Archief
De keuze van Marc van Hintum 01/08/2020

In deze rubriek 'de keuze van’ laten we (ex-) voetballers aan het woord over een aantal momenten in hun voetballoopbaan. Marc van Hintum (52) kent de voetballerij van binnen en van buiten. Als speler was hij succesvol bij o.a. RKC, Willem II en Vitesse.

Als international mocht hij Nederland 8 keer vertegenwoordigen in het shirt van Oranje. Dat de voetballerij af en toe de weg kwijt is maakt hij regelmatig mee. "Ik heb wel eens een speler aan de balie gehad die door drie verschillende mensen tegelijk werd begeleid , ze wisten het alleen niet van elkaar, maar renden wel allemaal tegelijk beneden*

HELMOND SPORT
"Ik werd op mijn 15e ontdekt door Jo Jansen, trainer van Helmond Sport en voorheen ook bij NAC. Hij zag mij spelen in de A2 van de lokale voetbalclub tijdens een voetbalkamp in de zomer. Dat was het seizoen 1987/1988 en ik kwam te spelen in een team met Hans Kraay Jr. en René van de Kerkhof. René was zijn carrière aan het afbouwen en speelde als laatste man. Ik heb daarna Theo Lazeroms ook nog als trainer gehad, je weet wel de legendarisch voorstopper van Feyenoord. Bijnaam Theo de Tank."
 
RKC WAALWIJK
"Helaas werd mijn contract na twee jaar niet verlengd. Mijn vader heeft toen gewoon de telefoon gepakt en met Piet Kipping gebeld, de technisch manager van RKC. Of zijn zoon Mare zich kon aanmelden voor een proeftraining tijdens een open dag in de voorbereiding. Ik was maar net 18 of 19 hoor, zo raar was dat niet. Alleen is dat in de huidige tijd niet denkbaar. Iedereen heeft wel een zaakwaarnemer tegenwoordig. Ik heb wel eens een speler aan de balie gehad die door drie verschillende mensen tegelijk werd begeleid. Ze wisten het alleen niet van elkaar, maar stonden wel allemaal tegelijk beneden. Zonder ook maar te kijken of die jongen talent had, heb ik toen iedereen weggestuurd. Belachelijke situatie!"

"Maar goed terug naar RKC. Ik heb met prachtige spelers mogen spelen als Marcel Brands, Andre Hoekstra, Zeljko Petrovic en Ricky Hoogendorp. Helaas waren er wat issues tussen een hoofdsponsor en de Belastingdienst, dus de club had geld nodig. Nog voordat het seizoen 89/90 begon was ik al stiekem verkocht. Nu pakte het voor mij helemaal niet verkeerd uit hoor, ik ging van 40 duizend gulden bruto per jaar naar 120 duizend, maar het voelde aan als slavernij. Geen overleg, niks.”
 
WILLEM II
"Als Brabander en inwoner van Oss was Willem II wel een hele mooie uitdaging. Ik speelde er in de jaren 1989 tot 1993. Toen ik kwam was Mare Overmars net weg, hij vertrok naar Ajax. Ik heb mogen spelen met een hele rits goede spelers. Jaap Stam, Bert Konterman, Jean Paul van Gastel, Sami Hyyppia, Joonas Kolkka, Ernie Stewart, Martin van Geel. Tel het aantal interlands van deze jongens eens bij elkaar op. Nu weet ik niet eens of Martin van Geel ooit is opgeroepen, maar pas op hè wat kon die voetballen. Hij scoorde ook nooit gewone doelpunten, alleen maar mooie. Martin heeft zonder overdrijven mijn leven veranderd. Ik had in die tijd al mijn TC2 en TC3 trainersdiploma's, maar ik wist niet of ik wel trainer wilde worden.

Hij overtuigde mij om samen de Marketingopleiding NIMA-A te gaan doen. Elke maandagavond samen naar school. Martin was toen al bezig met de dingen waar hij later als Technisch Directeur goed in zou worden. Communicatief zeer vaardig. Als speler van Willem II was hij ook sponsorbegeleider bij de club. Kan je je dat nu voorstellen. Ik mis dat tegenwoordig wel bij sommige voetballers. De passie, de wil om te slagen en de brede interesse in andere dingen dan voetbal. Best wel grappig dat ik met Martin van Geel, met Marcel Brands en Ernie Stewart heb gewerkt. Stuk voor stuk toppers in hun functie als Technisch Directeur. Ernie zit nu al een paar jaar in Amerika bij de voetbalbond en heeft daar een wereldbaan. De hoogst verantwoordelijke op technisch vlak. Ik bel hem nog regelmatig maar dat gaat niet zo zeer over voetbal hoor. We zijn gewoon altijd goede vrienden gebleven."
 
VITESSE
"Toen ik in 1996 overstapte naar Vitesse, speelden we nog in het oude stadion Monnikenhuize. GelreDome was nog in aanbouw en pas in de winterstop gingen we over. Het was het Vitesse van Karei Aalbers en de grote ambities om met Vitesse de top drie te benaderen. Philip Cocu was net vertrokken maar er werd langzaam gebouwd aan een team dat kon blijven meedoen in de top. Met Orlando Trustfull, Theo Bos, Edward Sturing, Michel Kreek en Martijn Reuser hadden we een aardige kern, maar het begon pas echt interessant te worden toen Nikos Machias en Pierre van Hooijdonk erbij kwamen. Dat was echt een doelpuntenmachine.

Met Pierre had ik echt een hele goede band. Naar buiten toe oogt Pierre wat nors, maar ik ken hem natuurlijk anders. Pierre is een goede vriend, een gruwelijk eigenwijze vriend, dat wel hahaha, maar wel iemand die altijd levert. Herbert Neumann, Arthur Jorge en Henk ten Cate waren de trainers die ik had. Ten Cate is sowieso de beste veldtrainer die ik ooit heb gehad. Inspelen op het juiste been, positiewisselingen, kantelen van het veld. Hij had ook zo'n standaard riedeltje. Dan hing hij de opstellingen van de tegenstander op in de kleedkamer en 5 minuten voor de wedstrijd verscheurde hij dat. Het is niet belangrijk wie zij zijn, het gaat om ons, wij moeten laten zien wie wij zijn! Henk was natuurlijk wel een mannetje dus je kan je wel voorstellen hoe het was toen hij Leo Beenhakker als Technisch Directeur boven zich had. Niet altijd de beste vrienden zeg maar.

Het hoogtepunt was eigenlijk toen trainer Arthur Jorge bij me kwam. "Marc, ik krijg net een telefoontje van de KNVB, je bent geselecteerd voor het Nederlands Elftal."
 
NEDERLANDS ELFTAL
"Een droom kwam uit. Als jongetje keek je uit om voetballer te worden en voor het grote Oranje te mogen uitkomen. Ik zag Gullit, Rijkaard en van Basten thuis voor de buis Europees kampioen worden. En nu mocht ik zelf dat shirt aantrekken. Dat was in november 1998 tegen Duitsland in Gelsenkirchen. Frank Rijkaard liet mij samen met Ruud van Nistelrooij debuteren. Het werd 1-1. Bijzonder ook omdat ik toen al 31 was.

Uiteindelijk is de teller blijven hangen op 8 caps, maar wel 3 tegen Brazilië. Dat zit zo. In het tussenjaar 1999 was er geen eindtoernooi en toen werd er een trip georganiseerd naar Bahia met een dubbele interland tegen Brazilië. De eerste wedstrijd eindigde in 2-2 en heb ik 90 minuten meegedaan. Maar door een voedselvergiftiging tijdens de trip raakte de halve selectie aan de diarree. Ik was reserve in de tweede wedstrijd en Rijkaard vroeg of ik beschikbaar was voor de laatste 20 minuten. Geen probleem, ik dacht dat het wel goed zat. Ik kwam erin voor het laatste stuk van de wedstrijd maar zakte inde kleedkamer bewusteloos in elkaar. Totaal verzwakt door de voedselvergiftiging.

Tijdens de kwalificatiereeks voor het WK in Japan/ Korea deed ik mee in de belangrijke uitwedstrijd tegen Portugal. We kwamen comfortabel voor op 0-2, maar gaven het weg in de blessuretijd. Penalty 2-2. Ik denk dat we daar de kwalificatie zijn misgelopen. Nu moest de laatste wedstrijd tegen Ierland per se worden gewonnen. Voor die wedstrijd in Dublin werd ik niet opgeroepen door Louis van Gaal, maar ik vroeg of ik evengoed mee mocht reizen met het team. Daarom dat je me op de foto ook ziet staan in mijn privékleding. Dat is na de wedstrijd. Nu ik eraan terugdenk, best wel apart dat de trainer die jou overslaat, je dan toch toestaat mee te gaan als supporter. Want dat was het."
 
HANNOVER 96
"Ik werd in seizoen 2001/2002 in de winterstop door Vitesse verkocht aan Hannover 96. Ik was toen 35 en wou heel graag naar het buitenland. Trainer Ralph Rangnick benaderde me toen we met Vitesse op trainingskamp in Portugal waren. Daar speelden we tegen Hannover 96. Hij vroeg of ik naar zijn hotel wilde komen en deed me een aanbieding op een bierviltje, echt waar hahaha. Nog steeds spijt dat ik dat bierviltje naderhand weggegooid heb. Het kampioenschap van de Tweede Bundesliga was geweldig om mee te maken met 35 duizend mensen bij het stadhuis."
 
TERUG IN NEDERLAND
"Eenmaal weer in Nederland kwam ik terug bij RKC. Ik kon nog wat jaartjes vastknopen aan mijn voetballeven als speler. Martin Jol was trainer, prachtige man die met een hand op je schouder en een dosis humor een elftal naar zijn hand kon zetten. Maar pas op hè, je wist als speler precies wanneer je je mond moest houden. Jol had een enorme uitstraling, iedereen keek tegen hem op. Dankzij hem wist ik precies wat ik na mijn voetballoopbaan wilde doen. In ieder geval geen trainer zijn! Nee hoor, dat had helemaal niets met hem te maken, ik vond hem juist geweldig. Ik herinner me een training. Het was koud en het regende pijpenstelen. Ik zag Jol staan met zijn handen op de rug en die pet op zijn hoofd. Het water gutste ervan af. Nee, dat is niet wat ik wil.

In mijn eerste RKC-periode was ik naast het voetbal ook advertentieverkoper voor een regionale krant. Verdiende daar goed geld mee, gewoon omdat ik het leuk vond en het best goed kon. Die ervaring koppelde ik later aan mijn kennis van het voetbal en mijn marketingopleiding met Martin van Geel. Dus toen Vitesse bij me aanklopte nadat ik was gestopt, was de keuze niet zo moeilijk. Als Technisch Directeur ben je in de praktijk eigenlijk met alles bezig behalve met de techniek. Het is echt niet overdreven als ik zeg dat je 80% van je tijd bezig bent met mensen te woord staan, mailtjes beantwoorden, vergaderen en brandjes blussen. Iedereen wil ook altijd wat van je. Maar weet je, dat hele proces om met z'n allen bezig te zijn aan een groter doel en mensen te motiveren vind ik leuk."
 
VITESSE NU
"Recent hebben we meegemaakt wat het betekent hoe relatief de voetballerij kan zijn. Trainer Leonid Sloetski kwam anderhalf jaar terug met veel verwachtingen binnen, maar uiteindelijk bepalen de resultaten toch wat het lot van een trainer is. Dan maakt het ook niet uit welke reputatie de beste man heeft, want pas op hè, in Rusland is het een hele grote meneer.
Dat zijn spelopvatting iets afweek van de Nederlandse stijl wisten we van tevoren. Dat was het probleem niet. Wat dat betreft ben ik zelf echt fan van de Hollandse School. 5-3-2 of 4-4- 2, het zal allemaal wel. Voetbal is vermaak en met een 4-3-3 stijl hebben we volgens mij als Nederland de wereld veroverd. Alleen daarom al heb ik de afgelopen 2 jaar op het puntje van mijn stoel gezeten als Ajax speelde. Behalve dan als ze hier op bezoek kwamen natuurlijk, hahaha."


Bron: ProShots / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl