27 januari 2019 In de media

Blunder Eduardo nekt Vitesse bij Fortuna Sittard

Een blunder van doelman Eduardo heeft Vitesse zondag een pijnlijke nederlaag opgeleverd bij Fortuna Sittard. Finn Stokkers strafte een zwakke uittrap in de blessuretijd af met de 2-1. Het verlies was ook terecht, omdat de Arnhemse formatie in Limburg bitter weinig liet zien.
Coach Leonid Slutskiy paste in Limburg de opstelling van Vitesse aan. Matus Bero keerde terug in het team na een schouderblessure en begon als controleur voor de verdediging. Daarbij koos de Rus voor een viermansmiddenveld. Oussama Darfalou was de diepe spits.

Vitesse beleefde in die formatie een bliksemstart. Eerst verprutste Bryan Linssen een kans. Maar na zeven minuten kon de Limburger ongehinderd doorlopen bij een diepe bal van doelman Eduardo. Alleen voor Fortuna-keeper Alexei Koselev bleef de goalgetter ijskoud: 0-1.

Kansen verprutst
Vitesse verzuimde daarna de marge snel te verdubbelen. Na negentien minuten scoorde Darfalou op aangeven van Martin Ødegaard wel, maar de Algerijn verkeerde in buitenspelpositie. Vijf minuten later schoot Navarone Foor bij een vrije kans op de lat. Foor schoot even later ook nog over op aangeven van Ødegaard. Maar de Noor had daar zelf moeten schieten.

Vitesse gaf in de eerste helft één kans weg. Na veertig minuten brak Lisandro Semedo door op aangeven van André Vidigal. Hij schoot over. De Limburgers claimden in de blessuretijd van de eerste helft ook nog, tevergeefs, een strafschop, na een duel tussen Maikel van der Werff en Andrija Novakovic.

Meteen na rust kreeg Vitesse alweer een kans. Darfalou brak uit, maar strandde op doelman Koselev. En nog voor het uur ging een schot van Ødegaard net naast.

Ommekeer
Het duel kantelde daarna. Vitesse liep vooral achteruit en daarvoor volgde na 74 minuten ook de rekening. Lars Hutten gleed van dichtbij de bal binnen voor de 1-1.

Schade was er verder al voor de Arnhemse club, want Foor en Bero kregen geel. Daarmee liepen zij een schorsing op voor het duel van volgende week met Heerenveen.

Maar tot overmaat van ramp voor de Arnhemse equipe scoorde Stokkers op geweldige wijze ook nog de 2-1. Daar was Eduardo schuldig aan. Maar Vitesse liet gedurende negentig minuten gewoon veel te weinig zien.

Fortuna Sittard-Vitesse 2-1 (0-1)
7. Linssen 0-1, 74. Hutten 1-1, 92. Stokkers 2-1

Gele kaarten: Essers, Diemers, Heerings, Dobos (Fortuna Sittard), Bero, Foor (Vitesse)

Fortuna Sittard: Koselev; Essers, Rodríguez, Heerings, Pinto; Diemers, Smeets, El Messaoudi (60. Hutten); Vidigal (77. Stokkers), Novakovich, Semedo (88. Dobos).

Vitesse: Eduardo; Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner; Serero, Bero, Foor; Ødegaard (72. Beerens), Darfalou (75. Margaret), Linssen.