9 januari 2019 In de media

Met drone loopt Vitesse voor op grote clubs als Manchester City

Vitesse loopt in het mondiale voetbal voor op Manchester City. Met het gebruik van videobeelden vanuit de lucht. Kijkje vanuit de cockpit van de Arnhemse club.
Het luistert als een zwerm wespen. De irritatiegrens nabij. Maar de video’s zijn glashelder, te monteren en bieden het ultieme uitzicht vanuit de lucht. Voor trainer Leonid Sloetski is een drone met camera een ideaal hulpmiddel in de voorbereiding van Vitesse. Beelden liegen niet.

,,Vanuit de lucht zie je als het ware het schaakveld van het voetbal”, vertelt Kevin Balvers, de video-analist van Vitesse. ,,Je ziet ruimtes, looplijnen, linies en patronen. Dat is voor de staf waardevolle informatie. Op grond daarvan wordt het team neergezet.”

Piloot
Balvers (28) is de piloot van de Vitesse-drone. De eredivisionist heeft het apparaat sinds de zomer. De vliegende schotel is gedoopt op het trainingskamp in Oostenrijk en intussen is Balvers één met de joy-stick. Hij heeft een officieel certificaat om te vliegen. Zoemend cirkelt het luchtvaartuig over het Amendoeira Golf Resort. ,,Nooit boven de spelersgroep”, doceert Balvers. ,,Dat is verboden. De drone zal maar neerstorten.”

Camera’s in de lucht – het is een voorbeeld van de vlucht van techniek in het mondiale voetbal. Bij Vitesse is innovatie een groot goed. De drone is een nieuw, modern middel. Ook Manchester City stuurt de video-analisten nu op cursus om vanuit de hemel de sterren te filmen. Het is de uitdrukkelijke wens van coach Pep Guardiola.

,,De techniek biedt meer mogelijkheden”, weet Balvers. ,,Met beelden halen we alle specifieke momenten terug voor de coaches. Dan selecteer ik de momenten. Denk aan de omschakeling, de voorzetten, druk zetten en de aanvallen. En die worden weer aan de spelersgroep getoond. Het is lesmateriaal voor de selectie.”

Papendal
Vitesse gebruikt de drone vooral op de trainingskampen. Op Papendal staan vaste camera’s langs het veld. ,,Die nemen alles op. Hier zijn geen vaste camera’s. Dan is dit een geweldig hulpmiddel. We nemen ook de wedstrijden op. Hangt de drone negentig minuten in de lucht. Alles is zo te analyseren.”

De drone zweeft achter het doel. Niet boven het veld. ,,Dat biedt namelijk een ideaal overzicht. Een hoogte van 25 meter is ook het beste. Dat geeft zuiver beeld en overzicht.”

Rust
Bij Vitesse worden de beelden nu vooral gebruikt voor de analyse na trainingen en wedstrijden. Dat is de werkwijze van Slutskiy. ,,Vorig jaar werden in de rust beelden gebruikt, met Aleksandar Rankovic (assistent van Henk Fraser, LL). Maar de tijd is dan wel kort. Nu zijn er wel gegevens, maar gebruikt de trainer in de rust vooral het bord met magneten. Video is dus handig, maar niet zaligmakend. Het is een stukje waardevolle vooruitgang en vernieuwing. En de drone past daar bij.”

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: