Archief
KNVB rekent op gezond verstand van supporters in een stadion 26/06/2020

"We moeten vertrouwen hebben in het gezonde verstand van het publiek. Ook op dit vlak zullen we tot een goede regeling komen."

Het zijn de woorden van Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. Hij begrijpt de worsteling van burgemeesters met de nieuwe kabinetsrichtlijnen betreffende het deels toelaten van fans bij voetbalwedstrijden heel goed.

"Ik heb vandaag ook met burgemeesters gesproken over hoe we hier op een goede manier mee om kunnen gaan. We waren met name aan het werken aan protocollen voor spelen achter gesloten deuren. Dat dit besluit vanuit de overheid zo snel werd genomen, kwam deels als een verrassing."

Uitdaging

Maar niet minder welkom, want de KNVB gaat, in samenwerking met andere instanties, de uitdaging graag aan. "Als je een beetje gaat tellen, dan kom je ongeveer uit op een bezettingsgraad van een stadion van 20 tot 25%. Dat proberen we in protocollen vast te leggen. Binnen nu en twee weken gaan die naar de clubs, zodat deze lokaal kunnen worden geïmplementeerd."

In augustus gaan de profclubs oefenen en in die maand moet de weg geplaveid worden voor een vlekkeloze start van de eredivisie medio september. Dus deels met publiek, maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar. En zonder spreekkoren en juichen.

"We willen gaan testen in augustus. Ten eerste wil je voorkomen dat zieke mensen binnenkomen, ten tweede gaat het om het voorkomen van verspreiding van het virus als deze mensen toch in een stadion zijn geweest en ten derde moet je ervoor zorgen dat je de omgeving van de zieke persoon traceert."

De Jong noemt voorbeelden waarmee de gevaren in en om stadions kunnen worden ingedamd. "Denk aan apps, tokens, testen, schoonmaken, de catering anders inrichten. Dat komt allemaal op een lijst. Welke personen een wedstrijd mogen bijwonen, ligt bij de clubs. Dat wordt een enorme puzzel, maar het is in ieder geval beter dan niets."

Een flexibele competitieopzet van de eredivisie kan zich volgens De Jong in vele vormen uiten. Ook hij benadrukt, in navolging van directeur Eric Gudde, dat de intentie van de KNVB is om zo veel mogelijk topduels na de winterstop in te plannen. "Dat is geen eenvoudige opgave, maar we proberen het wel te realiseren."


Bron: NOS / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl