Archief
Vitesse zet zich schrap voor kort geding over huur stadion GelreDome 24/05/2020

Vitesse eist maandag in de Arnhemse rechtbank een halvering van de huurprijs van stadion GelreDome. Het gaat om vijf maanden. De rechtszaak is niet openbaar.

De eigenaar van het stadion is Michael van de Kuit. De Amsterdamse ondernemer staat in een conflict lijnrecht tegenover de directie van de voetbalclub die zegt 'ongekend hard getroffen te zijn door de coronacrisis'.

Compromissen

Sinds medio maart mag er niet meer gevoetbald worden in Nederland. Tot 1 september zijn wedstrijden door het kabinet verboden. Vitesse stelt dat daardoor alle inkomsten opdrogen en noemt de situatie 'onhoudbaar'. De Gelderse club wijst ook op het feit dat momenteel in de vastgoedwereld regelmatig compromissen worden gesloten.

Halvering 

Voor de huur van GelreDome betaalt Vitesse jaarlijks 1,8 miljoen euro. Dat komt neer op 150.000 euro per maand. Vitesse vindt het, door de bijzondere en onvoorziene omstandigheden, 'onredelijk' om nu het volle pond te moeten betalen. De clubleiding stelde Van de Kuit al een halvering van de huursom voor, maar die ging daar niet op in. De zakenman, naar verluidt goed voor een vermogen van circa 150 miljoen euro, verwijst naar de Russische eigenaar van Vitesse Valery Oyf. 

Verkoop GelreDome

Volgens Van de Kuit moet de clubleiding Oyf maar inschakelen. De Rus stak al meer dan 150 miljoen euro in de Arnhemse voetbalclub. De tekorten van Vitesse worden al jaren gedekt door Oyf. Regelmatig heeft de Gelderse eredivisieclub al aangegeven het stadion te willen kopen, maar tot nu toe werd dat nooit concreet. Van de Kuit liet al regelmatig doorschemeren dat hij GelreDome wel wil verkopen.  

Bepalingen

Vitesse weigerde al de huur voor de maanden april en mei te betalen. Van de Kuit dreigde daarop met het aanvragen van een faillissement. Daarop betaalde Vitesse alsnog met als kanttekening dat zij een kort geding startten om de rechter een uitspraak over de redelijkheid van huurreductie tijdens de coronacrisis te laten doen. Beide partijen zijn het oneens over hoe bepaalde bepalingen uit het huurcontract van GelreDome moeten worden uitgelegd. Dat zal één van de aspecten zijn die maandag tijdens de zitting op tafel komen.

Vitesse benadrukt meerdere keren gepoogd te hebben tot een 'redelijke oplossing' te komen met de eigenaar en stapte uiteindelijk naar de rechter.


Bron: Omroep Gelderland / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl