Archief
Vitesse-kopper kijkt uit naar duel met Ajax 21/04/2019

Hij was zaterdagavond de grote man in de Arnhemse GelreDome. Figuurlijk althans, want Bryan Linssen meet amper 1.70 meter. Maar desondanks bezorgde de 28-jarige Limburger zijn club Vitesse met twee rake kopballen en een ’schouderdoelpunt’ de winst op PEC Zwolle (4-1).

Als er een klassement zou bestaan van kopdoelpunten gemaakt door voetballers kleiner dan 1.70 meter, dan moet Linssen de ranglijst welhaast aanvoeren. Dit seizoen kopte hij er al weer zeven tegen de touwen.

Het leverde hem zelfs een compliment op van Jaap Stam, in zijn hoogtijdagen een erkende kopper. Maar goed, Stam is een reus van een kerel. „Des te knapper is het dat hij er twee in knikt tegen ons”, aldus de hoofdtrainer van PEC Zwolle. „We weten dat hij sterk in de lucht is, maar toch flikt hij het. Natuurlijk hadden wij hem beter moeten verdedigen, maar dat is weer een ander verhaal.”

Bryan Linssen dus. Zijn geheim zit hem in de timing, stelt hij. „Die is heel belangrijk, cruciaal zelfs. Maar het scheelde wel dat ik niet tegenover twee reuzen stond. Dat is wel vaker zo trouwens. De grote jongens pakken elkaar op, ik krijg meestal iets kleinere tegenstanders tegenover me.”
 
"De Ligt is een kopper van een ander niveau"

Hoog springen hoort er uiteraard ook bij, vervolgt Linssen nadat hij de wedstrijdbal in zijn handen krijgt gedrukt: „Ik zei vandaag nog dat het de hoogste tijd wordt dat ik er weer eens twee maak. Ik stond al een tijdje droog, ik geloof een wedstrijd of zes. Maak ik er drie, haha.”

Je moet er wel in durven kleunen, vervolgt Linssen. Een krijger zijn. In eigen woorden: „Niet bang zijn en het duel willen aangaan. Als ik voel dat de bal bij mij in de buurt komt, dan ga ik er voor.” Dan is er nog het spel van het vrijlopen. „Ik probeer even los te komen van mijn tegenstander. Loop ik langs een andere tegenstander of een medespeler, zodat mijn tegenstander er niet langs kan. Dan moet hij een omweg maken. En dat allemaal om tien centimeter te winnen. Dat lijkt weinig, maar het kan net het verschil maken.”[Bryan Linssen is de gevierde man bij Vitesse.]Bryan Linssen is de gevierde man bij Vitesse.

De kopbal die de hele wereld overging werd eerder deze week gemaakt door Matthijs de Ligt. Linssen, die inmiddels op twaalf doelpunten staat en voor het zesde seizoen op rij meer dan tien goals heeft gemaakt: „De Ligt is een kopper van een ander niveau! Hij is zelf een reus en komt tegen Juventus even twee reuzen tegen. Op de ladder van kopspecialisten staat hij wel een paar centimetertjes hoger dan ik.”

"We hebben in het verleden wel resultaten behaald in Amsterdam"

Dit seizoen maakte Linssen eenzelfde kopgoal, tegen FC Emmen. „Kwam ik er echt invliegen. Die zat er aardig in ja.” Zijn mooiste van het seizoen? „Nee, die maakte ik tegen Willem II. Toen kwam ik heel hoog en dacht iedereen dacht dat ik kansloos was. Maar hij vloog er toch maar mooi in. Die voelde heel lekker.”

Of hij een andere kleine voetballer kent met gelijksoortige kwaliteiten? Stellig: „Tagliafico, die kan vreselijk goed koppen. Misschien krijg ik hem dinsdag tegen Ajax bij dooie spelmomenten wel tegenover mij. Wordt een lastig karwei, net als de wedstrijd zelf. We hebben in het verleden wel resultaten behaald in Amsterdam. Maar dat was niet tegen dit Ajax. Ze zijn op dit moment ontzettend goed, maar we gaan er met de overtuiging naar toe om te winnen.”
 

Bron: TG / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl