2 februari 2019 In de media

Zelden was een ingreep van de VAR zo cruciaal als bij Vitesse-Heerenveen

Vitesse en SC Heerenveen hebben zaterdag ieder een punt overgehouden aan hun ontmoeting in Arnhem. In een uiterst opvallende slotfase dacht Vitesse de zege veilig te stellen, maar greep de videoscheidsrechter in. Daardoor kwam Heerenveen terug tot een onverwachte remise.
De wedstrijd van zaterdag was een ontmoeting tussen twee clubs die de laatste weken allebei tegenvallen. Behoudens de 4-4 tegen Ajax maakt SC Heerenveen al langer een zwakke indruk met slechts vier punten uit vijf duels, terwijl Vitesse uit het bekertoernooi vloog tegen AZ en zich in de competitie liet ringeloren door Fortuna Sittard.

In een onstuimige openingsfase viel al bijna binnen de minuut een doelpunt. Vitesse-keeper Eduardo kon maar net voorkomen dat Sam Lammers vroeg voor de 0-1 zorgde. Het bleek echter uitstel van executie, want Heerenveen greep in het eerste kwartier alsnog de leiding. De goal ontstond na een aanval van Vitesse, die eindigde in de handen van Warner Hahn.

De doelman zag dat Nemanja Mihajlovic aan de zijkant al was vertrokken en bracht hem de bal in de voeten. Mihajlovic maakte meters en speelde op zijn beurt Michel Vlap aan, die een laatste sprint trok en daarna prachtig uithaalde. Zijn inzet zeilde binnen over doelman Eduardo, die er daarbij niet goed uitzag (0-1). Voor Vlap was het alweer zijn negende treffer van het seizoen.

Vitesse had even nodig om de rug te rechten, maar kwam binnen tien minuten terug. Nadat Martin Ødegaard een vrije trap in de muur schoot was de tweede serieuze kans wel raak voor de Arnhemmers. Ødegaard zette laag voor vanaf de rechterkant, waarna Oussama Darfalou de lat raakte. In de rebound kopte Mukhtar Ali binnen, waarmee hij Vitesses duizendste thuisdoelpunt in de Eredivisie op zijn naam schreef.

Na rust voltooide Vitesse de comeback voor eigen publiek, zonder echt een overwicht te hebben. Een afgeslagen voorzet kwam terecht bij Bryan Linssen, die niet aarzelde en pardoes op doel volleerde. Hahn was het schot niet de baas en moest de 2-1 zo toestaan. Heerenveen moest komen na de goal van Linssen, maar miste steeds de stootkracht om gelijk te maken.

Tumulteuze slotfase
Vlap, Ben Rienstra en invaller Dennis Johnsen hadden het vizier allen niet op scherp staan of moesten hun meerdere erkennen in doelman Eduardo. Vitesse had op zijn beurt ook moeite de genadeklap uit te delen: zo stuitte Linssen na goed voorbereidend werk van Alexander Büttner op Hahn. Vitesse en Heerenveen belandden vervolgens in een absurde slotfase van de wedstrijd.

Bij een aanval van de Friezen gingen twee man naar het gras en riep Heerenveen om een strafschop, maar scheidsrechter Martin van den Kerkhof gebaarde dat er doorgespeeld moest worden. In de aanval die volgde maakte Ødegaard namens Vitesse de 3-1 en leek de zege voor de Arnhemmers zeker, totdat de VAR ingreep. Hij gebood dat Van den Kerkhof nog eens naar het incident moest kijken dat even daarvoor speelde.

De scheidsrechter deed dat en concludeerde na het zien van de beelden dat Heerenveen een strafschop verdiende. Daarmee annuleerde hij direct het doelpunt van Ødegaard. Lammers mocht aanleggen van elf meter en benutte de buitenkans, waardoor de score in een mum van tijd kantelde van 3-1 naar 2-2. In de extra minuten bleef het daarbij, maar er zal de komende dagen zeker worden nagepraat over één van de beslissendste keuzes ooit van een VAR in de Eredivisie.