Historie
Wist u dat ?

De geschiedenis van Vitesse terug gaat tot het jaar 1892! Op 14 mei van dat jaar wordt in Arnhem de cricketclub 'Vitesse' opgericht. Kort na de oprichting wordt de club uitgebreid met een voetbal- en atletiekafdeling. Tot halverwege de jaren tachtig voetballen amateurs en professionals in één vereniging.
 
In 1984 dreigde een faillissement. Onder leiding van voorzitter Karel Aalbers werd een nieuw bestuur gevormd die een scheiding aanbracht tussen de beide takken. De profs gingen verder in de 'Stichting Betaald Voetbal Vitesse' en het amateurvoetbal in de separate vereniging 'A.V.C. Vitesse 1892'. Vitesse speelde vóór de invoering van het betaalde voetbal (in 1954) zesmaal mee in de eindstrijd om het landskampioenschap van Nederland. In het betaalde voetbal promoveerde de club in het seizoen 1970/1971 voor het eerst naar de eredivisie, waarin het één seizoen speelde.
 
In 1977 promoveerde Vitesse weer naar de hoogste afdeling, ditmaal voor de periode van drie seizoenen. Na de laatste promotie in 1989 eindigde de club steeds bij de eerste vijf. Alleen in het seizoen 1994/1995 moest Vitesse genoegen nemen met een zesde plaats. De hoogste eindklassering was de derde plek in het seizoen 1997/1998. Deze klasseringen gaven meerdere malen recht op het spelen van UEFA-Cup voetbal.
 
De Arnhemmers speelden driemaal in de finale om de nationale beker. Helaas gingen deze allen verloren: in 1912 tegen Haarlem, in 1927 tegen VUC (Den Haag) en tenslotte in 1990 tegen PSV (Eindhoven).
 
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl