23 april 2019 In de media

Vitesse kan niet verrassen tegen Ajax

Vitesse heeft vanavond met 4-2 verloren van koploper Ajax. In de eerste helft opende Hakim Ziyech de score, waarna Dusan Tadic (twee penalty’s) en Matthijs de Ligt in de tweede helft wisten te scoren voor de Amsterdammers. Navarone Foor en Oussama Darfalou waren trefzeker namens Vitesse.
Vitesse speelde vanavond in de hoofdstad tegen koploper Ajax. Aan de aftrap was, wegens een opspelende hamstringblessure bij Bryan Linssen, een basisplaats weggelegd voor Mohammed Dauda. Ook Danilho Doekhi mocht zijn opwachting maken in het hart van de verdediging door een schorsing van Alexander Büttner. Matus Bero vond zichzelf terug rechts achterin. Vyacheslav Karavaev, die doorgaans die positie invult, kampt met een blessure en kon daarom niet in actie komen.

Vitesse begon het duel in Amsterdam vanuit een defensieve opstelling. Het eerste wapenfeit was daarom logischerwijs voor de thuisploeg. Donny van de Beek werd in het Arnhemse strafschopgebied aangespeeld, maar hij schampte de bal waardoor de kans voorbij ging. Aan Vitesse-zijde was het Max Clark die de eerste mogelijkheid kreeg, maar zijn lage schot ging recht op Andre Onana af. Na ruim een kwartier spelen kreeg Ajax een goede kans op de openingstreffer via De Ligt. De verdediger kopte vanuit een hoekschop, maar Vitesse-goalie Remko Pasveer had een goede reflex in huis en pareerde daarmee de kopstoot.

Hoewel de thuisploeg veel in balbezit was hield de Vitesse-verdediging tot nog toe stand. Met een klein halfuur op de klok was het Ziyech die kon uithalen, maar Pasveer lag in de goede hoek om het lage schot te keren. Vlak daarna leek Thomas Buitink op het doel van Ajax af te stomen, maar Daley Blind wist op het laatste moment de aanval van Vitesse in de kiem te smoren met een sliding. Tien minuten voor het rustsignaal drong Ajax-spits Kasper Dolberg door in het Arnhemse strafschopgebied en ging neer, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis zag er geen strafschop in. Daarna was het Ziyech die mocht aanleggen vanuit een vrije trap, maar Pasveer hoefde niet in te grijpen en zag zijn inzet naast gaan. In de 41e minuut kwam Vitesse alsnog op achterstand nadat Ziyech, op aangeven van Tadic, de bal bij de tweede paal kon binnenschieten. Vitesse moest daarom met een minimale achterstand de kleedkamer opzoeken.

Vrijwel direct na de start van het tweede bedrijf kreeg Ajax, nadat Van der Werff in de fout ging, via Dolberg een grote kans op de 2-0, maar de Deense spits schoot hoog over het doel van Pasveer. Nog geen tien minuten later was daar dan alsnog het tweede doelpunt voor Ajax. Tadic mocht aanleggen vanaf de penaltystip nadat Dauda een overteding beging op De Ligt. De Serviër faalde oog in oog met Pasveer niet en benutte de strafschop: 2-0. In de 58e minuut was het opnieuw raak voor Ajax. De Ligt kon uit een corner binnenkoppen, waardoor hij tekende voor de 3-0.

Hoofdtrainer Slutskiy besloot daarna het roer om te gooien en terug te vallen op de vertrouwde 4-4-2 opstelling. Het resulteerde in de 67eminuut in een doelpunt voor Vitesse. Bero ontving de bal op de rechterflank en had bij de tweede paal oog voor de vrijstaande Foor . De nummer 25 nam de bal ineens op de voet en schoot raak: 3-1. Het was een startschot voor een betere periode van Vitesse. Kansen kwamen er voor Martin Ødegaard en invaller Tim Matavz, maar helaas gingen beide mogelijkheden voorbij.

Met nog tien minuten te spelen kreeg Ajax een tweede penalty nadat invaller Jurgen Ekkelenkamp doordrong in het strafschopgebied en werd gevloerd door Van der Werff. Tadic wist opnieuw het net de vinden vanaf elf meter waardoor Ajax op een 4-1 voorsprong kwam. Direct daarna werd de marge weer twee. Matavz gaf vanaf de achterlijn voor bij de tweede paal waar Darfalou kwam inlopen: 4-2. Vitesse moest de laatste vier minuten extra speeltijd vol maken met tien man toen Bero zijn tweede gele kaart van het duel kreeg voor een overtreding op Tadic. Beide ploegen konden in het restant van de wedstrijd geen vuist meer maken, waardoor Vitesse met 4-2 onderuit ging op bezoek bij Ajax.

De volgende wedstrijd van Vitesse is op 12 mei. Vitesse neemt het dan in eigen huis op tegen De Graafschap. Er wordt om 14.30 uur afgetrapt. Tickets zijn te koop via Vitesse.nl/tickets