Dick Beukhof
Dick Beukhof

Dick Beukhof stond maarliefst tien jaar lang onder de lat bij Vitesse 1. Begin jaren zestig kwam hij als 15-jarige via de Arnhemse amateurclub SML bij de jeugdopleiding van Vitesse terecht. Hij knokte zich omhoog naar het eerste elftal en verwierf zo een plaats tussen illustere Vitesse-doelmannen als Just Göbel, Rinus l'Amie en Frans de Munck. Onder De Munck, die na het beëindigen van zijn loopbaan in 1966 trainer werd bij Vitesse, zat Dick Beukhof al dicht tegen het eerste elftal aan. Het noodlot sloeg echter toe tijdens een duel in het tweede tegen streekgenoot De Graafschap. Een forse botsing met een tegenstander bezorgde de doelman een zware hersenschudding. Beukhof lag vervolgens een halve dag in coma en bleef voor drie maanden langs de kant. Nadat hij weer opgeknapt was werd hij toch bij de selectie opgenomen. Volgens eigen zeggen keepte hij nooit meer zo goed dan in zijn jeugdjaren.

Bijna vier jaar lang was hij de nummer twee achter de eveneens uit de eigen jeugd afkomstige Dick van der Zwaard. Trainer De Munck durfde het niet aan de tengere Beukhof in te zetten, ook niet toen Van der Zwaard steeds slechter begon te keepen. Vitesse trok zelfs in juni 1970 een vervanger aan voor Van der Zwaard. De zeer ervaren Gert Bals werd overgenomen van landskampioen en bekerhouder Ajax. De doelman, door journalisten nog gekozen als voetballer van het seizoen 1969/1970, tekende een driejarig contract in Arnhem. Geleidelijk pakte Beukhof toch nog zijn wedstrijdjes mee. Zo ook in het jaar dat Vitesse voor het eerst uitkwam in de eredivisie. Juist hij keepte het duel in 'De Meer' tegen Ajax, die uitmondde in de hoogste uitslag in de eredivisie ooit: 12-1. Voor Vitesse, dat inmiddels al gedegradeerd was, stond niets meer op het spel. Ajax, al gekroond als kampioen van Nederland, wilde de grens van 100 gescoorde competitiedoelpunten passeren. Ondanks deze enorme nederlaag keepte Beukhof toch een goede wedstrijd.


Beukhof in actie tijdens Ajax-Vitesse in 1977

In de jaren die volgden na de snelle degradatie werd Beukhof de vaste doelverdediger van Vitesse. De geel-zwarten speelden vaak een belangrijke rol in de eerste divisie en namen regelmatig deel aan de nieuw ingevoerde nacompetitie. In 1975 werd met Ben Nijhuis, afkomstig van FC Twente, een goede tweede doelman gehaald. In de loop van de jaren ontstond tussen deze twee een soort wisselwerking. Er waren periodes dat de één de voorkeur kreeg, maar dat kon even later net zo goed andersom zijn.

In het jaar dat Vitesse kampioen van de eerste divisie werd én voor de tweede keer promoveerde naar het hoogste plan, tijdens het seizoen 1976/1977, was Beukhof echter de overduidelijke nummer één. Hij zette een prachtige prestatie neer door als minst gepasseerde doelman van het gehele betaalde voetbal de zogenaamde 'Tonny van Leeuwen-trofee' in de wacht te slepen. Deze trofee, genoemd naar de bij een auto-ongeluk om het leven gekomen GVAV-doelman, werd voor het eerst uitgereikt in 1972 en kende eerdere winnaars als Piet Schrijvers (FC Twente), Heinz Stuy (Ajax), Azing Griever (SC Heerenveen), Bert van Geffen (FC Wageningen) en Harry Schellekens (NEC) Met een gemiddelde van 0.72 doelpunt per wedstrijd tegen bleef Beukhof zijn collega's Peter Gerards (PEC Zwolle) en Piet Schrijvers (inmiddels Ajax) voor. Niet allen Beukhof verdiende alle lof, maar ook de betrouwbare verdediging van Vitesse in die tijd, met spelers zoals Joop Heezen, Dick Mulderij, Ad Mellaard en Roel Zaayer, had een grote rol in deze persoonlijke prijs.

Vitesse liet zien een echte aanwinst voor de eredivisie te zijn. Tijdens het eerste seizoen werd een keurige negende plaats behaald. Uiteindelijk zouden de Arnhemmers drie jaar op het hoogste niveau actief blijven. Dick Beukhof werd echter in deze periode door Ben Nijhuis naar de reservebank verwezen. Het einde van een tijdperk kondigde zich aan. In 1980 stopte Beukhof definitief met het spelen van betaald voetbal. Enige tijd later verdween ook Nijhuis uit het Arnhemse doel. Zij maakten plaats voor de jonge garde, in eerste instantie voor jeugdspeler John Hoonakker en later voor de van het Utrechtse Elinkwijk afkomstige Lloyd Doesburg. Nu stonden zij voor de taak een ervaren en betrouwbare doelman te doen vergeten, net als Beukhof dat tien jaar eerder had gedaan…

Dick Beukhof

Geboren op: 11 september 1949. positie: doelverdediger.

Club-carrière

Kwam in de jeugd uit voor SML voordat hij op 15-jarige leeftijd bij de jeugdopleiding van Vitesse werd gehaald. Niet veel later kreeg hij van Go Ahead een uitnodiging om naar het beroemde jeugdinternaat in Deventer te komen. De jonge doelman bleef echter bij Vitesse. Tussen 1970 en 1980 stond hij onder de lat bij de geel-zwarten. Vooral het tweede gedeelte van deze periode vocht hij een verbeten strijd uit met de andere doelman bij de selectie: Ben Nijhuis.

 

 


https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl