6 februari 2016 In de media

Zware tijden voor Vitesse: 1-0 verlies bij AZ

Vitesse zit in zwaar weer. De Arnhemse club haalde uit de laatste vier wedstrijden slechts twee punten. AZ ging na de nipte 1-0 zege zelfs over Vitesse heen.
Vitesse, met Guram Kashia als rechtsback terug in de basis, bouwde gestaag aan een overwicht. Kansen waren er echter niet in het eerste kwartier. De Arnhemmers lieten de bal bij vlagen goed rondgaan. Qazaishvili, de diepe spits met achter zich de teruggekeerde Lewis Baker, kreeg na een prima actie een grote kans. De kleine Georgiër stuurde met man het bos in maar vond Rochet op zijn weg. Ook was er een schot uit de tweede lijn van Brown. Vitesse werd steeds sterker, hoewel Van der Werff wel bijna een voorzet van de onberekenbare Jahanbakhsh achter zijn eigen keeper Room werkte.

Vitesse met twee spitsen
Maas had een soort 4-4-2 systeem uitgedokterd waarbij de rechterkant min of meer open werd gelaten. Brown speelde vanaf links en Baker stond als schaduwspits achter Qazaishvili. Diks was een linie doorgeschoven omdat Maas een plek had ingeruimd voor Kashia als rechtsachter. In balbezit waren bij Vitesse veel positiewisselingen te zien. Baker dook vaak op naast Qazaishvili in de aanval die zich af en toe ook liet terugzakken naar het middenveld. Af en toe meldde ook Brown zich vanaf links in het centrum. Kashia had het moeilijk als rechtsback waar hij de afgelopen jaren ook niet speelde.

Schitterende goal AZ
Na een goed eerste half uur viel Vitesse wat terug en kreeg AZ veel meer grip. De thuisploeg is sinds de winterstop op stoom en is nog zonder puntenverlies. Vitesse moest achteruit. Jahanbakhsh liet een grote kans liggen na goed werk van topscorer Janssen. Maar Room, die zijn 27e verjardag vierde, reageerde uitstekend met de linkervoet. Ook de ijverige Baker was dicht bij de eerste goal, maar Rochet bracht opnieuw redding voor AZ. In de slotminuut van de eerste helft schoot Ota van afstand gevaarlijk op doel. Door de vlagerige wind had Rochet veel moeite met de pegel.

Vitesse onder druk
Na rust begon AZ beter. Vitesse had het nu een stuk lastiger. Henriksen dwong Room met een knap schot tot een snelle save. Vervolgens kregen Janssen en Dos Santos de bal er niet in van dichtbij. Even later was het wel raak. Janssen legde Kruiswijk in de lure en scoorde prachtig met een boogbal. Room was geklopt en AZ stond op voorsprong. Vitesse was in de eerste twintig minuten na rust alleen gevaarlijk met een poging van Ota, maar zijn schot werd onderweg gekraakt. Van der Werff stuitte met een schot op Rochet. Ook invaller Olynik probeerde het nog met een kopbal. Vitesse vocht zich redelijk terug in de wedstrijd. De ploeg van de geplaagde coach Maas kwam er echter maar moeilijk doorheen. Yeini kreeg in de slotfase nog wel een kans met het hoofd, maar Vitesse verloor en heeft in het nieuwe kalenderjaar pas vijf punten gesprokkeld uit evenveel wedstrijden. In die wedstrijden scoorde Vitesse slechts drie maal en dat mag zorgelijk genoemd worden.

Opstelling Vitesse: Room, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Ota; Yeini, Nakamba, Baker, Diks (Nathan); Qazaishvili, Brown (61.Olynik)