Archief
'Betaald voetbal mét toeschouwers is vanaf 1 september mogelijk' 19/06/2020

Volgens de voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft de KNVB een 'goed plan' bij het kabinet ingediend. waarbij op deels bezette tribunes en op 1,5 afstand van elkaar in het stadion voetbal gekeken kan worden.

Het kabinet moet daar dan wel toestemming voor geven.

Bruls laat in de Gelderlander optekenen: "1,5 meter afstand houden in stadions is mogelijk. Er zijn dan geen volle tribunes, maar er kunnen wel duizenden mensen naar binnen. Dat scheelt financieel voor de clubs een slok op een borrel.” Voetballen met publiek in de stadions is volgens Bruls ook qua openbare orde goed controleerbaar.

Nog niet bij oefenwedstrijden

Hij geeft aan dat dit naar zijn mening nog niet voor de oefenwedstrijden van profclubs, die mogelijk al vóór september gaan plaatsvinden, geldt. Bruls: "Ik kan me voorstellen dat supporters ook die gelegenheid willen aangrijpen om hun favoriete club aan het werk te zien, maar vraag me af hoe verstandig het is om dán al publiek toe te laten. We krijgen een andere zomer dan normaal. Daarover moeten we reëel zijn.”

Of het daadwerkelijk zover komt dat er al per september met supporters gevoetbald kan worden in stadions, hangt af van het kabinet.  Het kabinet besluit volgende week of vergunningsplichtige evenementen vanaf 1 september weer toegestaan zijn. Bruls is daarover 'positief’, meldt de Gelderlander.

Opvallend

De uitspreken van Hubert Bruls zijn opvallend. Hij is naast voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad ook burgemeester van Nijmegen. Bovendien refereert hij aan een door de KNVB reeds opgesteld plan van aanpak. Je kunt van een voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad én tevens burgemeester verwachten dat hij niet dergelijke uitspraken doet zonder vooraf bij collega's te toetsen of er voldoende draagvlak is en ook al een balletje bij de regering heeft opgegooid.

Mochten de plannen voor voetbal kijken op 1,5 meter in stadions doorgaan, dan is de vraag welke supporters wedstrijden van hun club mogen gaan bekijken als clubs meer seizoenkaarthouders dan inzetbare zitplaatsen ter beschikking hebben. Een keuze voor seizoenkaarthouders als insteek, zou waarschijnlijk ook een run op jaarkaarten kunnen veroorzaken.

תמונה

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl