Archief
Eredivisie CV wil ingang Herenakkoord vervroegen 23/06/2019

Serge Rossmeisl, directeur van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties FBO, en Mattijs Manders, per 1 juli directeur van de Eredivisie CV, willen vaart zetten achter in de ingang van het herenakkoord tussen de Eredivisie-clubs.

Het akkoord moet ervoor gaan zorgen dat jonge spelers niet voor een relatief lage vergoeding verkassen naar een andere Nederlandse profclub.

Veel Eredivisie-clubs nemen het met name Ajax kwalijk dat de Amsterdammers talenten van andere clubs verleiden tot een overstap naar de hoofdstad. Rio Hillen, Kian Fitz-Jim (AZ), Steven van der Slooten Rico Speksnijder (Feyenoord), Tunahan Tasci (NEC) en Ar'jany Martha (Sparta) zijn de meest recente voorbeelden van spelers die deze zomer overstappen naar Ajax. Toekomstig Eredivisie CV-directeur Manders denkt niet dat  deze gang van zaken ooit te verbieden valt.

'Juridisch ga je het niet voor elkaar krijgen clubs te verbieden spelers van elkaar over te nemen. Een speler kan altijd van de ene naar de andere club gaan. Het initiatief moet wel bij de spelers liggen en de clubs moeten niet intensief bij elkaar gaan scouten', stelt Manders wel een belangrijke voorwaarde. FBO-directeur Rossmeisl zegt in gesprek met de NOS dat de vergoeding van 15.000 euro per opleidingsjaar - het huidige tarief voor het overnemen van een jeugdspeler van een andere BVO - moet worden aangepast.

'Dat (15.000 euro, red.) is te weinig voor de bovenkant en te veel voor de onderkant', zegt Rossmeisl. 'Voor clubs aan de onderkant is 15.000 veel om bijvoorbeeld afvallers van topclubs over te nemen. Daarom moeten we zoeken naar een tussenweg met een hogere bovenkant. Dat iedereen op de juiste plek terechtkomt.' Internationaal gezien liggen de vergoedingen anders. 'Europees ligt de hoogste opleidingsvergoeding voor de topclubs nu op 90.000 euro, de categorie eronder op 60.000 euro, dan 30.000 en dan 10.000 euro per opleidingsjaar', legt Rossmeisl uit. 'Het nieuwe vergoedingensysteem in Nederland zal meer aansluiten bij die internationale regels.'

De Eredivisie CV wil het herenakkoord, dat eigenlijk pas vanaf 2021 in zou gaan, nu per 1 juli vervroegd laten ingaan. Manders legt uit waarom. 'Het onbeperkt weghalen van jeugdspelers moet worden ontmoedigd. Clubs moeten beter worden beschermd. Het doel is om het Nederlandse voetbal sterker te maken. Elke BVO moet een volwaardige jeugdopleiding hebben. De vraag is of we er sterker van worden als alle beste spelers alleen maar bij de grote clubs spelen.'


Bron: Eredivisie CV / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl