20 april 2019 In de media

Vitesse met tien man ruim voorbij PEC Zwolle

Vitesse heeft op de 31e speeldag een belangrijke overwinning geboekt op PEC Zwolle. De Arnhemmers speelde lange tijd met tien man. Pas in de tweede helft wist Vitesse afstand te nemen van PEC: 4-1. De grote man aan de kant van Vitesse was Bryan Linssen. Hij scoorde drie keer.
Maikel van der Werff keerde na zijn schorsing terug in het hart van de Arnhemse defensie. Bij de Zwollenaren ontbrak Thomas Lam in de verdediging. Vanwege een breuk in zijn middenvoetsbeentje is de centrale verdediger voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

In de negende minuut opende Vitesse de score. Een hoekschop, getrapt door Martin Ødegaard, belandde bij topscorer Linssen. De bal verdween achter doelman Mickey van der Hart. De PEC Zwolle-goalie stond aan de grond genageld: 1-0.

Het antwoord van de Zwollenaren liet niet lang op zich wachten. Rechtsback Kingsley Ehizibue bracht de bal het zestienmetergebied in. Daar stond Lennart Thy vogelvrij. Vanuit de draai schoot hij de bal hard achter Pasveer: 1-1.

Niet veel later beging Alexander Büttner een harde overtreding op Younes Namli. In eerste instantie gaf scheidsrechter Björn Kuipers een gele kaart voor Büttner. De VAR dacht hier anders over en riep de arbiter naar het scherm. Kuipers ging mee in het oordeel van de VAR: rode kaart voor Büttner. Dit betekende dat Vitesse, met nog ruim een uur te spelen, de wedstrijd moest voortzetten met tien man.

De eerste helft verliep verder moeizaam voor Vitesse. De ploeg van hoofdtrainer Slutskiy was slordig en had veel last van de elf Zwollenaren, die het mannetje meer goed uitbuitte. De rust kwam daardoor op het juiste moment.

Na de rust kwamen de geel-zwarten goed uit de startblokken. Uit een corner, in de 47e minuut, was het wederom Linssen die met het hoofd belangrijk was voor zijn club. Hij kopte de bal tegendraads binnen, waardoor Vitesse als heel snel de 2-1 maakte.

Tien minuten later moest Vyacheslav Karavaev noodgedwongen het veld verlaten. De Russische rechtsback miste daardoor zijn eerste minuten in de Eredivisie. Hij had tot dat moment nog alles gespeeld voor Vitesse. Danilho Doekhi verving de Russiche vleugelverdediger.

Het volgende gevaar van Vitesse begon bij doelman Remko Pasveer door een snelle spelhervatting. Linksback Kenneth Paal dook onder de trap van de doelman door, waardoor Linssen vrije doortocht had op het doel van de opponenten. Echter wachtte aanvaller ietwat te lang, want een Zwols been blokte uiteindelijk zijn inzet.

Vitesse bleek ook met 10 man de bovenliggende partij te zijn de tweede helft. Door een flitsende aanval kwam dit overwicht ook op het scorebord tot uting. Via Ødegaard en een prachtig hakje van Serero belandde de bal bij de inlopende Dauda. Zijn schot verdween achter doelman Van der Hart. De 3-1 stond daarmee op het scorebord. De klok had 73 minuten gelopen.

Vijf minuten later bouwde Vitesse de voorsprong uit. Het was weer Bryan Linssen die een corner achter Van der Hart werkte. Daarmee maakte hij zijn derde doelpunt van de avond. Hij bracht de Arnhemmers daarmee op een comfortabele 4-1 voorsprong.

De ploeg van hoofdtrainer Jaap Stam kreeg vlak voor het eindsignaal een goede mogelijkheid op de 4-2. Echter stond keeper Pasveer zijn mannetje en zorgde, in samenwerking met Van der Werff, dat de score niet meer veranderden, wat een 4-1 eindstand voor Vitesse betekende. Daarmee stijgt Vitesse naar de zesde plek in de Eredivisie.

Het volgende duel  van Vitesse is aanstaande dinsdag om 20.45 uur tegen titelkandidaat Ajax in de Johan Cruijff ArenA.