Archief
De ongekende aanvalsdrang van Vitesse in cijfers 04/10/2020

Vitesse is geen circusattractie maar een voetbalteam dat als belangrijkste opdracht heeft een wedstrijd te winnen. Toch is het geen straf naar Vitesse te kijken dit seizoen. De cijfers zijn zelfs na de doorgaans toch zware uitwedstrijd tegen Ajax alleszeggend.

Geen ploeg schoot zo vaak op doel als Vitesse. Vaker dan twintig keer per wedstrijd dus. Gemiddeld 22 keer per wedstrijd, dat betekent dat Vitesse bijna iedere vier minuten op doel schiet. Even naar de wc gaan en gokken dat je niets mist, is bij Vitesse dus een kwestie van echt snel zijn.

Het is misschien niet meteen de wedstrijd die je in je agenda hebt staan dit weekend. De wedstrijd van half vijf tussen Vitesse en Heracles Almelo. Maar toch is het geen slechte zet, toch even te kijken. ‘We hebben tegen Ajax laten zien dat wij voor niemand bang hoeven te zijn’, grijnsde Oussama Tannane na de laatste wedstrijdtraining.

Vitesse staat garant voor vuurwerk dit seizoen. Met als kleine doch wel relevante kanttekening dat het toch voornamelijk losse flodders zijn. Vier doelpunten uit 67 pogingen is geen sniperscore. Je moet er niet aan denken dat Vitesse ook nog eens met scherp gaat schieten.

Zaterdag gaat de schiettent in Gelredome weer open. De Arnhemmers wonnen hun eerste twee wedstrijden en lieten zich ook in Amsterdam tegen Ajax vanaf de eerste minuut zien. Na afloop was er een mengeling van chagrijn vanwege de verloren punten en vrolijkheid over het vertoonde spel. Trainer Thomas Letsch baalde vooral vanwege het gebrek aan killersmentaliteit.

In aanloop naar de wedstrijd tegen Heracles keek hij belangstellend naar de onderstaande lijst van doelpogingen waar Vitesse fier aan kop gaat. ‘Ja en dat is na twee uitwedstrijden niet slecht, laten we hopen dat we na 17 wedstrijden daar ook nog staan. Mijn grootste wens is dat we een keer meteen de eerste kans benutten, desnoods de tweede. Dan voorzie ik ook veel doelpunten. Want denk nou niet dat Loïs Openda geen doelpunten gaat maken bijvoorbeeld.’ Openda deed al elf keer een doelpoging, maar wacht nog op zijn eerste treffer.

De onderstaande lijst is inclusief geblokte schoten. De afstand met nummer twee Feyenoord is nu al dertien pogingen.
 
 
Ploeg Doelpogingen
Vitesse 67
Feyenoord 54
PEC Zwolle 53
Ajax 50
PSV 47
Willem II 43
Fortuna Sittard 40
SC Heerenveen 39
FC Utrecht 38
Heracles Almelo 38
FC Groningen 37
VVV-Venlo 36
FC Emmen 32
FC Twente 31
Sparta Rotterdam 25
AZ 25
RKC Waalwijk 24
ADO Den Haag 24

 
Ook in het individuele klassement zien we een speler van Vitesse bovenaan staan. Geen spits maar een middenvelder. De twintig pogingen van de man die deze week weer werd opgeroepen door de Marokkaanse bondscoach leverden slechts één treffer op. Dat was er wel een om in te lijsten. Dat was de kanonskogel thuis tegen Sparta. Maar net als teamgenoot Riechedly Bazoer zien we Tannane vaak bovenaan deze lijstjes staan.

De vraag die zich automatisch opwerpt is of je bij zoveel pogingen niet ook een hoger rendement mag en misschien wel moet verwachten. Opvallend is trouwens ook de derde plaats op deze ranglijst van de deze zomer bij Vitesse vertrokken Bryan Linssen.
 
Speler Doelpogingen
Oussama Tannane 20
Steven Berghuis 15
Bryan Linssen 12
Donyell Malen 12
Vangelis Pavlidis 11
Loïs Openda 11
Georgios Giakoumakis 10

NB: de cijfers zijn tot en met speelronde 3 van de Eredivisie competitie.
 

Bron: VI / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl