Archief
Studentikoze Spors staart zich als TD niet blind op laptop 19/05/2020

Op het eerste oog lijkt Johannes Spors eerder weggelopen uit de wereld van de e-sports dan dat hij thuishoort in de voetbalwereld. Maar schijn bedriegt.

Sinds een paar weken is de jonge Duitser met het studentikoze voorkomen technisch directeur van Vitesse. Zijn specialiteit: scouting via data.

De 37-jarige Spors kan namelijk niet bogen op een rijk voetbalverleden, hij rolde als student sportwetenschappen en politicologie in het profvoetbal. Maar een laptopdirecteur wil hij niet genoemd worden.

"Vergeleken met vijf, zes jaar geleden is er meer en veel betere data beschikbaar. Ik ben innovatief en probeer daar gebruik van te maken. Maar dat kan nooit een vervanging zijn van het bekijken van wedstrijden in het echt of op televisie. Ik ben niet die vent die de hele dag op de laptop naar cijfers loopt te staren."

Leermeesters

1899 Hoffenheim, ook toen al bekend om zijn innovatie, bood de Heidelbergse student in 2004 een kans als video-analist. In gesprekken met collega's als Hansi Flick (de huidige coach van Bayern München) vertelde Spors weleens over zijn unieke verzameling zelfgebrande dvd's met interessante spelers. Liefst zat hij alleen op de tribune te kijken naar een oefensessie.

Later groeide Spors bij RB Leipzig door onder de hoede van Ralf Rangnick. Zelf geeft hij vooral hoog op van de in Nederland niet zo bekende Helmut Gross, de grote inspirator van trainers als Rangnick, Thomas Tuchel en PSV-trainer Roger Schmidt. Op advies van Spors werden Timo Werner en Bruma (nu PSV) naar de voormalige DDR gehaald.

Inmiddels heeft Spors ook de eredivisie grondig geanalyseerd. "Als je mij vraagt welke teams succesvol zijn en wat daar gemeenschappelijk aan is, dan zeg ik intensiteit", zei Spors in Voetbal International. "Kijk naar Liverpool, Barcelona, RB Leipzig, Ajax vorig jaar, maar ook AZ."

Moneyball aan de Rijn

Een moeilijker moment om te beginnen als technisch directeur is bijna niet denkbaar. Door de coronacrisis liggen de meeste voetbalcompetities op hun gat. Groepstrainingen analyseren is er niet bij. Zijn laptop wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor ellenlange videogesprekken.

En hoe moet je de markt verkennen als niemand weet hoeveel je te besteden hebt? "Niemand weet hoelang het gaat duren voor er weer gevoetbald wordt, met of zonder supporters. Dat heeft enorme gevolgen voor de begroting", aldus Spors. "Voor jonge talenten is dit misschien niet zo'n slechte tijd. Zij gaan een kans krijgen."


Bron: NOS / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl