31 december 2018 In de media

Tussenbalans Vitesse: de tweede seizoenshelft moet veel beter

De vijfde plek in de eredivisie en de kwartfinale van de KNVB-beker. Cijfermatig staat Vitesse er bij de winterstop goed voor. Toch heerst er onvrede in Arnhem.
Dat doelman Eduardo halverwege het seizoen het beste gemiddelde overlegt, zegt eigenlijk alles over de staat van Vitesse. De aanvallers stelen dit jaar de show niet in Arnhem. Degelijkheid is het credo. Een zekere saaiheid. Vaak is het voetbal van de Gelderse club krampachtig en onder de maat.

Eduardo (36) komt op grond van de wekelijkse beoordelingen in de Gelderlander in het tussenklassement voor de Speler van het Jaar het beste uit de bus bij Vitesse. De club is met de Portugees al in onderhandeling over een nieuw, eenjarig contract. De keeper, dit seizoen gehuurd van Chelsea, staat open voor een langer verblijf in Arnhem. Maar bovenal streeft hij een beter 2019 na. Meer amusement en aansprekende prestaties.

Vijf lessen uit de eerste seizoenshelft van Vitesse:

De Russische revolutie

Vitesse heeft in de zomer de Rus Leonid Sloetski aangetrokken. De coach is binnengehaald op voorspraak van Valeri Oyf, de clubeigenaar. Samen hebben ze een missie. Het ‘Project Sloetski’ moet slagen.

Maar de Russische revolutie verloopt nog niet soepel. Vitesse swingt niet. De Hollandse inborst wil aanvallend voetbal zien. In Arnhem wordt vaak gerefereerd aan de periode Edward Sturing. Die nam vorig seizoen de regie over na het ontslag van Henk Fraser. Vitesse speelde honderd-kilometer-per-uur-voetbal. Het was een lust voor het oog. Het woord is nu aan Sloetski om avontuur te koppelen aan resultaat.

Het blessurespook

Bij Vitesse vallen ze dit seizoen bij bosjes om. En dat verklaart de wisselvalligheid ook wel. Sloetski heeft zijn formatie zowat wekelijks moeten aanpassen.

De kuitbeenbreuk van Tim Matavz was de grootste domper. Daarmee verloor Vitesse voor lange tijd zijn aanvalsleider. Maar zowat iedereen kampte met blessureleed. Arnold Kruiswijk en Charly Musonda kwamen helemaal niet in actie en Hilary Gong en Oussama Darfalou waren lang niet beschikbaar.

Uiteindelijk vielen daarbij ook Jake Clarke-Salter, Maikel van der Werff, Alexander Büttner, Bryan Linssen, Roy Beerens én Martin Ødegaard weg. ,,Ik hoop in 2019 verschoond te blijven van een nieuwe blessuregolf”, stelt Sloetski.

Penaltyprutsers

Vijf strafschoppen, één goal. Vitesse presteert dramatisch vanaf de stip. Büttner, Darfalou, Linssen en ten slotte Foor – ze faalden allemaal. De Arnhemse club zit nu met een penaltysyndroom. In 2019 moet de vloek worden bezworen.

De toppers

Vitesse mag dan worstelen in de eredivisie, er is óók hoop. Matus Bero en Martin Ødegaard zijn de voorbije maanden enorm gegroeid. Daarbij is Karavaev miljoenen waard op de transfermarkt.

Bero, in de zomer overgenomen van Trabzonspor, heeft langzaam zijn plek gevonden in Arnhem. Met vijf goals in de competitie en een treffer in de beker overlegt de Slowaak als middenvelder een prima rendement.

Ødegaard is de sensatie van Vitesse. De Noor had aanloopproblemen. Hij speelde slechts dertig minuten in de voorbereiding bij Real Madrid. In Arnhem moest hij eerst fit worden en ritme krijgen. Eenmaal op stoom was Ødegaard wekelijks de beste bij de eredivisionist. Hij scoorde tot dusver in een half seizoen bij Vitesse ook meer dan in anderhalf jaar Heerenveen.

Karavaev is via Vitesse in beeld gekomen bij het Russisch nationaal team en dat alleen al is opmerkelijk. In Arnhem huist geen topclub, maar de back heeft toch de schijnwerpers op zich gekregen. Een transfer naar Rusland is nabij.

Kaartenpakkers

Vitesse overlegt na Ajax (344), PSV (303), Feyenoord (287) en AZ (261) de meeste doelpogingen in de eredivisie: 260. Daarvan zijn er 94 ook daadwerkelijk op het doel.

Na Ajax (151) en PSV (159) heeft Vitesse verder het minste aantal doelpogingen tegen (183). Maar uit de statistieken blijkt dan ook dat de Arnhemse equipe met 27 goals weinig rendement haalt (10% tegenover PSV 19%).

Vitesse heeft notoire kaartenpakkers. De Arnhemse club heeft dit seizoen nog de meeste vrije trappen gekregen (254), maar met Feyenoord ook de meeste rode kaarten ontvangen (5). Daarbij staat de Arnhemse club ook al op 35 gele kaarten. Dat is na ADO Den Haag (38) het hoogste aantal.
 

Gelderlander / Foto’s SV – DG

Hoofdsponsor: