Archief
​KNVB dreigt met tuchtzaak bij niet naleven coronaprotocollen door clubs 16/10/2020

Na vijf afgelaste wedstrijden in korte tijd heeft de KNVB de clubs nadrukkelijk gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid bij het naleven van de coronaprotocollen.

Als duidelijk wordt dat clubs daarbij in gebreke zijn gebleven, waardoor wedstrijden niet door kunnen gaan, kunnen clubs in de toekomst tuchtrechtelijk worden aangepakt. Met een boete of zelfs een reglementaire nederlaag als mogelijke uitkomst.

Net voor de interlandbreak ging het ineens hard in het Nederlandse betaald voetbal. RKC Waalwijk-PEC Zwolle was de eerste wedstrijd die vanwege een acute corona-uitbraak moest worden afgelast. Daarop volgden FC Den Bosch-Almere City en De Graafschap-NAC Breda. Inmiddels is er van de Bredase club ook een tweede duel, de topper tegen SC Cambuur, verzet en is Helmond Sport-De Graafschap verplaatst naar komende maandag.

Bij zoveel afgelastingen in korte tijd rijst de vraag of de KNVB niet benauwd is voor de voortgang van de competitie. Dat blijkt niet het geval te zijn. „Wij zijn er niet bang voor dat de competitie in de problemen gaat komen”, klinkt het resoluut uit de mond van manager competitiezaken Jan Bluyssen „Zoals overal in de samenleving zullen er ook in het voetbal positieve testen blijven komen, maar waar voor gezorgd moet worden is dat bij een, twee of drie positieve gevallen de rest van de selectie niet in quarantaine geplaatst hoeft te worden. En dat hebben de clubs zelf in de hand door de opgestelde protocollen te volgen. Als die goed nageleefd worden, dan zal de GGD quarantaine niet nodig vinden en kan er gewoon gespeeld worden.”

Na de corona-uitbraken bij RKC Waalwijk, FC Den Bosch en NAC Breda heeft de KNVB de clubs digitaal bijeen geroepen om in een Teams-vergadering de teugels aan te trekken wat betreft de coronaprotocollen. „We hebben de clubs op het hart gedrukt dat ze de protocollen uiterst scherp moeten naleven”, aldus Bluyssen. „Als dat niet is gebeurd, waardoor een groot deel van de selectie in quarantaine moet, dan zal er in de toekomst toch gespeeld moeten worden. En als dat dan niet mogelijk is door een tekort aan spelers, wordt het een zaak voor de tuchtcommissie. Die gaat dan bekijken of een club iets te verwijten valt wat betreft de naleving van de protocollen.”\n\nVoor het seizoen gaf de KNVB aan zich te houden aan de UEFA-richtlijn, dat er gespeeld kan worden als er dertien beschikbare spelers zijn, onder wie één keeper. Die waren bij RKC, FC Den Bosch en NAC in principe voorhanden, alleen kon er toch niet gespeeld worden omdat uit bron- en contactonderzoek bleek dat andere spelers te dicht in de nabijheid van de positief geteste spelers waren geweest, waardoor een quarantaine nodig was.

De basisregel is dat in binnenruimtes niemand langer dan vijftien minuten op minder dan anderhalve meter van een ander zit”, stelt Bluyssen. „Dat geldt voor de kleedkamer of bij het eten, maar ook in het krachthonk. Daarnaast moeten clubs aan spelers meegeven dat onderling sociaal contact buiten de club totaal vermeden moet worden, of het moet gaan om online FIFA spelen met elkaar. Spelers moeten buiten de club niet met elkaar gaan lunchen, een pokeravondje organiseren of samen naar de club rijden. Als een van die spelers positief test, moeten de anderen in quarantaine en daarmee wordt de hele club geraakt.”\n\nIn Italië heeft Napoli al een reglementaire 3-0 nederlaag te pakken, nadat het vanwege een corona-uitbraak niet kwam opdagen bij de wedstrijd tegen Juventus. Gaan we de komende tijd dit soort taferelen ook in Nederland zien? „Misschien bekijk ik het te veel door een roze bril, maar ik ben ervan overtuigd dat het zo ver niet hoeft te komen, als de clubs zich aan de protocollen houden”, aldus Bluyssen.

„We hebben in het betaald voetbal met z’n allen in juni en juli keihard gewerkt om de protocollen op te stellen en reglementair vast te leggen. Die protocollen en het testbeleid zijn het fundament, waardoor we door moeten kunnen gaan met voetballen. Afgelopen week is gebleken dat we door deze werkwijze in de gedeeltelijke lockdown het vertrouwen van het kabinet hebben gekregen. Dat vertrouwen moeten we niet schaden en daarom is het heel belangrijk dat we als betaald voetbal hier heel scherp bovenop zitten.”


Bron: TG / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl