STADSGEZICHTEN

STADSGEZICHTEN

‘ Scheidsrechter heeft geen autoriteit, is net een robot’

Van grote afstand een gele of rode kaart tonen, Jef Dorp­mans kan zich daar groen en geel aan ergeren. „ De in­voering van de kaarten is een ramp voor het voetbal. Zo imponeerde je spelers alsWillem van Hanegem en Piet Keizer echt niet. Door op twee meter afstand te gaan staan en hun de les te lezen wel. Zo straal je autoriteit uit. De scheidsrechters van tegenwoordig zijn net robotten. Ook door de vele regels waar zij zich aan moeten houden. In mijn tijd was dat heel an­ders. De scheidsrechter was de baas, ik bepaalde zelf hoe ik floot. Ik liet veel doorspelen en paste vaak de voordeelregel toe.”

De 81-jarige Dorpmans uit Arnhem heeft van 1956 tot en met 1972 in het betaalde voetbal gefloten. Zes keer kreeg hij de top­per Ajax-Feyenoord toegewezen. „Mijn rivalen zoals Lou Ra­ven, Arie van Gemert en Frans Derks hadden daar de pest over in. Dat duel is in Nederland immers het hoogst haalbare”, zegt Dorpmans, die ook Engeland-Schotland in een bomvol stadionWembley in Londen voor honderdduizend uitzinnige supporters heeft gefloten. Hij heeft verder wedstrijden geleid in Marokko, Bagdad en Curaçao. „Ik heb weleens gezegd dat ik met een fluitje van 35 cent de halve wereld heb gezien. Het was een mooie tijd waarin ik ge­noeg voetbalwedstrijden heb ge­zien.” Zelf heeft Dorpmans ook gevoet­bald, in het eerste van Vitesse.

„Ik had een verschrikkelijke he­kel aan trainen. Toen in 1952 het betaald voetbal werd ingevoerd, haakte ik af. Toenmalig scheidsrechter Joop Martens polste mij daarna. En in 1956 floot ik mijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal. Ik kreeg 25 gulden.” Ongeveer 560 wedstrijden later ging Dorpmans met pensioen. Sindsdien heeft hij nog slechts een wedstrijd bijgewoond. Naar voetbalwedstrijden op televisie kijkt hij evenmin. „Ik houd de uitslagen bij. En ik lees de verslagen in de krant. Dat is voldoende. Ik kijk liever naar wielrennen.”

[Terug]

https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl