Archief
Voorbeschouwing Vitesse vs Heracles Almelo, zaterdag 3 oktober, 16:30 uur 02/10/2020

Vitesse speelt zaterdagmiddag een officiële thuiswedstrijd zonder publiek, als gevolg van nationale Corona-maatregelen.

Vitesse en Heracles speelden tot nu toe 99 officiële competitiewedstrijden, dit duel is dus het 100e treffen. Gemiddeld werden er bijna vier goals per wedstrijd geteld, helaas is deze editie alleen op de TV te volgen.
Tegen Ajax maakte Vitesse een goede indruk, maar het leverde geen punten op. Heracles behaalde tot nu toe vier punten uit wedstrijden tegen ADO, Willem II en PSV, Vitesse zou het de ploeg uit Almelo op zijn minst moeilijk moeten kunnen maken, áls er voldoende inzet is.
Jacob Rasmussen is na zijn Corona-besmetting nog niet wedstrijdfit, Sondre Tronstad kampt nog met de nasleep van een enkelblessure en Filip Delaveris mag eerst wedstrijdritme opdoen bij de beloften. Verder lijkt iedereen inzetbaar.
Met een ongewijzigde opstelling bestaat de vermoedelijke opstelling van Vitesse uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Hajek, Wittek, Bero, Bruns, Tannane, Openda, Darfalou.
 
Vitesse thuis tegen Heracles Almelo
Als twee oude voetbalclubs uit de Oostelijke regio van Nederland speelden Vitesse en Heracles al in 1921 de eerste officiële wedstrijden tegen elkaar. De eerste thuiswedstrijd in de Eerste klasse Oost eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hierbij werden beide doelpunten door een Vitesse-speler gemaakt, Wim Witteveen opende de score en Jan Holtus maakte gelijk met een eigen doelpunt.
Voorafgaand aan de invoering van het betaald voetbal zouden de ploegen elkaar uiteindelijk in 16 seizoenen van de Eerste klasse treffen, waarbij de bezoekers zes keer de volle buit meenamen en Vitesse slechts vijf keer zegevierde.
In het betaald voetbal heeft het Geel-zwart het thuisvoordeel wel ten gelde kunnen maken. Tussen 1958 en 1989 won Vitesse 15 keer in 19 thuisduels van de Eerste divisie, én werd er niet één competitiewedstrijd verloren.
Sinds 2005 troffen de ploegen elkaar 14 maal eerder op Arnhemse bodem in de Eredivisie, waarbij Vitesse negen keer won en de bezoekers tweemaal. Drie keer eindigde het duel in een gelijkspel, waarvan alleen in 2018 doelpuntloos.
De eerste editie op Arnhemse bodem in de Eredivisie was tot nu toe ook de grootste thuisoverwinning in deze competitie. In oktober 2005 werd het 5-1 met doelpunten van Youssouf Hersi (2x), Matthew Amoah (2x) en Tom de Mul namens Vitesse, Kwame Quansah scoorde namens de bezoekers.
In totaal werd de ploeg uit Almelo in 50 eerdere competitieseizoenen getroffen, waarbij de Arnhemmers al 192 keer wisten te scoren. Tegen géén andere tegenstander wist Vitesse zo vaak het doel te treffen, al moet gezegd worden dat er ook 181 tegentreffers werden geteld. Daarmee is dit duel, thuis en uit 99 keer gespeeld, zeer doelpuntrijk met gemiddeld bijna vier doelpunten per wedstrijd.
Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd tegen Heracles niet gespeeld door Corona-maatregelen, in oktober 2018 vond de laatste editie van deze competitiewedstrijd plaats, en deze zou in een 4-0 overwinning eindigen. Darfalou (2x), Foor en Büttner waren trefzeker, en Alex mistte in extra tijd nog een strafschop.
Uit de huidige selectie hebben naast Darfalou ook Tannane, Bero, Buitink, Bazoer en Beerens al eerder tegen Heracles gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Filip Delaveris, Jacob Rasmussen, Sondre Tronstad (niet wedstrijdfit).
Bij Heracles Almelo zijn Janis Blaswich en Navajo Bakboord niet beschikbaar door blessures.
 
Vitesse – Heracles Almelo, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 14 wedstrijden: 9x winst, 3x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2018/’19, 4-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2005/’06, 5-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 0-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-2.
* Eerste editie: 29 oktober 2005, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,07.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,57.
 
Zaterdag 3 oktober, 16:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Heracles Almelo, de vierde speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/'21.
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof. Assistent-scheidsrechters: Roy de Nas en Nils van Kampen. Vierde official: Robin Gansner. Video-assistenten: Marc Nagtegaal en Cristian Dobre.

 

Bron: SV / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl