17 maart 2019 In de media

Jong Vitesse na eenvoudige zege op FC Lienden voorbij Jong Sparta

Op een winderig sportcentrum Papendal heeft Jong Vitesse goede zaken gedaan. De ploeg van Joseph Oosting versloeg het door Hans van de Haar gecoachte Lienden met 4-2.
Om zeker te zijn van handhaving moet Jong Vitesse dit seizoen boven de andere twee beloftenteams (Sparta en Almere City) eindigen om zich te handhaven in de Tweede Divisie. Omdat Jong Sparta vandaag verloor van Kozakken Boys (1-2), is het naar de negende plaats geklommen. Jong Vitesse is nu het hoogst geklasseerde beloftenelftal.

Tegenstander Lienden moest zich in de winterstop bijna terugtrekken uit de Tweede Divisie door vertrekkende geldschieters. Trainer Hans van de Haar zag in de winterstop veel spelers vertrekken, maar mocht ook veel nieuwe spelers verwelkomen dankzij een ogenschijnlijk vruchtbare samenwerking met de Nordin Wooter Academy. De laatste twee duels wist Lienden zowaar te winnen.

Jong Vitesse oogde niet gewaarschuwd, want de ploeg begon weinig overtuigend aan de wedstrijd, die sterk werd beïnvloed door de krachtige wind. In de eerste helft kwamen de Arnhemmers zelfs op achterstand. Een schot van Salim Mansouri had de wind mee, waardoor de bal zoveel snelheid cadeau kreeg dat Vitesse-doelman Bilal Byazit reactietijd te kort kwam.

De thuisploeg leek niet in paniek gebracht door de tegentreffer en voerde het tempo van het positiespel verder op. Vooral de tandem Richie Musabe (op 10) en Richonell Margaret (spits) zorgde steeds voor gevaar. In de eenendertigste minuut kopte de beweeglijke Musabe de bal door, waarna de diepgaande Margaret via de binnenkant van de paal voor de gelijkmaker zorgde.

Vier minuten daarna leek Jong Vitesse-rechtsbuiten Lars ten Teije te vroeg te juichen nadat hij de bal fraai achter Lienden-doelman Thom Jonkerman volleyde. Scheidsrechter Van de Elzen floot af vanwege buitenspel, maar haalde verhaal bij zijn grensrechter. Na een kort overleg tussen de twee werd de treffer toch goedgekeurd: 2-1.

In de tweede helft had Jong Vitesse de wind in de rug en werd het continu gevaarlijk door de bal achter de trage Lienden-defensie te leggen. Zo sprintte Margaret rapper dan zijn directe tegenstander en toonde zich voor de goal niet zelfzuchtig. Musabe zag zijn diepgang beloond en tikte de opzij geschoven bal binnen: 3-1.

De 4-1 viel na een uittrap van doelman Byazit, die ver achter de Lienden-verdediging waaide. Doelman Jonkerman zag halfslachtig uitkomen afgestraft worden door de beheerst afrondende Margaret. Vlak voor tijd kreeg de Arnhemse, van De Graafschap gehuurde Lienden-middenvelder Marlon Versteeg loon naar werken. Een zoveelste goede voorzet werd tot assist gepromoveerd: Salim Mansouri bepaalde met zijn tweede goal de eindstand op 4-2.

Jong Vitesse-trainer Joseph Oosting was tevreden met het resultaat, maar stond na afloop niet te juichen. ,,Ik vond ons slecht beginnen en slecht eindigen”, zei Oosting. ,,De overwinning was dik verdiend, maar dat je achter komt zegt wat over de ontbrekende scherpte aan het begin. Daarna hebben we goed gevoetbald, met veel energie en diepte, maar in de tweede helft verzuim je om meer goals te maken. Ik miste de honger om een hoge score neer te zetten nadat de wedstrijd gespeeld leek. Daar ben ik dan niet blij mee.” Want: ,,Een goed doelsaldo levert een extra punt op, zo zie ik het.”