Archief
Voorbeschouwing VVV-Venlo vs Vitesse, woensdag 15 mei, 19:30 uur 14/05/2019

Vitesse reist deze woensdag af naar het zuiden van het land voor de laatste speelronde in de reguliere competitie.

Na de overwinning op De Graafschap afgelopen zondag is Vitesse zeker van de play-offs om een ticket voorronde van de Europa League. Doordat de directe concurrenten FC Utrecht en Heracles Almelo punten lieten liggen werd de vijfde plaats overgenomen, een positie die nu het maximaal haalbare is bij de seizoensafsluiting.

Bij winst in het uitduel tegen VVV-Venlo is Vitesse in principe zeker van deze vijfde plaats (FC Utrecht staat weliswaar gelijk in punten maar staat 10 goals achter in doelsaldo), maar bij puntverlies zouden er weer één of twee posities verloren kunnen worden. Winst is (dus) belangrijk voor de eindstand waaraan TV-gelden gekoppeld zijn, maar ook om met een goed gevoel en de best mogelijke uitgangspositie de play-offs in te gaan.

Tegenstander VVV-Venlo is zo goed als klaar in de competitie. Er is een veilige marge van 11 punten boven plaats 16 en tegelijkertijd is de achterstand op plaats 8 met vier punten ook niet meer overbrugbaar. In theorie zouden er nog drie plaatsen gewonnen kunnen worden, of één verloren. In de laatste thuiswedstrijd zal men vooral een relatief succesvol seizoen mooi willen afsluiten, er wordt hoe dan ook de beste prestatie sinds 2010 in de boeken gezet.

De Vitesse-selectie behaalde dit seizoen een record aan rode kaarten, de teller staat momenteel op negen waar niet eerder meer dan zes spelers in een seizoen werden weggestuurd. Naast de vele schorsingen heeft Vitesse dit seizoen ook met vele blessures gekampt, bij bijna elk duel ontbraken er drie of meer spelers. Voor het eerst sinds de tweede speelronde ontbreken er in deze speelronde als het goed is slechts twee spelers, namelijk Hilary Gong en Arnold Kruiswijk. Alexander Büttner en Matúš Bero hebben hun schorsingen uitgezeten en zijn dus weer inzetbaar

Trainer Slutskiy puzzelt in de duels van de komende dagen op een zo sterk mogelijk elftal waarbij ook nog rust behaald kan worden bij de spelers die dit nodig hebben. Tim Matavž zal daarom niet weer in de basis starten en mogelijk krijgen enkele andere spelers ook rust. Naar verwachting keert Büttner terug op het middenveld, zodat Bryan Linssen door kan schuiven naar de aanval.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Clarke-Salter, Clark, Ødegaard, Serero, Foor, Büttner, Linssen en Buitink.

Aanstaande zaterdag zal Vitesse het eerste duel van de play-offs spelen, dinsdag 21 mei volgt alweer het tweede duel. Welk duel uit en welke thuis is, is pas na afloop van de speelronde deze woensdag duidelijk. Seizoenkaarthouders hebben bij de thuiswedstrijd(en) in elk geval gratis toegang.
 
Het seizoen van VVV-Venlo
VVV-Venlo heeft dit seizoen meegedraaid in de middenmoot van de Eredivisie, zonder een moment in gevaar te komen voor degradatie. Aangezien dat sinds 2010 niet meer was gelukt zal dat tot enige tevredenheid stemmen in Limburg.

Misschien werd er tot een paar maanden geleden op meer gehoopt, want tot aan de 24e speelronde stond de ploeg in het linker rijtje van de ranglijst. Na de eerste seizoenshelft stond de ploeg achtste, boven de ploegen Heerenveen, ADO, Willem II en Groningen waar het nu onder staat. In de eerste seizoenshelft werden 23 punten behaald (6x winst, 5x gelijk, 6x verlies), in de tweede seizoenshelft staat de score op 18 punten (5x winst, 3x gelijk, 8x verlies) – niet eens veel slechter, maar de verschillen tussen de ploegen zijn klein.

Na 33 speelronden staat VVV nu twaalfde met 41 punten. Het doelsaldo is min 14 (46 voor, 60 tegen) waarbij de ploeg zes keer de nul hield en negen keer niet tot scoren kwam.

VVV is in de thuiswedstrijden beter dan uit: er werden thuis 24 punten behaald, buiten De Koel 17 punten. Het verschil zit met name in het aantal geïncasseerde tegentreffers: thuis is het doelsaldo plus 2 (24 voor, 22 tegen) uit min 16 (22 voor, 38 tegen).

De Venloërs behaalden de 24 wedstrijdpunten thuis met zeven overwinningen en driemaal een gelijkspel. Er werd gewonnen van NAC (3-0), ADO (2-0), Fortuna (3-2), PEC (2-0), Willem II (2-1), Excelsior (1-0), De Graafschap (4-1) en gelijkgespeeld tegen Heerenveen (1-1), AZ (2-2) en Groningen (0-0). Er werd thuis verloren van Ajax (0-1), Emmen (2-3), Heracles (0-1), PSV (0-1), Utrecht (2-6) en Feyenoord (0-3).

In het bekertoernooi won VVV-Venlo in de eerste ronde met 0-3 van Westlandia om vervolgens in de tweede ronde met 2-0 onderuit te gaan bij AZ.

In de ploeg van Maurice Steijn is Peniel Mlapa de overtuigende topscorer met 15 competitiedoelpunten, ongeveer 33% van de totale doelpuntenproductie van de ploeg. Op gepaste afstand volgen Jay-Roy Grot en Patrick Joosten met elk zes treffers.
 
Vitesse uit tegen VVV-Venlo
De eerste officiële uitwedstrijd tegen VVV werd op 14 maart 1915 gespeeld in het nationale bekertoernooi. Deze wedstrijd zou een klinkende 1-7 overwinning opleveren, met een hattrick op naam van Jules Swartz.

In reguliere competitie troffen de ploegen elkaar in 21 voorgaande seizoenen, waarin Vitesse zes keer wist te winnen en de thuisploeg twaalf keer de sterkste was. Driemaal werd er gelijkgespeeld, waarbij het tweemaal 0-0 bleef.

In de Eredivisie is dit duel in Venlo in evenwicht: beide ploegen wonnen viermaal en tweemaal werd er gelijkgespeeld. In totaal scoorde de thuisploeg 14 doelpunten in de tien duels, Vitesse heeft een klein voordeel met 15 treffers.

De grootste overwinning werd geboekt in november 2010 toen het uiteindelijk 1-5 werd. In de eerste helft scoorden Wiljan Pluim en Julian Jenner, in de laatste vijf minuten van de wedstrijd was Marcus Pedersen tweemaal trefzeker en tekende Ismail Aissati voor de afsluiter.
Vorig seizoen werd dit uitduel met 2-2 gelijkgespeeld. In de eerste 24 minuten kwam VVV met 2-0 voor door doelpunten van Torino Hunte (nu Almere City) en Lennart Thy (nu PEC Zwolle) en binnen het half uur scoorde Nils Röseler als derde Venloër, maar dan in het eigen doel. Mason Mount was kort na rust goed voor de eindstand.

In het huidige seizoen werd de thuiswedstrijd met 2-1 gewonnen, waarbij Martin Ødegaard de score opende voor de rust. In het laatste kwartier van de wedstrijd maakte Peniel Mlapa eerst gelijk, daarna was Oussama Darfalou goed voor de winnende treffer.

Uit de huidige selectie hebben naast Ødegaard en Darfalou ook Matavž en Büttner al eerder tegen VVV-Venlo gescoord namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door langdurig blessureleed Hilary Gong (knie) en Arnold Kruiswijk (rug).
Bij VVV-Venlo ontbreekt Jerold Promes met een blessure.
 
VVV-Venlo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 10 wedstrijden: 4x winst, 2x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2011/’12, 1-3.
* Grootste overwinning: seizoen 2010/’11, 1-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2012/’13, 3-1.
* Eerste editie: 9 april 1978, 0-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,50.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,40.
 
Woensdag 15 mei, 19:30 uur, Covebo Stadion - De Koel - te Venlo, VVV-Venlo – Vitesse, de laatste speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Nicky Siebert en Cristian Dobre. Vierde official: Jannick van der Laan. Video-assistenten: Stan Teuben en Martin Ribbink.


Bron: Supportersvereniging Vitesse / foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl