20 augustus 2020 In de media

Van Egmond nog niet tevreden over VAR

De videoscheidsrechter (VAR) heeft afgelopen seizoen bij de 232 wedstrijden die gespeeld zijn in de eredivisie 58 keer ingegrepen. Dat gaat dus om ongeveer 1 van de 4 duels.
Die cijfers liet Dick van Egmond, scheidsrechtersbaas van de KNVB, donderdag zien bij een toelichting op de spelregelaanpassingen voor komend seizoen.

Bij de 58 keer dat er werd ingegrepen leverde het VAR-advies 51 maal een juiste beslissing op. In 1 geval bleef er twijfel bestaan en 6 keer leverde het VAR-advies niet de juiste beslissing op. In 47 gevallen ging de scheidsrechter naar de kant om te kijken naar de beelden, een zogenoemd ’On field review’.

Bij de 232 gespeelde wedstrijden greep de videoscheidsrechter 20 keer onterecht niet in. In 8 gevallen bleef er twijfel over de juistheid van de beslissing van de arbitrage.

„Het lijkt erop dat het aantal gemaakte fouten iets minder is dan vorig seizoen”, aldus Van Egmond. „Maar daar moeten we voorzichtig in zijn. Er is 20 keer onterecht niet ingegrepen, dus daar mogen we nog niet tevreden over zijn.”

De fouten die gemaakt worden, zitten vooral bij strafschopmomenten, liet Van Egmond zien. Zo bleef in de Eredivisie 11 keer advies van de VAR uit waardoor onterecht geen strafschop werd gegeven. In 4 gevallen was er twijfel of de videoscheidsrechter had moeten adviseren. 19 strafschoppen werden terecht toegekend dankzij de VAR.

Ook bij het wel of niet geven van rode kaarten is verbetering te behalen. 7 keer bleef advies van de videoscheidsrechter ten onrechte uit in een rode kaartsituatie. 12 rode kaarten werden na VAR-advies terecht gegeven.

De cijfers komen volgens Van Egmond in grote lijnen overeen met de cijfers uit andere landen.

Strafschoppen

Van Egmond vermoedt dat er vanaf komend seizoen meer strafschoppen in het betaalde voetbal opnieuw genomen moeten worden. Hij baseert zich daarbij op veranderde spelregels, onder meer over te vroeg inlopen en hands, en de steeds beter wordende technologie voor de videoscheidsrechters.

In Zeist liet Van Egmond enkele strafschoppen uit het verleden zien waar toen nog niemand op- of aanmerkingen op had. Maar nu wordt een strafschop bijvoorbeeld opnieuw genomen als een van de andere spelers bij het nemen van de penalty te vroeg inloopt en al met één hele voet in het zestienmetergebied staat op het moment dat de bal nog moet worden geschoten. Met dank aan de videoscheidsrechter is dat heel goed waar te nemen.

Als een keeper te ver zijn doel uit loopt, moet de penalty ook over. Daar wordt strenger op gelet en het kan doelverdedigers voortaan een gele kaart opleveren. Ook te vroeg inlopende spelers ontvangen sneller geel. Mede vanwege dat strengere beleid, worden gele kaarten voortaan na de reguliere speeltijd en eventuele verlenging voor het restant van die wedstrijd kwijtgescholden. Iemand die dan in de strafschoppenserie geel krijgt (vanwege te vroeg inlopen of te vroeg van de doellijn afkomen) hoeft dan niet direct met rood te worden weggestuurd.

Hands

Belangrijke spelregelwijzigingen zijn vanaf komend seizoen ook zichtbaar bij hands. Het bovenste deel van de arm, eigenlijk het verlengde van de schouder, wordt niet meer gezien als hands. Dat was onlangs al te merken in de kwartfinale van de Europa League tussen Bayer Leverkusen en Internazionale, waar de Nederlander Daley Sinkgraven de bal op die plek kreeg. De strafschop van Inter werd teruggedraaid. „Ook hier gaan we veel discussies over krijgen”, verwacht Van Egmond.

Als voetballers de armen langs hun lichaam houden en de bal wordt daar tegenaan geschoten, is het ook geen hands. Als de arm een onnatuurlijke beweging maakt en je krijgt de bal ertegenaan, is het wel hands, behalve als je de bal per ongeluk tegen je eigen hand of arm aan schiet. Verdedigers die een sliding maken of zich voor de bal ’gooien’, nemen dus een extra risico. Datzelfde geldt voor het gebruik van handen en armen bij luchtduels.

Van Egmond legde donderdag ook uit dat als een speler hands maakt, de aanval daarna nog een tijdje doorloopt en pas later een treffer oplevert, het doelpunt ook kan worden afgekeurd. „Want het is nog dezelfde aanval, ook al duurt die nog een tijdje. Het wordt anders als een ploeg na dat moment helemaal teruggaat naar eigen helft en vanaf daar weer aan een nieuwe aanval begint.”

De scheidsrechters en videoscheidsrechters in de eredivisie kunnen vanaf het nieuwe seizoen bij twijfel op drie manieren checken of er wel of geen sprake is van buitenspel. De KNVB presenteerde donderdag in Zeist een nieuw technologiesysteem. Om de technologie te implementeren worden camera’s geplaatst ter hoogte van de rand van het strafschopgebied. Alleen in de stadions van Ajax, Feyenoord en PSV had FOX Sports deze cameraposities al in gebruik.

Buitenspel

De scheidsrechters en videoscheidsrechters in de Eredivisie kunnen vanaf het nieuwe seizoen bij twijfel op drie manieren checken of er wel of geen sprake is van buitenspel. De KNVB presenteerde donderdag in Zeist een nieuw technologiesysteem. Om de technologie te implementeren worden camera’s geplaatst ter hoogte van de rand van het strafschopgebied. Alleen in de stadions van Ajax, Feyenoord en PSV had FOX Sports deze cameraposities al in gebruik.

De eerste optie is ’herhaling zonder lijnen’. Die methode, zonder lijnen in beeld, wordt gebruikt als al vrij snel duidelijk met het blote oog waarneembaar is of er wel of niet sprake is van buitenspel.

Als de arbitrage daar niet genoeg aan heeft, kan worden overgeschakeld op het tweede systeem, de ’gridline methode’. Daarbij gaat het om tweedimensionale lijnen. Is het dan nog niet duidelijk, dan kunnen de scheidsrechter en videoscheidsrechter kiezen voor de derde optie, de ’crosshairmethode’. Dan wordt gewerkt met driedimensionale lijnen om te bepalen of een speler wel of niet buitenspel staat.

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: