18 augustus 2020 In de media

Vitesse-directeur Spors: ‘Ons doel is structureel Europees voetbal spelen’

Een afgelaste competitie, creatief scouten door corona, de zoektocht naar een nieuwe trainer en ook nog eens zien te wennen bij een nieuwe club; de eerste maanden bij Vitesse waren behoorlijk intensief voor de nieuwe technisch directeur Johannes Spors.
De Duitser werd in april van dit jaar aangesteld en werkt toe naar het nieuwe seizoen in de Eredivisie. Reden voor Transfermarkt.nl om hem eens wat vragen te stellen over de voortgang, zijn visie en de doelen voor Vitesse de komende jaren.

Over dat laatste is Spors duidelijk: Vitesse moet structureel kwalificatie voor Europees voetbal afdwingen. "Dat is een duidelijke doelstelling", legt de Duitser uit. "Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is met deze club. Onze trainingsfaciliteiten zijn op Bundesliga-niveau, de entourage rond de club is erg professioneel opgezet en mensen binnen de club zijn erg innovatief." Toch wil Spors de druk nog niet te veel opvoeren voor komend seizoen. "Het wordt een overgangsjaar, waarin we veel verrassingen gaan zien in de verschillende competities. Niemand kan voorzien wat voor problemen de coronacrisis nog verder gaat veroorzaken en welke clubs het hardste getroffen zijn. Dus op de korte termijn ligt er misschien nog niet zo veel druk om te presteren, maar op de middellange termijn zien we onszelf zeker structureel in Europa spelen."

Deze fase van het seizoen betekent voor een technisch directeur vaak lange dagen om de selectie voor komend seizoen rond te krijgen. Spors: "Elke dag ziet er anders uit; dat is het mooie aan deze baan. Ik probeer me nu zo vaak mogelijk te laten zien op de training om de focus volledig op het team en de coachingsstaf te hebben. Ook hebben we veel gesprekken over mogelijke aanwinsten. De afgelopen weken heb ik veel voorwerk kunnen doen op dat gebied, maar desondanks beginnen de dagen erg vroeg en eindigen ze behoorlijk laat", zegt hij lachend.

Thomas Letsch: de ideale trainer voor de visie van Spors

Bij zijn aanstelling in april was Spors duidelijk: hij wil Vitesse vormen naar zijn visie. Daar hoort natuurlijk een trainer bij die hetzelfde over voetbal nadenkt. Die vond de Duitser in de in Nederland relatief onbekende landgenoot Thomas Letsch. "Ik had voor mezelf een duidelijk profiel opgesteld welke eigenschappen de nieuwe trainer moest hebben", legt Spors de zoektocht naar een nieuwe coach uit.

"Wat past bij deze club en wat past bij de manier waarop ik de ploeg wil laten spelen? Toen heb ik goed rondgekeken op de trainersmarkt en veel gesprekken gevoerd met Nederlandse, Duitse en internationale trainers. Maar je vindt nooit iemand die volledig aan je wensenlijstje voldoet, dus je moet ook flexibel genoeg kunnen zijn om iemand te kiezen die bepaalde vaardigheden niet op zijn cv heeft staan."

En dus kwam Spors uiteindelijk bij Letsch uit. "Het was al vroeg duidelijk dat hij mijn topkandidaat was. Toch hebben we goed de tijd genomen om elkaar beter te leren kennen", zegt Spors. "Het belangrijkste was ontdekken of we hetzelfde over de speelwijze dachten. Daar heeft de coronacrisis zelfs bij geholpen. Er was meer tijd om intensief te praten met de kandidaten, waaronder Thomas. En zij konden zich beter verdiepen in Vitesse. Wat dat betreft pakte het allemaal wel goed uit."

Spors maakte van de lange lijst potentiële trainers een shortlist van zeven opties. "Daar sprong Thomas altijd bovenuit, maar ik zou mijn werk niet goed doen als ik niet ook uitvoerig de andere kandidaten gesproken en geëvalueerd zou hebben. Uiteindelijk heeft dat de keuze voor Thomas alleen maar sterker gemaakt."

Samenwerking met Chelsea: Niet elke huurling is zo goed als Mason Mount

Hoewel er sinds het begin van de coronacrisis amper gereisd kan worden, is Spors iemand die graag zelf naar potentiële nieuwe aanwinsten gaat kijken. "Dat zou ik wel weer vaker willen doen en ik hoop dat het snel weer mogelijk is", geeft de Duitser aan. "Op dit moment moeten we het doen met data- en videoanalysetools. Dat werkt ook en dankzij mijn verleden als hoofd scouting heb ik een goed beeld van de transfermarkt, wat deze zomer goed van pas komt. Ik bekijk dus enorm veel spelers op video en bespreek die vervolgens met de technische staf."

Een groot aantal van die spelers komt van partnerclub Chelsea, al wil Spors het niet zo noemen. "De clubs werken vriendschappelijk met elkaar samen. Er is geen officiële band en we zijn geen satellietclub. Ik heb zelf contacten bij meerdere Europese grootmachten en dat levert ons een voordeel op, omdat we veel van hun kennis en kunde kunnen leren."

Toch zet Spors ook een kanttekening bij de werkwijze van de grote clubs, die jonge spelers massaal aantrekken en vervolgens eindeloos lijken te verhuren. "Als speler en zaakwaarnemer moet je afvragen of je dat wil en of het de juiste stap is om zo vroeg al naar een topclub te vertrekken", klinkt hij kritisch. "Het past namelijk niet bij elke speler; ze zijn niet allemaal zoals Mason Mount en Martin Ödegaard. Deze twee hebben bij Vitesse de stap kunnen zetten naar de absolute top, maar dat is niet voor iedereen zo geweest. Dat is overigens niet alleen bij Chelsea en Real Madrid zo, maar bij meerdere clubs in de Serie A, Premier League en ook Duitsland."

Het is belangrijk dat de club die een speler leent van een topclub, een goed plan heeft met het talent, volgens Spors. "Je moet die speler echt willen hebben en een stabiele basis hebben binnen de club. Het werkt niet voor een jonge speler als de coach die hem graag wilde hebben, na drie maanden alweer op straat wordt gezet. Dat hebben we bij Vitesse wel bewezen in het verleden. Hier zijn spelers echt beter geworden. Natuurlijk zijn we niet de laatste stap op weg naar de top, maar wel een belangrijke voor veel spelers."

Transfermarkt / Foto’s SV – Vitesse

Hoofdsponsor: