18 mei 2019 In de media

Vitesse verliest in Groningen, maar behoudt hoop

In de eerste halve finale van de play-offs heeft Vitesse vanavond met 2-1 verloren van FC Groningen. Op slag van rust zette Mimoun Mahi de Groningers op voorsprong. Via een penalty van Samir Memisevic breidde FC Groningen de score in de tweede helft uit. Max Clark tekende voor het belangrijke uitdoelpunt, waardoor Vitesse perspectief houdt voor het tweede duel.
De nummers vijf en negen van de Eredivisie namen het vanavond in Groningen tegen elkaar op. Matus Bero keerde terug in de basisopstelling van de Arnhemmers, maar moest al vroeg in de wedstrijd geblesseerd het veld verlaten. Alexander Buttner was zijn vervanger.

Het eerste grote gevaar kwam van de Groningers. Deyovaisio Zeefuik stoomde vanaf de rechterkant op en haalde uit, maar keeper Remko Pasveer bracht redding. Na een kwartier was het opnieuw FC Groningen dat gevaarlijk was. Nadat Kaj Sierhuis het duel van goalie Pasveer won, moest Maikel van de Werff in de rebound ingrijpen. De verdediger haalde de bal van Mahi van de doellijn. Enkele minuten later had Mahi wederom de 1-0 op zijn schoen. Hij vuurde op het Arnhemse doel, maar zag zijn inzet rakelings naast verdwijnen.

Aan de andere kant van het veld ontsnapte Bryan Linssen niet veel later aan de Groningse defensie, maar stuitte hij op het laatste moment toch op de keeper. Ook Kara was dichtbij een treffer. Na een snelle combinatie met Martin Ødegaard kon de Rus van dichtbij schieten, maar de bal verdween naast de doelpaal. Beide ploegen leken met gelijke stand de kleedkamer in te gaan totdat op slag van rust Mahi de 1-0 op het scorebord zette. Pasveer bracht eerst nog redding na een inzet van Ritsu Doan, maar kon niet voorkomen dat Mahi de bal in de rebound tussen de palen schoot: 1-0.

Waar Vitesse op zoek moest naar de gelijkmaker viel het doelpunt voor de Groningers. Clark beging een overtreding in het strafschopgebied waarop arbiter Higler besloot de bal op de stip te leggen. Memisevic benutte de pingel en breidde de voorsprong verder uit: 2-0. In de 70ste minuut deed Clark iets terug namens de Arnhemmers. De Engelsman schoof de bal binnen en tekende voor het belangrijke uitdoelpunt.

Met nog een kwartier te spelen verhoogde Vitesse de druk op het doel van FC Groningen. Van der Werff was regelmatig voorin te vinden als extra aanvaller en ook Mohammed Dauda werd als aanvallende wissel gebracht. Echter was het Pasveer die met nog tien minuten op de klok gestrekt moest. Hij had een knappe save in huis toen Tim Handwerker via een vrije trap het leer richting de kruising schoot.

In de absolute slotfase van het duel kreeg Vitesse via Thulani Serero en uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar de kleine middenvelder faalde oog in oog met FC Groningen-goalie Sergio Padt. Daarna kreeg Vitesse helaas geen mogelijkheden meer op een tweede treffer, waardoor de ploeg van hoofdtrainer Leonid Slutskiy met 2-1 onderuit ging.

De return wordt gespeeld op dinsdag 21 mei. Er wordt om 20.45 uur afgetrapt in GelreDome. Seizoenkaarthouders hebben gratis toegang tot dit duel.