21 september 2019 In de media

Specialist Linssen beslist emotioneel duel in Arnhem

Vitesse heeft zich aan kop van de Eredivisie genesteld. Bryan Linssen voorkwam een verrassend succes van Fortuna Sittard in Gelredome.
De traditionele Airborne-wedstrijd van Vitesse had in Gelredome ook voor Fortuna Sittard extra betekenis. Naast de herdenking van de Slag om Arnhem werd vooraf een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Fernando Ricksen, de oud-teamgenoot van Fortuna-coach Kevin Hofland die woensdag overleed aan de gevolgen van ALS.

Naast de emotie was er ook een sportieve lading. Voor de Arnhemse formatie lonkte de koppositie. Met de topper PSV – Ajax voor zondag op het programma kon Vitesse met een zege op Fortuna Sittard zich voor zo'n twintig uur koploper noemen. Maar zeker in de eerste helft maakte de ploeg van trainer Leonid Slutsky nauwelijks aanspraak op de daarvoor noodzakelijke zege.

Fortuna Sittard was aanvankelijk de betere ploeg in Gelredome. Halverwege de eerste helft brachten de Limburgers dat tot uitdrukking in de score. Mark Diemers was met een bekeken schot van de rand van het strafschopgebied de gelukkige.

De Arnhemse frustratie over het moeizame spel kwam na ruim een half uur naar boven bij Riechedly Bazoer. De middenvelder van Vitesse ontsnapte aan een sanctie na zijn natrappende beweging richting Diemers, die voor zijn reactie met een gele kaart werd bestraft.

Het herstel van Vitesse kreeg na bijna een uur gestalte via de gelijkmaker van de tot op dat moment onzichtbare Tim Matavz. Maar drie minuten later moest de thuisploeg opnieuw in de achtervolging. Op aangeven van Diemers kopte Martin Angha raak. Het was een doelpunt met extra betekenis aangezien de Zwitser speelt met een 2 op zijn rug, het rugnummer van Ricksen.

Vitesse rechtte daarna de rug onder aanvoering van Linssen. In de 81ste minuut bracht hij met een kopbal de score in evenwicht. De aanvaller wenste geen genoegen te nemen met een punt als resultaat van de Airborne-wedstrijd. Dankzij zijn specialiteit werd het ook meer. Na een voorzet van Julian Lelieveld sprong hij uit stand hoog om vervolgens met het hoofd de bal buiten bereik van doelman Alexei Koselev in het Fortuna-doel te knikken.

In blessuretijd maakte Matús Bero een einde aan alle onzekerheid met de 4-2, waardoor Vitesse minimaal twintig uur verzekerd is van de koppositie. Fortuna Sittard blijft steken op de zestiende plaats.