20 december 2018 In de media

Vitesse bekert verder na overwinning op Kozakken Boys

Vitesse heeft het bekerduel tegen Kozakken Boys vanavond met 1-2 gewonnen. De Arnhemmers kwamen in de eerste helft al vroeg op voorsprong via een doelpunt van Matus Bero.
In de tweede helft was het Quetin Jakoba die de score gelijk trok. Het bleef lang spannend in Werkendam, maar dankzij een treffer van Martin Odegaard behaalde Vitesse een plekje bij de laatste acht in het TOTO KNVB Bekertoernooi.

Hoofdtrainer Leonid Slutskiy begon het duel met een aantal verschillende namen ten opzichte van het voorgaande duel tegen VVV-Venlo. De Rus wijzigde zijn elftal op vier plaatsen; voor Ramus Thelander, Matus Bero, Thomas Buitink en Max Clark waren basisplaatsen weggelegd. Voor spits Buitink betekende het, door afwezigheid van Oussama Darfalou, zijn basisdebuut.

In de openingsfase van het duel kwam Vitesse met de schrik vrij. Kozakken Boys speler kon vrij inkoppen bij de tweede paal nadat een korte corner voor het doel van Eduardo werd geslingerd. De Portugese goalie wist de bal echter met zijn teen te beroeren waardoor deze op de paal stuitte en de kans voorbij ging. Slechts vijf minuten later was het de Arnhemse formatie die de score wist te openen in Werkendam. Bero kapte zijn directe tegenstander handig uit en vuurde met zijn linker op het doel van Richard Arends. De Kozakken Boys-keeper dook naar de bovenhoek, maar kon niet genoeg kracht achter zijn hand zetten om de inzet te keren: 0-1.

Zonder tot echt grote kansen te komen domineerde Vitesse de wedstrijd. Ødegaard wist het veelal slordige spel te doorbreken met een splijtende pass door de lucht, waarmee hij Bryan Linssen wegstuurde. De harde, lage voorzet van aanvoerder Linssen ging echter net voorbij aan Buitink.

Halverwege de eerste helft leek Vitesse via Navarone Foor de score te verdubbelen. De middenvelder dribbelde in nadat hij de bal ontving op het middenveld en vuurde van een meter of 25, maar zijn schot dwarrelde rakelings over. In het restant van de eerste helft kwamen beide ploegen niet meer tot een kans, waardoor Vitesse met een 0-1 voorsprong de kleedkamer opzocht.

Kozakken Boys begon het tweede bedrijf met het mes tussen de tanden, wat al vroeg resulteerde in een schietkans voor Stout. Echter zag Eduardo het schot van de aanvoerder naast zijn doel verdwijnen. In de 59e minuut was het alsnog raak voor de ploeg uit Werkendam. Jakoba knikte een vrije trap tegen de touwen: 1-1. Voor oefenmeester Slutskiy het teken om een dubbele wissel toe te passen. Clark en Foor werden naar de kant gehaald waar Hilary Gong en Alexander Büttner hun vervangers waren. Laatstgenoemde zorgde luttele minuten later voor gevaar toen hij zijn directe tegenstander uitspeelde en schoot, maar zijn poging ging over het doel.

Met de ingang van het laatste kwartier speeltijd kreeg Vitesse via Linssen een kans om opnieuw op voorsprong te komen, maar Arends toonde zich oplettend en greep bijtijds in om de aanval in de kiem te smoren. Ook invaller Gong deed een poging het net te vinden nadat een afgeslagen bal voor zijn voeten kwam, maar zijn droge knal ging rakelings naast.

In de absolute slotfase van het duel was het Ødegaard die de wedtrijd besliste. Zijn schot verdween laag in de hoek achter doelman Arends, wat de nekslag betekende voor Kozakken Boys: 1-2. Zo bekert Vitesse verder en mogen de Arnhemmers zich opmaken voor de kwartfinales.