30 maart 2019 In de media

Hattrick Buitink niet genoeg voor volle buit vs ADO

Vitesse en ADO Den Haag hebben elkaar vanavond in een doelpuntrijk duel in evenwicht gehouden. Thomas Buitink maakte zijn basisdebuut en was tevens verantwoordelijk voor een hattrick. Sheraldo Becker en Lex Immers (2x) zorgden voor de Haagse doelpunten.
Bij Vitesse speelde Buitink in de spits. Het betekende zijn eerste basisplaats in de Eredivisie. Een andere spits, Tim Matavz, zat voor de eerste keer na zijn zware blessure weer bij de wedstrijdselectie.

In de eerste helft gebeurde er een hoop in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. In de zevende minuut stond de 1-0 al op het scorebord. Martin Ødegaard leed gevaarlijk balverlies, waarna ADO Den Haag er razendsnel uitkwam. Becker wist in de omschakeling Eduardo te verschalken: 1-0. Na drie hachelijke momenten voor het Vitesse-doel, waar telkens de bal maar nipt over ging, was het de beurt aan Vitesse. Ødegaard vond bij zijn voorzet Linssen, die met zijn snoekduik ADO-doelman Robert Zwinkels op zijn weg vond. Daarna eiste Buitink een hoofdrol op. In de 21ste minuut werd het 1-1 dankzij de spits uit de Vitesse Voetbal Academie. Ødegaard en Kara combineerden er lustig op los. De Russische rechtsback legde de bal vanaf de achterlijn terug op de aanstormende Buitink, die koel binnen schoof.

Zes minuten na de gelijkmaker werd de 1-2 genoteerd. Een lange bal van Alexander Büttner viel precies achter de ADO-defensie. Buitink pikte de bal op, kapte behendig twee ADO-spelers uit en haal vervolgens verwoestend uit.

In de 31ste minuut kon de thuisploeg weer juichen. Een voorzet van Nasser El Khayati kwam precies op het hoofd van Immers, die beheerst raak kopte: 2-2. Het slotakkoord van de eerste helft kwam op naam van wie anders dan de 18-jarige Buitink. Kara schoot hard op de vuisten van ADO-doelman Zwinkels. In de rebound haalde Buitink van net buiten het zestienmetergebied aan. Ondanks dat de bal onderweg werd aangeraakt, mocht Buitink zijn eerste hattrick in zijn profcarrière noteren: 2-3.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niet veel. Pas na een uur spelen schoten zowel de thuisploeg als Vitesse, via Bryan Linssen, voorlangs. Immers dacht daarna de gelijkmaker te kunnen vieren, maar de arbitrage had buitenspel waargenomen. In de 76ste minuut kon Immers alsnog juichen, toen hij de bal bij de tweede paal kiezelhard tegen de touwen werkte: 3-3.

In het laatste kwartier van de wedstrijd konden beide ploegen geen echte vuist maken, waardoor het duel op een gelijkspel afstevende. Hoofdtrainer Leonid Slutskiy paste in de laatste tien minuten nog een aanvallende wissel toe toen hij Matavz in het veld bracht voor doelpuntenmaker Buitink. Het betekende de rentree van Matavz in de Eredivisie sinds zijn kuitbeenbreuk vs Feyenoord.

Invaller Oussama Darfalou was in de slotfase tot tweemaal toe dichtbij een doelpunt. Met nog luttele minuten te spelen haalde de Algerijn hard en laag uit, maar zijn schot ging voorlangs. Vlak daarna ontsnapte Matavz aan de aandacht van de ADO-defensie en bood Darfalou een grote kans, maar de spits kon met links niet genoeg kracht achter zijn schot zetten waardoor Zwinkels redding kon brengen voor ADO Den Haag. Beide ploegen wisten dus drie maal het net te vinden, waardoor de punten verdeeld werden. Volgende week speelt Vitesse twee thuiswedstrijden. Op dinsdag 2 april is AZ de tegenstander (aanvang 18.30 uur). Zondag 7 april komt koploper PSV op bezoek (aanvang 16.45 uur). Tickets voor deze wedstrijd scoor je op Vitesse.nl/tickets.