6 februari 2016 In de media

Wereldgoal Janssen bezorgt Vitesse en Maas nieuwe domper

Dankzij een parel van een doelpunt heeft AZ zaterdag in eigen huis met 1-0 van Vitesse gewonnen. Voor de Arnhemmers was het alweer de vierde wedstrijd op rij zonder overwinning in de Eredivisie.
In de 62ste minuut sloeg Janssen op prachtige wijze toe. De bejubelde AZ-spits maakte zijn dertiende doelpunt van het seizoen door Sheran Yeini en Arnold Kruiswijk fraai uit te spelen en vervolgens doelman Eloy Room te verschalken met een perfecte lob.

Het was een verdiende voorsprong voor AZ, dat uitstekend uit de kleedkamer was gekomen na rust. Dabney dos Santos en Janssen hadden in de 57ste minuut al de kans op de 1-0, maar Room redde op de poging van Janssen en Dos Santos faalde in de rebound. Room was ook de sta-in-de-weg bij een prima kopbal van Markus Henriksen. Vitesse, dat voor rust Lewis Baker oog in oog met Sergio Rochet zag missen, stelde daar weinig tegenover.

Het was voor Vitesse de vierde tegenvallende wedstrijd op rij. Nadat interim-trainer Rob Maas zijn eerste wedstrijd met 0-2 won van SC Cambuur, werd er niet gewonnen van Ajax (1-0), PEC Zwolle (1-1) en Excelsior (0-0). Tegen AZ koos Maas voor een opstelling met vijf verdedigers, waarvan de backs heel 'hoog' stonden. Middenvelder Valeri Qazaishvili was de diepste spits. Vitesse liet op het veld duidelijk zien niet gewend te zijn aan het nieuwe systeem en oogde onzeker in balbezit. Ook de in de basis teruggekeerde Guram Kashia kon dat niet voorkomen.

AZ, waar de negentienjarige Levi Opdam in de teleurstellende eerste helft al na 28 minuten geblesseerd uitviel, profiteerde dankbaar van de mindere dag van Vitesse. In het laatste kwartier van de wedstrijd gingen de Arnhemmers wel wat aanvallender spelen, wat resulteerde in mogelijkheden voor Denis Oliinik en Kosuke Ota. Maas bracht met Nathan voor rechtsback Kevin Diks ook nog een extra aanvaller in, maar het mocht niet baten.

Door de overwinning gaat AZ, dat de maximale vijftien punten pakte in de vijf duels na de winterstop, Vitesse voorbij op de ranglijst. De ploeg van trainer John van den Brom heeft nu al net zoveel wedstrijden gewonnen als in de hele eerste seizoenshelft en staat inmiddels vijfde met 34 punten uit 22 wedstrijden. Vitesse moet het doen met plek zeven en heeft 33 punten.