20 oktober 2019 In de media

Vitesse opent jacht op record uit 1998

Vitesse is na zaterdagavond de nummer drie van Nederland. De Arnhemse formatie profiteerde van het puntverlies van AZ tegen sc Heerenveen en klom zodoende op naar de top drie.
Zelf won de ploeg van Leonid Sloetski met 4-0 van VVV-Venlo waardoor de teller inmiddels alweer op 23 punten staat. Het volgende doel? Voor het eerst sinds 1998 weer in de top drie van de Eredivisie eindigen.Vandaag om 10:00 door Thijs de BruijnOp bezoek in Venlo had Vitesse zaterdagavond geen kind aan VVV. Linssen zette de Gelderse formatie al snel op een 2-0 voorsprong. Later zorgden Riechedly Bazoer en Nouha Dicko nog voor de 3-0 en 4-0. Opnieuw veroverde Leonid Sloetski de drie punten. Deze drie punten hadden echter nog een extra waarde voor de Russische oefenmeester. Sloetski passeerde namelijk Ronald Koeman en zorgde voor de beste seizoensstart ooit in de geschiedenis van de Arnhemse club.

Nog nooit stond de teller van Vitesse na tien speelronde immers op 23 punten. Ronald Koeman bleef in 2000/2001 steken op 22 punten als oefenmeester van Vitesse. 

PITTIG PROGRAMMA

Je kan echter niet zeggen dat Vitesse het makkelijk had in de eerste tien wedstrijden van het seizoen. Sterker nog, de Gelderse formatie speelde wedstrijden tegen de huidige top vijf van de Eredivisie.

Tijdens de seizoensouverture stond de eerste topclub al tegenover de ploeg van Sloetski. Ajax kwam op bezoek in het GelreDome. Alhoewel er nog wat personele problemen in de selectie waren, kwam Vitesse ijzersterk tevoorschijn. Door doelpunten van Matus Bero en Riechedly Bazoer werd Ajax op een 2-2 gelijkspel gehouden. De toon was gezet.

In de duels met Willem II, PEC en Heracles werden opnieuw de nodige punten verzameld, maar in de vijfde speelronde stond de volgende topper alweer op het programma voor Vitesse. AZ kwam op bezoek voor een duel om de derde plek. Opnieuw wist Vitesse zijn ongeslagen status knap te behouden. AZ ging met 2-1 onderuit en de ploeg van Sloetski zegevierde.

Een week later bleek PSV een net iets te grote kluif voor Vitesse. De Eindhovenaren wonnen met maar liefst 5-0 na een masterclass van Donyell Malen, die vijf keer scoorde.

In de vier duels die zouden volgen, zou Vitesse keer op keer weer de volle buit pakken. RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en VVV-Venlo werden verslagen, maar ook FC Utrecht moest eraan geloven. De Domstedelingen gingen met 2-1 onderuit.

RENDEMENT SLEUTEL TOT SUCCES

Met Bryan Linssen, Tim Matavz en Matus Bero heeft Vitesse de nodige spelers in de selectie die weten hoe je een doelpunt moet maken. Het rendement van de aanvallers bleek tot dusver dan ook de sleutels tot succes voor Vitesse. Alleen Ajax en Vitesse scoorden tot dusver vaker dan Vitesse in de Eredivisie.

Bryan Linssen is de meest productieve Vitessenaar. De Limburgse vleugelaanvaller was al zes keer trefzeker. Tim Matavz volgt zijn ploeggenoot echter op de voet. De Sloveen scoorde vijf keer.

DERDE POSITIE ALS EINDDOEL

Leonid Sloetski maakte zich in de interviews al populair bij een groot deel van de Nederlandse voetballiefhebbers. Ook op social media kreeg de Rus genoeg aandacht. Nadat hij een profiel aanmaakte op Instagram had hij na één dag al meer volgers dan het officiële account van Vitesse verworven.

Over zijn ambities heeft Sloetski zich tegenover Fox Sports ook al uitgesproken. "Ik heb nog nooit een competitie gezien waarin het verschil zo groot is als hier, ik denk dus ook niet aan de eerste of tweede plaats, omdat dat gewoon onmogelijk is," vertelde hij, "Om eerlijk te zijn is het maximaal haalbare voor ons om competitief te zijn in de strijd om plaats drie. Als jij me nu zegt dat dat gaat lukken schud ik je de hand en gaan we feest vieren."

Als Vitesse daadwerkelijk op de derde plaats weet te eindigen na 34 speelrondes, wordt er een record uit 1998 geëvenaard. In dat jaar werd het Vitesse van Nikolaos Machlas en Dejan Curovic derde in de Eredivisie.

De concurrentie is echter groot. AZ verscheen tevens sterk uit de startblokken en ook FC Utrecht is bezig aan een comeback. Ook Feyenoord kan niet zomaar afgeschreven worden na negen duels. Toch heeft Vitesse na een pittig programma evenveel punten als PSV weten te behalen en is de jacht op de derde plek officieel geopend.

Elf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: