Archief
Veelgestelde vragen over het coronavoetbal 01/06/2020

Naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal veelgestelde vragen over de gevolgen voor het voetbal.

Tot wanneer is er geen betaald voetbal in Nederland, met of zonder publiek?

De Nederlandse regering heeft op 21 april besloten dat dit niet is toegestaan voor 1 september. Wedstrijden in het betaald voetbal vallen onder vergunningsplichtige evenementen, ook als er zonder publiek wordt gespeeld. En voor al deze evenementen moet men wachten tot 1 september, zo heeft het kabinet bepaald.

De KNVB heeft altijd alle opties zo lang mogelijk open gehouden. We wilden geen overhaaste beslissing nemen omdat de impact voor de clubs en de fans bijzonder groot is. 

Wie bepaalt wanner de competitie in het betaalde voetbal weer van start kan?

De regering heeft op 21 april besloten dat wedstrijden in het betaald voetbal niet zijn toegestaan voor 1 september. Ook niet zonder publiek.

Momenteel mogen volwassenen van het kabinet weer trainen, maar onderling moeten ze wel 1,5 meter afstand houden. Contactsporten zoals voetbal zijn vanaf 1 september weer toegestaan door de regering. Voordat er weer officiële wedstrijden gespeeld kunnen worden, moet er eerst een tussenfase plaatsvinden: weer normaal trainen, dus zonder 1,5 meter afstand. De regering bepaalt ook wanneer dat weer is toegestaan.

Waarom is er voor   het betaalde voetbal een andere afwikkeling gekozen dan voor het amateurvoetbal?

Het verschil zit in de verdeling van de tickets voor Europees voetbal. Dit doen we ook voor de Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19, waarbij ook Europese tickets te verdelen zijn.

Europese tickets moeten volgens de richtlijn van de UEFA verdeeld worden op basis van de meest recente sportieve prestaties. 

Verder loopt de afwikkeling wel in lijn met wat we voor het amateurvoetbal hebben bepaald: geen kampioenen, promovendi en degradanten.

Waarom worden de Europese tickets niet verdeeld op basis van het laatst gespeelde volledige seizoen?

Dan zou de UEFA onze inzendingen niet accepteren. Europese tickets moeten volgens de richtlijn van de UEFA verdeeld worden op basis van het meest  sportieve, transparante en objectieve, en daarom moet gekeken worden naar de huidige stand.

Kun je de finale van de KNVB-beker niet gewoon later spelen, zodra dat weer veilig kan, met het oog op de Europese tickets?

De voordracht voor de Europese tickets moest uiterlijk 25 mei bij de UEFA binnen zijn. Tot 1 september zijn wedstrijden van het betaald voetbal niet toegestaan met het oog op de meest recente coronamaatregelen van het kabinet. De finale kunnen we dus niet op tijd laten spelen.

Waarom is ervoor gekozen dat er geen club kampioen is dit seizoen?

We spreken dit seizoen niet van een kampioen in zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie omdat dit in deze tijd, onder deze omstandigheden, niet gepast is. Daarom bevestigen we slechts de eerste plaats van betrokken clubs op de laatste ranglijst van de afgebroken competities. Er worden over het seizoen 2019/’20 daarom ook geen kampioensschalen uitgereikt.

Daarnaast, een kampioenschap moet ook gevierd kunnen worden. Een dergelijk feest is nu niet mogelijk met de huidige maatregelen, en ook niet gepast voor veel mensen en kan de politie en gemeente ook nog extra werk opleveren, wat momenteel ook niet is te verantwoorden.

Waarom mag er bijvoorbeeld in Duitsland wel gevoetbald worden en wordt de competitie in Nederland niet hervat?

In elk land bepaalt de betreffende regering wat de maatregelen zijn die nodig zijn om het coronavirus onder controle te houden. In Nederland heeft het kabinet besloten dat het betaald voetbal moet wachten tot 1 september, ook als er zonder publiek wordt gespeeld. In andere landen is de situatie van de volksgezondheid en de zorg wellicht anders.

Waaom ontvangt bekerfinalist FC Utrecht niet een Europees ticket, als de bekerwinnaar dat normaal krijgt en de andere finalist (Feyenoord) dat al heeft dankzij de competitie?

Het bekertoernooi is niet uitgespeeld en heeft geen winnaar. Dan gaat het Europese ticket naar de hoogste op de ranglijst na de twee Champions League-plaatsen. Dat is Feyenoord. PSV komt daarna, gevolgd door Willem II. 


Bron: KNVB - Bew. SV / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl