Archief
Bruns terug bij Vitesse: ’Ik heb keihard gevochten’ 03/10/2020

Zes seizoenen was Thomas Bruns een onomstreden vaste waarde bij Heracles Almelo. In 2017 besloot de tukker zijn vleugels uit te slaan en koos hij voor het avontuur bij Vitesse.

In Arnhem kwam hij na zijn eerste seizoen op een zijspoor terecht, het begin van een onrustige zwerftocht door de Eredivisie. Maar in de eerste speelronden van dit seizoen is Bruns helemaal terug bij Vitesse, waarmee hij het zaterdag opneemt tegen zijn oude club Heracles Almelo. ,,Ik zit nu goed op mijn plek. We hebben een leuke groep en ik heb het naar mijn zin bij Vitesse”, aldus de middenvelder.

Bruns spint garen bij de blessureproblemen van de Noorse middenvelder Sondre Tronstad, die ook tegen Heracles ontbreekt door fysieke malheur. De drie basisplaatsen op een rij in het huidige prille seizoen voelen als een revanche voor Bruns (28), die door de meeste mensen was afgeschreven en voor wie het boek Vitesse gesloten leek.

,,Ik heb afgelopen zomer ergens moeten lezen, dat het een uitgemaakte zaak was, dat ik kon vertrekken. En nou sta ik in de basis bij de eerste wedstrijden van het seizoen. Ik ben fit teruggekomen en heb keihard gevochten. Ik heb in de zomer een goed gesprek gehad met de trainer. Die heeft me een eerlijke kans toegezegd en hij heeft woord gehouden. Het is heerlijk om weer een basisplaats te hebben. Natuurlijk is er veel concurrentie voor mijn positie, maar ik werk keihard en ik vecht voor mijn plek.”

Zwerftocht

Het leek in 2016 een ideale match tussen Bruns en Vitesse, de club waar hij herenigd werd met zijn voormalige Heracles-maatjes Remko Pasveer en Bryan Linssen. In de loop van zijn eerste seizoen werd de middenvelder echter overvleugeld door het van Chelsea gehuurde toptalent Mason Mount en na de komst van Leonid Slutsky kwam Bruns niet of nauwelijks meer in het stuk voor.\n\nHet werd het begin van een zwerftocht door de Eredivisie met verhuurperiodes bij FC Groningen, PEC Zwolle en VVV-Venlo. Met wisselend succes. ,,Bij FC Groningen heb ik een goede periode gehad. Bij PEC Zwolle ben ik goed begonnen. Daarna was het iets minder. In Venlo heb ik echt een heel leuke tijd gehad. Dat is een heel gezellige club. Het is jammer dat het werd afgebroken door de corona.”

Op één lijn met Letsch

De samenwerking met Slutsky was geen succes voor Bruns, maar met de nieuwe Vitesse-trainer Thomas Letsch zit hij wel op een lijn. ,,Deze trainer is eerlijk. Als het goed is, is het goed. En als het niet goed is, zegt hij het ook. Daar houd ik wel van. Je kunt dingen vragen als je ergens mee zit. En hij komt ook naar je toe om dingen te vragen. Ik heb het erg goed naar mijn zin.”

Ook de manier van voetballen onder Letsch bevalt Bruns goed. ,,De speelwijze is heel anders. Het is aanvallender en geven meer druk naar voren. Onder Slutsky was het meer inzakken van daaruit voetballen. We hebben veel spelplezier.”

Drijvende kracht

Vitesse-trainer Letsch is duidelijk de drijvende kracht achter de revival van Bruns in Arnhem. ,,Soms gaat het heel snel in het voetbal. Alles kan anders zijn in een paar minuten. Als er een nieuwe coach bij een club komt en een nieuwe speelstijl wordt geïntroduceerd, dan biedt dat iedereen kansen. Vanaf het eerste moment in de voorbereiding heeft Thomas het gewoon heel goed gedaan. Hij heeft de eerste wedstrijden goed gespeeld en als team hebben we een goede indruk gemaakt. Het is voor mij ook belangrijk om veel opties te hebben, want dit wordt door corona een heel zwaar seizoen. We hebben al onze spelers nodig om het seizoen goed door te komen. In coronatijd is het beter om één speler te veel te hebben dan één te weinig. Ik hoop dat we niet in een situatie komen, dat we in één keer zes spelers moeten missen door corona, maar niemand kan dat voorspellen.”

Nog niet honderd procent

Letsch keerde bij de vorige wedstrijd tegen Ajax terug op de bank na een thuisquarantaine van tien dagen vanwege een coronabesmetting. Ook zeven andere leden van de technische staf zaten thuis na een positieve test en één speler, Jacob Rasmussen, die vanwege de fysieke impact ook tegen Heracles nog ontbreekt. ,,We moeten voorzichtig zijn met hem na het virus. We bouwen het geleidelijk aan weer op”, aldus Letsch, die zelf nog niet helemaal de oude is.

„Ik ben nog niet helemaal oké. Af en toe heb ik nog hoestklachten, maar dat kan nog wel een tijdje duren. Ik voel me ook nog niet helemaal honderd procent, maar het beste medicijn is weer op het veld te staan. Het is een vreemde ervaring geweest. Vanuit je huis een team coachen was iets compleet nieuws. Het was wel fantastisch, hoe we als club nauw hebben samengewerkt in deze moeilijke situatie. Complimenten ook voor Edward Sturing, Nicky Hofs en Tim Cornelisse hoe zij als technische staf op het veld hebben samengewerkt met de staf die thuis zat. Ik moet hen bedanken voor de goede samenwerking.”

Officiële Site van de Supportersvereniging Vitesse - nieuwsberichten

Bron: TG / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl