Archief
Overvolle wedstrijdkalender: supermannen gevraagd 21/06/2019

Achter de schermen wordt volop vergaderd over de competities na 2024. Meer Champions League-wedstrijden, BeNeLiga, play-offs, een groot club-WK, Nations League. Aan 365 dagen per jaar lijken de bestuurders niet meer genoeg te hebben.

Stel je voor dat het 2024 is, stel je voor dat je succesvol international bent van Ajax, en stel je voor dat alle eerste schetsen over nieuwe competities worden gerealiseerd. En nu we toch aan het dromen zijn: stel je voor dat Ajax en Oranje dat jaar internationaal alle finales halen. Dan ziet je agenda er zo uit:
 
 
Periode Wat duels
Juni-juli Euro 2024 7
Augustus-maart BeNeLiga 30
September-december CL-poule 14
September-november Nations League-poule 4
September-november Interlands vriendschappelijk 2
December-mei KNVB-beker 5
Januari-mei CL knock-out 7
Maart WK-kwalificatie 2
Maart-mei BeNeLiga play-offs 10
Juni Nations League-finales 2
Juni-juli WK-clubs 5
 
Dokter Fuentes zal het druk gaan krijgen, tenzij clubs tegen die tijd dubbele selecties samenstellen of Superman weten te klonen. Opgeteld speel je dan 88 wedstrijden in twaalf maanden. Voorbereidingsduels en commerciële trips niet meegerekend. Aan een zomerstop komen de sterren niet eens meer toe. Nu zal natuurlijk niet alles doorgaan, maar duidelijk is wel dat onder de aanhoudende aandrift van bestuurders om voetbal verder te commercialiseren de druk op topspelers gigantische vormen begint aan te nemen. Hoe staat het ervoor met de voetbal-agenda van de toekomst? Een round-up:

BeNeLiga

Een proefballon die sinds de jaren negentig al vaak is opgelaten. Harry van Raaij als voorzitter van PSV, Marco van Basten als bondscoach, Michael van Praag als voorzitter van de KNVB. Een kleine greep uit de kopstukken die in de loop der jaren een fusiecompetitie voorstelden. Tot een formele route leidde het nooit. Dat is nu wel het geval. Tien clubs uit Nederland en België zaten vorige maand bij elkaar in het Philips Stadion met afgevaardigden van beide voetbalbonden voor een aftrapvergadering. Namens de Eredivisie schoven Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse aan. De rest van de Eredivisie werd vooraf geïnformeerd over de besprekingen. Door de krachten te bundelen zouden de clubs uit de Lage Landen meer uitzendrechten kunnen genereren en weer sterker voor de dag kunnen komen in Europa. Voorzitter Bart Verhaeghe van Club Brugge wordt gezien als een van de voortrekkers. Grootste vraag is hoe UEFA tegenover zo’n samenwerking zou staan en wat het zou inhouden voor het aantal Europese tickets.

Stand van zaken: eerste inzet is het eens te worden over een haalbaarheidsstudie.

Champions Leagua

De discussie over de BeNeLiga is een gevolg van de ontwikkelingen die internationaal spelen. Linksom of rechtsom lijkt er een definitieve afscheiding te komen tussen de top en de rest. Het huidige format van de Champions League ligt vast tot 2024. Momenteel wordt gesproken over de periode erna. Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus en leider van de European Club Association (ECA) waarin meer dan tweehonderd clubs zijn verzameld, lanceerde een revolutionair voorstel. De Italiaan pleitte voor een min of meer afgesloten systeem; vier groepen van acht waarbij de topzes zich plaatst voor de Champions League van het volgende seizoen. De deelnemers zijn daarmee niet alleen verzekerd van veertien groepswedstrijden, maar kunnen ook meer rekening gaan houden met Champions League-inkomsten aangezien deelname structureler wordt en niet meer afhankelijk is van de prestaties in de nationale competitie. Inmiddels is gebleken dat Agnelli wel heel ver voor de troepen uitliep. De Premier League en Bundesliga kwamen in opstand, terwijl Agnelli in Spanje alleen Real Madrid en Barcelona aan zijn zijde kreeg. Zelfs in zijn eigen Serie A bleek driekwart van de clubs tegen. Agnelli moet terug naar de tekentafel, maar blijft achter zijn uitgangspunten staan die volgens hem uitstekend zijn voor de sportieve en financiële stabiliteit van de clubs tussen plaats zestien en vijftig op de UEFA-ranglijst. ’Hoe moeten clubs als Ajax anders groeien? Ajax bereikte de halve finale in de Champions League en pakte in eigen land de dubbel, maar staat nu slechts in de voorronde.’ Momenteel werkt de ECA aan een alternatief waarbij wordt gedacht aan een deelnemersveld van 48 clubs, die worden onderverdeeld in acht poules van zes. Dat betekent dus een uitbreiding van het aantal groepswedstrijden, daar staat tegenover dat voor veel clubs het aantal voorrondewedstrijden zal verminderen.

Stand van zaken: op 11 september onderhandelen UEFA en ECA verder.

WK voor clubs

Het wordt nog ingewikkelder nu ook de FIFA wil profiteren van het succesvolle clubvoetbal. In feite heeft de wereldvoetbalbond alleen het WK als melkkoe, terwijl de UEFA elk jaar de zilvervloot ziet binnenvaren met de CL. Het huidige club-WK met slechts zeven deelnemers mist uitstraling en levert de FIFA te weinig geld op. Gianni Infantino besloot daarom een nieuw zomers club-WK met 24 teams in te voeren, dat vanaf 2021 elke vier jaar wordt gehouden en drie weken duurt. Europa moet acht deelnemers gaan leveren. De UEFA reageerde woest op ‘de meedogenloze commerciële plannen’ en de ECA dreigde met een boycot. De FIFA zet echter gewoon door en Infantino reageerde laconiek. ‘Natuurlijk gaan ze meedoen. Ze hebben acht van de 24 plaatsen.’

Het club-WK vervangt de Confederations Cup en past daardoor in de volle zomeragenda. Het komt de FIFA bovendien goed uit dat de strijd om de Copa América – deze eeuw nogal onregelmatig georganiseerd – vanaf 2020 tegelijk met de EK’s wordt afgewerkt, waardoor de toernooien elkaar niet bijten.

Stand van zaken: bevestigd door de FIFA. Infantino moet nog om de tafel met de UEFA en de ECA over de wijze waarop de ploegen zich kunnen kwalificeren.

Het wordt dus flink overwerken voor de vedetten van de toekomst, want er staat ook nog een eerste XL-WK met 48 landen geprogrammeerd (in 2026) en dan hebben we het nog niet eens over de mondiale versie van de Nations League, die de FIFA het liefst direct invoert, maar na hevige kritiek vanuit Europa even is geparkeerd. Wordt vervolgd.


Bron: VI / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl