7 oktober 2018 In de media

Vitesse zet stuntploeg Heracles Almelo te kijk

Heracles Almelo heeft in Arnhem de tweede nederlaag van het seizoen geleden. Vitesse zette de Eredivisie-revelatie hardhandig terug op aarde.
Heracles Almelo was zeker na de serie van vier zeges op rij de verrassing van het Eredivisie-seizoen. Het succes had de Tukkers een vierde plaats gebracht, de plaats die Vitesse ambieert. Zondag maakten de Arnhemmers in het eigen Gelredome ten koste van Heracles duidelijk welke richting zij voor ogen hebben.

Heracles maakte in de eerste helft aanvallend nauwelijks indruk en moest zich in de eerste helft vooral beperken tot verdedigen. Maar dat ging de ploeg van trainer Frank Wormuth niet goed af. De Arnhemse openingstreffer van Navarone Foor in de elfde minuut was er wel een van grote schoonheid, al konden vraagtekens worden gezet bij de ruimte die hij kreeg om met een schitterend schot van afstand de bal in de kruising te schieten.

In de 42ste minuut werd de Heracles-defensie opnieuw in verlegenheid gebracht. Oussama Darfalou ontsnapte na een fraaie pass van Bryan Linssen vanaf links richting het centrum. De Algerijnse spits, die de honneurs waarneemt voor de geblesseerde Tim Matavz, toonde zich alleen voor keeper Janis Blaswich koelbloedig; 2-0.

De ruime marge was een nog wat mager resultaat van een sterk optreden van Vitesse in de eerste helft. Onder anderen Darfalou en Linssen hadden kansen onbenut gelaten, terwijl scheidsrechter Jochem Kamphuis de Arnhemse penaltyclaims van de hand wees na een valpartij van Matus Bero.

Heracles probeerde in de tweede helft met een nagenoeg ongewijzigde ploeg de schade te repareren. Alleen Michael Brouwer nam de plaats onder de lat over van geblesseerde Blaswich. De 25-jarige doelman, die na vijf jaar in Almelose dienst eindelijk zijn Eredivisie-debuut maakte, werd snel op de proef gesteld. De inzet van Vyacheslav Karavaev werd adequaat gepareerd.

De redding bleek niet de opmaat voor een mooie tweede helft voor de gasten. De trieste aftocht van verdediger Maximilian Rossmann per brancard in de 54ste minuut was een volgende tegenvaller voor Heracles, dat het bezoek aan Arnhem geen positieve draai kon geven. De Tukkers doken wel dreigender op voor het doel van Vitesse, maar incasseerden na ruim een uur de genadeklap. Darfalou kapte zich na een pass van Martin Ødegaard vrij en schoot met links de 3-0 op het scorebord.

In het laatste kwartier leverde Alexander Büttner zijn bijdrage aan het Arnhemse feestje. De linksback werd door Lerin Duarte onderuit getrokken en benutte de toegekende strafschop zelf. In blessuretijd kreeg de aanvoerder een volgende kans te scoren, maar hij miste de tweede penalty van de middag. Vitesse is door de zege geklommen naar de zesde plaats en verkleinde de achterstand op Heracles tot vier punten.