Archief
FIFPRO bezorgd over druk wedstrijdschema 20/06/2020

De internationale spelersvakbond FIFPRO heeft vrijdag zijn zorgen geuit over het drukke wedstrijdschema, nadat competities maanden stillagen door het coronavirus. Volgens de organisatie neemt het aantal blessures toe.

"We zijn blij dat het professionele voetbal is hervat of hervat gaat worden, maar we zijn ook bezorgd omdat belanghebbenden geen maatregelen hebben genomen om de gezondheid van de spelers te waarborgen", schrijft FIFPRO vrijdag in een verklaring.

"Voor de coronastop werd van spelers al het uiterste gevraagd door de wedstrijdkalender, waarin weinig tijd was voor fysieke en mentale rust. Nu zien we een piek in het aantal blessures omdat spelers zich niet meer kunnen voorbereiden op een wedstrijd."

Donderdag beklaagde een speler zich al over het drukke schema. Chris Löwe van Tweede Bundesliga-club Dynamo Dresden zei na zijn zevende wedstrijd in negen dagen dat de DFL (de organisator van de Duitse competities) niets geeft om de spelers.

"Uiteindelijk betalen wij de prijs voor deze schijtzooi. We werken ons om de drie dagen volledig uit de naad en de mensen bij de DFL zitten in hun bureaustoelen ter waarde van 5.000 euro en nemen doodleuk besluiten over ons. Het is te belachelijk voor woorden", aldus Löwe.

FIFPRO wil twee weken pauze

Het lijkt erop dat de situatie de komende maanden niet beter wordt, want na de nationale competities staat in augustus de eindfase van de Champions League en Europa League op het programma. Daarna begint vrijwel meteen het nieuwe seizoen.

FIFPRO pleit daarom voor een pauze van tien tot veertien dagen halverwege het seizoen 2020/2021. "Dat is nu belangrijker dan ooit geworden. Ook met het oog op de komende twee tot drie jaar."

De vakbond ziet nog meer mogelijkheden om de gezondheid van de spelers te kunnen waarborgen. In de competities die worden afgemaakt, zoals de Bundesliga en Premier League, is het nu bijvoorbeeld toegestaan om vijf spelers te wisselen in plaats van drie. Als het aan FIFPRO ligt, is die regel ook volgend seizoen van kracht.


Bron: NuSport / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl