Willem Hesselink
Willem Hesselink was een speler van het eerste uur. Al op 12-jarige leeftijd trapte hij samen met zijn oudere broer Herman onder de naam "Vitesse" een balletje op Klarenbeek. Dit clubje ging even later ter ziele, maar werd onder dezelfde naam heropgericht op 14 mei 1892. Willem was toen één van de oprichters van de voorloper van de huidige SBV Vitesse Arnhem.

De dokter

Hij speelde vervolgens in het eerste elftal van 1892 tot 1915. In de jaren dat Willem zijn studie scheikunde volgde kwam hij tussentijds uit voor twee andere verenigingen. Tijdens zijn verblijf in Leiden was dit het legendarische HVV (Den Haag). Toen hij zijn studie voortzette in de Duitse stad München speelde hij zijn wedstrijden bij de plaatselijke FC Bayern. Naast speler was hij tevens trainer én voorzitter (tussen 1903 en 1906) van de Beierse club, die later zou uitgroeien tot een Europese topclub. Hesselink was vooral bekend om zijn enorme harde schoten. Hij kreeg hiervoor de bijnaam "'Het Kanon". Een andere bijnaam was "de dokter", verwijzend naar zijn beroep als dokter in de chemie. Voetbal was toen nog een echte elitesport; het wemelde in deze sport van artsen, Jonkheren, ingenieurs en meesters in de rechten. Toch bleek Hesselink naast zijn maatschappelijke carrière een zeer verdienstelijk sportman.

Vitesse had lange tijd ook een atletiek-afdeling, waarbij Hesselink eveneens aangesloten was. Zo werd hij met enkele ploeggenoten eens Nederlands kampioen touwtrekken, hijzelf verspringkampioen van Nederland en kampioen van Gelderland op de 1500 meter en tweede op de 100 meter hardlopen! Maar met het voetbal haalde hij toch de beste resultaten. Met 'zijn' Vitesse werd hij kampioen in het eerste jaar dat er deelgenomen werd aan de (oostelijke) voetbalcompetitie van de 'Nederlandschen Voetbal-en Athletiek Bond' (NV en AB) in 1895. Ook de jaren die volgden was Vitesse steeds de beste van het oosten.

Nederlands elftal

Toen de voetbalbond besloot met ingang van het seizoen 1897/1898 middels een beslissingswedstrijd tussen de kampioen uit de westelijke- en oostelijke eerste klasse een algeheel landskampioen te kunnen aanwijzen was Vitesse dan ook gelijk van de partij.

Helaas bleek RAP uit Amsterdam, ondanks een doelpunt van Hesselink, tijdens dit duel de sterkste: 4-2. De speler kreeg tijdens zijn carrière echter nog diverse mogelijkheden om het landskampioenschap met Vitesse binnen te halen. Tijdens de seizoenen 1902/1903, 1912/1913, 1913/1914 en tenslotte 1914/1915 (officieus) nam Vitesse mét Willem Hesselink deel aan de strijd om het kampioenschap. Helaas lukte het niet één keer deze titel te behalen...

Naast de vele hoogtepunten uit zijn clubloopbaan was zijn goede spel ook niet onopgemerkt gebleven bij de voetbalbond die plannen had voor het opzetten van een officieel vertegenwoordigend elftal. Hesselink speelde in zijn HVV-tijd al drie duels namens de voorloper van het latere Nederlands Elftal, het zogenaamde bondselftal.

De eerste officiële landenwedstrijd werd op 30 april 1905 in en tegen België (1-4) gespeeld. In de return van dit duel (op 14 mei van dat jaar in Rotterdam) werd, inmiddels weer Vitessenaar, Hesselink geselecteerd voor zijn eerste echte interland. Zijn debuut fleurde hij in de 74e minuut op met de openingstreffer, waarna Nederland nog zou uitlopen naar 4-0. Vreemd genoeg zou het bij deze ene interland blijven voor Hesselink, die ook de jaren na zijn debuut toch één van de toonaangevende spelers van het zich steeds verder ontwikkelende Nederlandse voetbal bleef...

Willem Frederik (Willem) Hesselink

geboren 8 februari 1878
overleden 15 december 1973
positie: midvoor (spits), spil (spelverdeler) en back (verdediger)


Club-carrière

Speelde voor Vitesse vanaf de oprichting (14 mei 1892) tot en met de wegens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog officieus verklaarde kampioenscompetitie van het seizoen 1914/1915. In totaal speelde Hesselink namens Vitesse vijf maal zonder succes om het kampioenschap van Nederland, onderbroken door een periode aan het begin van deze eeuw toen hij uitkwam voor HVV (Den Haag). Hier werd hij in 1900 wél landskampioen.... Ook speelde hij enkele jaren voor FC Bayern uit München (Duitsland). Naast speler was hij hier trainer én voorzitter (1903-1906).

Interland-carrière

Éémaal officieel international; op 14 mei 1905 Nederland-België 4-0 (gespeeld te Rotterdam). Hij scoorde in de 74e minuut de openingstreffer in de tweede officiële interland van het Nederlands Elftal.

https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl