15 april 2017 In de media

Vitesse maakt slechte beurt bij Excelsior

Vitesse is vanavond tegen een zeperd aangelopen door met 1-0 te verliezen van laagvlieger Excelsior. Op Woudestein scoorde de sterk spelende Nigel Hasselbaink de enige treffer van de avond. De Arnhemmers konden er bitter weinig tegenover zetten.
Blakend van het zelfvertrouwen vertrokken de Arnhemmers vandaag met de spelersbus naar Rotterdam. Want de negen punten die de ploeg vorige week verzamelde deed het elftal van Henk Fraser meer dan goed. De Vitesse-trainer had daarom ook geen enkele reden om zijn elftal te wijzigen. Dat betekende dat Leerdam net als vorige week tegen Heerenveen aan de aftrap stond.

Maar ondanks het vertrouwen was het juist de thuisploeg dat goed aan de wedstrijd begon. Excelsior was gretig en pakte de bezoekers direct fel aan. Het ontbrak Excelsior alleen aan geluk in de beginfase. Nigel Hasselbaink zag zijn schot de buitenkant van de paal toucheren, en Jordy de Wijs kopte na een corner op de lat. Verder was Ricky van Wolfswinkel tussendoor verdedigend belangrijk voor zijn ploeg, toen hij een bal ternauwernood kon wegkoppen. Maar de openingstreffer viel alsnog voor de Rotterdammers. Hasselbaink rondde een aanval via de linkerkant fraai af door de bal hoog achter Eloy Room te mikken: 1-0.

Vitesse kon er niet veel tegenoverzetten, de echte scherpte ontbrak daarvoor. De Arnhemmers hadden wel het meeste balbezit, maar veel kansen leverde het niet op. Milot Rashica kwam een keer gevaarlijk door, maar zijn voorzet bereikte niemand. En Guram Kashia zag zijn kopbal van dichtbij worden gepakt door keeper Warner Hahn. De geel-zwarte brigade mocht zelfs van geluk spreken dat het geen 2-0 werd. En dat was te danken aan Room, die het schot van Hasselbaink knap pakte.

Een tweede domper in de eerste helft was het uitvallen van Matt Miazga. De verdediger greep naar zijn hamstring en werd vervangen door Alexander Büttner. Van Wolfswinkel kreeg nog een mogelijkheid toen de bal toevallig voor zijn voeten kwam, maar de aanvaller mikte naast.

Henk Fraser zal in de rust ongetwijfeld zijn onvrede hebben geuit. Zijn ploeg straalde aan het begin van de tweede helft in ieder geval meer energie uit. Vitesse was agressiever aan de bal, toch was het wederom Room die een doelpunt voorkwam. De sterke Arnhemse keeper reageerde attent op de volley van Stanley Elbers.

Het was ook zeker de verdienste van Excelsior dat Vitesse niet haar normale niveau kon halen. De ploeg vocht voor wat het waard was om de degradatiezone te verlaten. Fraser bracht met Yuning Zhang nog wel een extra spits binnen de lijnen. De Chinese aanvaller liet zich direct zien, maar zijn schot ging ruim naast.

In de slotminuten kreeg Van Wolfswinkel nog een gele kaart van scheidsrechter Janssen. De arbiter miste waarschijnlijk de overtreding op de spits, waardoor Van Wolfswinkel zijn beklag deed. Jansen bestrafte zijn reactie met een kaart. Een prent met gevolgen want de Arnhemse topschutter mist nu het duel van volgende week tegen Feyenoord vanwege een schorsing.