26 juli 2012 In de media

Winnend Vitesse eindigt met tien man

Vitesse heeft donderdag weinig moeite gehad met Lokomotiv Plovdiv. In Bulgarije eindigde het 4-4, terwijl in Arnhem de einduitslag 3-1 was.
Marco van Ginkel, Wilfred Bony en Patrick van Aanholt scoorden. Tomas Kalas kreeg een rode kaart. Vitesse mag zich nu opmaken voor een tweeluik met het Anzhi Makachkala van trainer Guus Hiddink.

Vitesse liet vanaf het begin zien wat het wilde en dat was een doelpunt. De druk op de Bulgaren was er wel, maar echte grote kansen niet. In de eerste minuut was het Bony die net te kort kwam bij een voorzet en niet veel later kreeg Hofs de bal net niet goed op zich, waardoor de doelman van Plovdiv kon redden. Uiteindelijk duurde het tot de 25ste minuut voordat Vitesse scoorde.

Van der Struijk kwam door vanaf rechts, waarna hij hard voorlangs schoot. Van Ginkel kon er niet bij, maar bij de tweede paal bracht Reis de bal terug. Uiteindelijk tot bij Van Ginkel, die in kon tikken. Het tempo van Vitesse zakte na de treffer wat in, dat mede met de gedachte dat de Arnhemmers eigenlijk niet meer hoefden. Kort voor de rust was daar nog een prima kans voor Bony.

Een voorzet van rechts kwam uiteindelijk voor de voeten van de sterke spits, die hard naast het doel schoot. Kort daarna kreeg Reis een kans, maar de Braziliaan nam de bal niet goed aan, waardoor de kans verkeken was. In de blessure tijd was daar dan toch de 2-0. Van Aanholt en Reis combineerden op links, waarna Van Aanholt in twee instanties scoorde.

Na de rust duurde het niet lang voordat de derde treffer ook gemaakt was. Renato Ibarra zette prima voor en Bony kopte prima raak. Vitesse ging daarna op een rustig tempo verder op zoek naar kansen en doelpunten. Via Ibarra en Bony kwamen er wat mogelijkheden, meteen na de rust al. Naarmate het duel vorderde, ging het tempo niet bepaald omhoog en vond Vitesse het wel goed.

Met nog twintig minuten op de klok kreeg Reis echter wel een gigantische kopkans. Hij kopte echter recht op de doelman af. Tien minuten voor tijd moest Vitesse toch nog een tegentreffer slikken en ook nog een rode kaart. Kalas haalde een doorgebroken speler neer, waarna Hristo Zalatinski de strafschop benutte. Kort daarna was het ook nog bijna 3-2, maar Velthuizen redde.

Chanturia mocht in de slotfase ook nog een strafschop nemen. De Georgiër versierde hem zelf, maar wist niet te scoren. De gemiste strafschop was het laatste bijzondere feit van deze wedstrijd.

Scoreverloop:
1-0 (25′) Marco van Ginkel
2-0 (45+2′) Patrick van Aanholt
3-0 (48′) Wilfred Bony
3-1 (80′) Hristo Zalatinski (strafschop)
Bijzonderheid: Tomas Kalas (Vitesse) kreeg een directe rode kaart (80′). Giorgi Chanturia (Vitesse) mist een strafschop (90+2′).