Archief
Vitesse Arnhemser dan ooit in herdenkingsjaar 07/09/2019

Vitesse en zijn supportersvereniging pakken de herdenking van de Slag om Arnhem dit jaar extra groot aan. De club wil meer dan in het verleden uitdragen dat ze Arnhems is.

,,Wij voelen een morele en maatschappelijke plicht om als voetbalclub dit verhaal te vertellen en de mannen die hebben gestreden voor onze vrijheid in de schijnwerpers te zetten'', zegt Marsha van Lent, projectleider Airborne bij Vitesse. ,,We kunnen als Vitesse ook een doelgroep bereiken die misschien niet zo snel een museum bezoekt of een geschiedenisboek openslaat."

De club is al sinds oktober 2018 bezig met de voorbereidingen voor 75 jaar Slag om Arnhem. Het 'geel-swerte hert' is in Arnhem inmiddels een begrip, maar Vitesse heeft ook een maroon-blauw hart. Dit seizoen staat bij de geel-zwarten veel in het teken van maroon en lichtblauw, de kleuren van de Britse luchtlandingstroepen die in september 1944 vergeefs probeerden de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren.

De seizoenkaarten zijn in Airborne-kleuren, net als de cornervlaggen in GelreDome. De club speelt het hele seizoen de uitwedstrijden in een speciaal Airborne-shirt, achterop de spelersbus staat 'Lest we forget' (opdat wij niet vergeten) en de band om de linkerarm van aanvoerder Bryan Linssen refereert aan de zogenoemde 'Orde Dienst-band', die verzetsstrijders droegen na de bevrijding in 1945.

Ook dit jaar is er de Airborne-wedstrijd, sinds 2007 een traditie. De voorverkoop voor Vitesse-Fortuna Sittard, op zaterdag 21 september, begon 44 dagen van tevoren. ,,De ticketprijzen, 7,50 euro voor de gewone tribunes en 75 euro voor businessplaatsen, verwijzen naar 75 jaar Slag om Arnhem", vertelt Van Lent. Met die lage tarieven (kinderen betalen de helft) willen Vitesse en sponsors Burgers' Zoo en Nederlands Openluchtmuseum zoveel mogelijk mensen trekken.

De Supportersvereniging Vitesse, die honderd doedelzakspelers heeft geregeld, en de club zelf hopen op de komst van zes 'Arnhem veterans'. Zij zijn en blijven het boegbeeld, maar voor het eerst zullen ook andere oud-strijders die hebben gevochten voor de bevrijding van Nederland (Amerikanen, Canadezen, Britten en een Nederlander) via de Stichting Nederland-Amerika de Airborne-wedstrijd bijwonen.

Supporters schilderen al weken aan een spandoek om de veteranen eer te bewijzen, defensie levert abseilers die uit het dak van GelreDome omlaag komen met vlaggen, clubmascotte Hertog vliegt met Airborne-linten en het personeel van Vitesse loopt met speciaal gekleurde keycords. Zelfs de leader van Vitesse TV verkleurt naar maroon en lichtblauw. Maar de club doet veel meer, zegt Van Lent. ,,Jeugdspelers doen mee in hun speciale Airborne-shirt aan de Bridge to Bridge Run (15 september, MB), Vitesse-personeel loopt 13 september de Free Your Light Walk en Run. Tijdens een herinneringsmaaltijd leggen we alle medewerkers van Vitesse het belang van de Slag om Arnhem uit. Zeker de nieuwe jongens in de selectie zijn daarvan minder op de hoogte."

Via de stichting Vitesse Betrokken worden deze maand ook basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 bijgepraat over de Airborne, zoals gisteren op De Werf in de wijk Presikhaaf. Leerlingen kregen daar theorie over de Slag om Arnhem, maar er waren ook praktijkonderdelen, zoals tijgeren met bepakking.


Bron: Gelderlander / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl