Archief
Linssen klaar met VAR-discussie: ‘Er moeten betere afspraken komen’ 15/04/2019

Met de VAR moeten discussies over arbitrale beslissingen verleden tijd zijn. Dat is niet het geval. Aanvoerder Bryan Linssen van Vitesse is er klaar mee. ,,Er moeten betere afspraken komen.”

Twee keer is er volop gejuicht. Twee keer staan beide teams al klaar voor de aftrap na een tegengoal. Twee keer zet videoscheidsrechter Edgar Bijl vanuit Zeist na lang bestuderen van de beelden een streep door het doelpunt. Ook de uitwedstrijd van Vitesse tegen FC Utrecht (0-0) staat, bij een gebrek aan kansen en creativiteit, in het teken van de VAR.

Aanvoerder Bryan Linssen van Vitesse is er klaar mee. ,,Op deze manier zorgt de VAR voor frustratie”, stelt de captain. ,,Er is al uitgebreid gejuicht. Iedereen staat klaar voor de aftrap, maar vervolgens sta je vier minuten voor jandoedel te wachten. Het duurt soms zo verschrikkelijk lang. Dat is vervelend.”

Buitenspel
De goals van Sander van de Streek (FC Utrecht) en Jake Clarke-Salter (Vitesse) zijn weliswaar terecht afgekeurd vanwege buitenspel, Linssen constateert een trend bij de assistent-scheidsrechters. ,,Sinds de VAR er is, zijn ze terughoudender met vlaggen voor buitenspel”, zegt Linssen. ,,Als ze het niet 100 procent zeker weten, vlaggen ze niet. Maar soms volgt daarna een hoekschop en wordt het alsnog gevaarlijk. Terwijl het buitenspel was en een vrije trap had moeten zijn. Dat klopt niet.”

Linssen irriteert zich aan het gebrek aan goed beleid. ,,Soms wachten grensrechters met vlaggen, maar vorige week bij mijn afgekeurde goal tegen PSV gebeur-de dat juist weer niet. Terwijl op basis van de beelden het niet te zeggen is of dat buitenspel was. Ik weet het ook niet meer, hoor. Scheidsrechters en grensrechters zouden op z’n minst betere afspraken moeten maken.”

Natrappen
Linssen ziet heus de voordelen. Echt grote fouten worden hersteld. Al verbaast de captain van Vitesse zich ook. Bijvoorbeeld over de rode kaart van Nicolai Jørgensen, afgelopen zaterdag. De Feyenoorder krijgt op advies van de VAR rood voor natrappen. ,,Als je met vier man op het veld staat en niemand ziet dat Jørgensen natrapt, moet je iets aan je ogen laten doen.”

Grijs gebied
De hoop dat de VAR een einde zou maken aan alle discussies over arbitrale beslissingen is inmiddels vervlogen. De videoscheidsrechter is gewoon hét nieuwe onderwerp van gesprek. ,,Er zijn mensen, zoals Mario van der Ende (oud-scheidsrechter, JD), die zeggen: het is ernstig gemeen spel of niet. Maar dat is niet zo. Er blijft een grijs gebied. Neem de penalty die Lozano vorige week kreeg. Iedereen heeft daar een andere mening over. Ook mensen die niet voor Vitesse zijn, zeggen dat het geen strafschop was. Ik vind daarom dat bij dat soort momenten de scheidsrechter altijd moet beslissen. Nu heb je meerdere mensen die beslissen. Dat vind ik moeilijk.”


Bron: Gelderlander / foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl