Archief
Bezuiniging van miljoenen bij Vitesse - selectiebudget blijft op peil 18/06/2019

​Valeri Oyf snijdt in de kosten van Vitesse. De Russische eigenaar wil met een miljoenenbezuiniging de financiële huishouding bij de Arnhemse profclub op orde krijgen. Het budget voor de selectie blijft wel op peil.

Gat tussen inkomsten en uitgaven moet veel kleiner bij Arnhemse eredivisionis

Vitesse is sinds 2010 in buitenlandse handen. Na Merab Jordania en Alexander Tsjigirinski is nu Oyf de eigenaar in Arnhem. De zakentycoon uit Odessa, groot geworden in olie, gas en goud, heeft in alles het laatste woord. Hij bemoeit zich ook nauwgezet met de gang van zaken op Papendal, het zenuwcentrum van de club.

Oyf (55) dicht de gaten in de begroting bij Vitesse. De Rus wil daarom dat de kosten in de pas gaan lopen bij de inkomsten van de club. Het gat bedraagt op jaarbasis circa 8 miljoen euro.

De eigenaar geeft in een stappenplan akkoord aan de kaasschaafmethode. Vitesse grijpt in op de jeugdopleiding, de trainersstaf, de medische afdeling en het kantoorpersoneel. De bezuiniging komt zo op 'enkele miljoenen euro' uit.

De ingreep zorgt voor onrust op de werkvloer bij Vitesse. Dit boekjaar vloeit een tiental medewerkers af in Arnhem. Maar dat is vooral natuurlijk verloop, verklaart de clubleiding. Een groot aantal aflopende contracten wordt niet verlengd.

De bezuinigingsoperatie moet Vitesse 'vooral verder in balans brengen', stelt Pascal van Wijk, sinds enkele maanden algemeen directeur van de eredivisieclub. ,,Die opdracht op financieel vlak is in gezamenlijkheid bepaald. De uitgaven liggen structureel veel te hoog ten opzichte van de inkomsten. Dat is niet gezond."

Van Wijk kan geen exacte cijfers over de bezuinigingen geven. Inkomsten uit transfers zijn van grote invloed op de jaarlijkse begroting. Duidelijk is wel dat de nettowinst van vorig boekjaar - 9 miljoen euro, voortkomend uit de bekerwinst, lucratieve transfers van onder andere Yuning Zhang en Milot Rashica, en de groepsfase van Europa League - bij lange na niet haalbaar is. ,,Het jaar 2017-2018 was uitzonderlijk succesvol", verklaart Van Wijk. ,,Er worden nu zaken veranderd. Maar we grijpen niet rigoureus in."

Oyf tornt niet aan de sportieve ambities van Vitesse. De Rus heeft in een recent topoverleg aangegeven het budget voor de staf, met trainer Leonid Sloetski, en de spelersgroep 'op peil te houden'. Dat bedrag is naar verluidt circa 10 miljoen euro. De Arnhemse club wil bijblijven in de subtop bij AZ, FC Utrecht en (op enige afstand) Feyenoord. ,,De sportieve ambitie van Vitesse blijft ongewijzigd", zegt Van Wijk. ,,We streven onveranderd naar Europees voetbal. Ook in het nieuwe seizoen. Maar uitspraken als 'een aanval op de top drie' zijn onrealistisch. Die doe ik niet."

Op financieel vlak liggen bij Vitesse momenteel enkele zware dossiers. De club is hoofdsponsor Droomparken kwijt. Dat levert een direct gat van circa 1 miljoen euro op de begroting op. De club is in gesprek met 'potentiële kandidaten'. Maar een nieuwe sponsor is in het profvoetbal niet zomaar gevonden. De sport mag dan razend populair zijn, multinationals of A-merken springen niet in. PSV heeft na twee jaar zoeken niet voor niets een consortium van vijf bedrijven als hoofdsponsor gevonden.

Het huurcontract met GelreDome is verder een molensteen om de nek van Vitesse. De eredivisionist betaalt een (hoge) huursom van 1,9 miljoen euro per jaar. De verhuurder draagt daarbij een percentage van 7,5 procent uit horeca-inkomsten af aan de club. Ter vergelijking: AZ verdient aan die kant een paar miljoen euro meer. Vitesse heeft inmiddels het huurcontract per 1 oktober 2023 opgezegd. De eredivisionist wil aan tafel voor 'nieuwe en billijker afspraken'.

Vitesse stapt op sportief vlak uit een teleurstellend seizoen. De club is wel vijfde geëindigd in de eredivisie, maar heeft geen Europees ticket veroverd. Bij de televisiegelden is de eredivisionist wel geslaagd. Daar is de positie geconsolideerd, zodat er in het nieuwe seizoen 5,8 miljoen euro wordt bijgeschreven.


Bron: Gelderlander / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl