2 maart 2019 In de media

Kind van CSKA gezicht van Vitesse

Vyacheslav Karavaev is de enige veldspeler bij Vitesse die geen minuut gemist heeft. Wie is die Rus op rechts? Over zijn jeugd, fietsen en afvalscheiden
Nog ver voordat 'rapper' Leonid Sloetski het beeld inschuift, begint Vyacheslav Karavaev al te lachen. De verdediger van Vitesse kent de video waarin zijn huidige trainer de Russische ex-spits Roman Adamov op zijn bruiloft verrast met een optreden.

Karavaev (23) staat binnenkort mogelijk hetzelfde te wachten. De rechtsback van de Arnhemse eredivisionist heeft zijn vriendin Katerina ten huwelijk gevraagd. De trouwerij volgt na het voetbalseizoen, in geboorteland Rusland. ,,Nee, ik pak de microfoon niet van hem af als hij hetzelfde zou doen bij mij", grapt Karavaev. ,,Niet iedereen kan zoiets doen, maar hij wel. Hij is een bijzondere man, die ervan houdt ergens een grap van te maken."

Terwijl de Moskoviet geniet van de winterzon, verandert hij in een spraakwaterval. Karavaev steekt uitstekend in zijn vel. Hij is nu ruim een jaar in Nederland en is uitgegroeid tot het vaste gezicht aan de rechterflank. Hij is dit seizoen zelfs de enige veldspeler van de club die nog geen minuut in de eredivisie heeft gemist. Wie is die Rus op rechts?KlusjesmanKaravaev komt uit een Russisch-orthodoxe familie en groeit op Moskou, samen met zijn vijf jaar oudere broer Alexander. Moeder Natalia is maatschappelijk werker, vader Sergey werkt als een technische klusjesman. ,,We waren een normaal gezin. Niet rijk, niet arm. Maar spullen van Nike of Adidas konden we ons niet veroorloven. Ik weet nog dat ik eens een nieuwe bal kreeg en hem de eerste dag meteen een grote weg op schoot. Weg bal. Heb ik dagen gehuild."

Juist vanwege de beperkte financiële middelen is Karavaev voetballer geworden. ,,Ik ben een groot ijshockeyfan, maar die sport was te duur. Alle bescherming die je nodig hebt, de schaatsen. Dat konden mijn ouders niet betalen. Nog steeds houd ik van de sport. In 2015 ben ik in Praag naar het WK geweest. Geweldig."

'Kara' is een kind van CSKA Moskou. Al op zijn 6de wordt hij toegelaten tot de voetbalacademie van de Russische topclub. Uiteindelijk komt hij als talent, onder Sloetski, tot drie wedstrijden. Maar een doorbraak blijft uit. Via de Tsjechische clubs Dukla Praag, FK Jablonec (beide huur) en Sparta Praag belandt Karavaev in Arnhem. ,,Ik heb me hier makkelijk aan kunnen passen. Spelers zijn technischer en er wordt minder vechtvoetbal gespeeld. Dat ligt me wel. Het enige probleem was dat ik eerst de tegenstanders niet zo goed kende."

Karavaev is weliswaar gestopt met de Nederlandse taalcursus, ook buiten het veld heeft de Rus zich het Hollandse leven eigen gemaakt. Hij heeft zelfs een fiets mét fietstas. ,,Gewoon zo'n simpele", zegt hij lachend. ,,Papendal is te ver, maar ik fiets graag naar het centrum van de stad."Pinnen voor het toiletDe verdediger woont net over de John Frostbrug, in Arnhem-Zuid. Vriendin Katerina pendelt nog op en neer naar Rusland vanwege haar tijdelijke visums. ,,Dit is zo'n fijne plek om te wonen. Laatst kwam ik erachter dat je hier kunt pinnen om bij een tankstation naar het toilet te gaan. Dat is toch perfect? Zulke dingen maakt het leven nou comfortabel."

Al drijven we in Nederland soms wel door, stelt Karavaev. ,,Eerst woonde ik in Oosterbeek. Daar had ik zo veel verschillende bakken voor mijn afval. Ik moest alles scheiden. Dat kan toch niet? Ik kwam gewoon ruimte tekort. In Rusland gooien ze alles in één container, maakt ze niets uit."

Nederland opent zo de ogen van Karavaev en is voor de Rus een zaligmakend land. Hij groeit als mens én ontwikkelt zich op het veld. De prestaties van de rechtsback vallen op. Karavaev wordt al lang gekoppeld aan Zenit St. Petersburg. Maar kan zo'n overstap wel als kind van CSKA? ,,Alleen met Spartak Moskou is er echte rivaliteit. Natuurlijk lees ik de kranten, maar ik wacht alles af. Ik hoef niet per se terug naar Rusland. Ik hoop vooral te eindigen bij een grote Europese club."
 

Gelderlander / Foto”s SV

Hoofdsponsor: