29 september 2019 In de media

Zwaarbevochten zege in Waalwijk (1-2)

In de achtste speelronde van de Eredivisie heeft Vitesse een zwaarbevochten zege geboekt bij hekkensluiter RKC Waalwijk: 1-2. Basisdebutant Nouha Dicko opende in de eerste helft de score voor de Arnhemmers met zijn eerste goal voor Vitesse. Na een rode kaart voor Julian Lelieveld trok Clint Leemans via een strafschop de stand gelijk, maar Oussama Tannane bleek de matchwinner in Waalwijk. Ook hij benutte een strafschop. Bij Vitesse maakte Eli Dasa met een invalbeurt na 57 minuten zijn officiële debuut.
Vitesse trad in Waalwijk aan met Dicko in de basis. Dit ging ten koste van Jay-Roy Grot. De Arnhemmers openden furieus. Althans, zo leek het. In de eerste minuut kon er al worden gejuicht toen Bryan Linssen een doordachte pass van Tannane tegen de touwen liep. Arbiter Bas Nijhuis floot echter af vanwege buitenspel.

Het betekende het begin van een spervuur aan kansen voor de Vitesse. In de twaalfde minuut schoot Matúš Bero voorlangs en in de zestiende minuut haalde Dicko van afstand uit, maar zijn knal spatte uiteen op de lat. Een fractie later was het wel raak voor de Frans-Malinese aanvaller. Bero legde de bal vernuftig achter de verdediging, waar Dicko de bal controleerde en beheerst raak schoot: 0-1.

Het eenrichtingsverkeer hield aan. Zo schoot Linssen uit de tweede lijn in de handen van RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen en profiteerde Dicko bijna van een misverstand in de defensie van de Brabanders. Voor rust waren Tannane en Dicko ook nog gevaarlijk, maar Vitesse vergat zichzelf te belonen. In de eerste helft hoefde Vitesse-doelman Remko Pasveer alleen bij een kopbal van Stijn Spierings aan de bak.

Na rust kantelde de wedstrijd. Het breekpunt was de rode kaart voor Lelieveld en de benutte strafschop van Leemans. Nijhuis beoordeelde een overtreding van Lelieveld eerst met geel, maar na overleg met de VAR moest de rechtsback met rood vertrekken. De daaropvolgende penalty werd verzilverd door Leemans: 1-1.

Ondanks de tegenslag bleef Vitesse hard werken om de volle buit mee naar Arnhem te nemen. In de 75e minuut had Vitesse het geluk aan haar zijde. Tannane werd op de rand van het strafschopgebied gevloerd. Na tussenkomst van de VAR bleek de overtreding er binnen en dus was het een penalty. Tannane benutte het buitenkansje en schoot daarmee Vitesse naar de zege: 1-2.

Volgende week speelt Vitesse thuis vs FC Utrecht. Op zaterdag 5 oktober wordt er in GelreDome om 19.45 uur afgetrapt. De wedstrijd staat traditiegetrouw in het teken van KWF Kankerbestrijding. Tickets voor dit duel scoor je eenvoudig en snel via Vitesse.nl/tickets.