27 oktober 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Fortuna Sittard, zondag 28 oktober, 12:15 uur

Door het begin van de wintertijd voelt het misschien als een uur later, maar Vitesse speelt dit weekend de vroege zondagmiddag-wedstrijd met aftrap om 12:15 uur in GelreDome.
Aanstaande woensdag speelt Vitesse in het bekertoernooi uit tegen Heracles Almelo, zaterdag wacht vervolgens een uitwedstrijd tegen PSV. Met drie wedstrijden in zeven dagen tijd is er een druk programma dus.

Vitesse zal dit weekend eerst de nederlaag uit de vorige speelronde proberen te vergeten, dan zal er nu thuis van Fortuna Sittard gewonnen moeten worden. Het lijkt erop dat coach Slutskiy dezelfde basis zal opstellen als tegen Excelsior, alleen op de bank vinden wijzigingen plaats.

Het goede nieuws is dat Thomas Bruns weer beschikbaar is na zijn schorsing en dat Hilary Gong eindelijk wedstrijdfit is, in elk geval voor een invalbeurt.

De beschikbaarheid van Roy Beerens, Alexander Büttner en Remko Pasveer is twijfelachtig en het lijstje van langdurig geblesseerden bestaat nog uit Kruiswijk, Matavž, Musonda en Thelander.

Mocht reserve-doelman Pasveer inderdaad niet beschikbaar zijn, dan is er op de bank plaats voor Bilal Bayazit of Stef Brummel, doelmannen van de beloften.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Clark, Serero, Bero, Foor, Ødegaard, Darfalou en Linssen.
 
Het seizoen van Fortuna Sittard
Fortuna Sittard promoveerde aan het einde van het vorig seizoen als reserve-kampioen naar de Eredivisie, toen de ploeg in de laatste speelronde NEC succesvol achter zich wist te houden. Na de promotie werd oud-Vitessenaar René Eijer aangesteld als hoofdtrainer van de Limburgers voor twee seizoenen. Eijer sprak bij zijn aantreden de ambitie uit om niet alleen voor handhaving te gaan spelen, een opvallende uitspraak voor de vertegenwoordiger van de club die 16 jaar lang toch vooral in de onderste regionen van de Eerste divisie had gebivakkeerd.

Bij het begin van het seizoen was wel duidelijk dat er aan het niveau van de Eredivisie gewend moest worden: in de eerste vier speelronden werden slechts twee punten gepakt. In de vijf speelronden die volgden leek de draai wel gevonden, er werd alleen nog van Ajax verloren. Na negen speelronden staat Fortuna nu met tien punten op de dertiende plaats, slechts drie punten boven plaats 16 maar ook slechts twee punten onder plaats 6. Veel ploegen zijn tot nu toe aan elkaar gewaagd en het kan dit seizoen dus nog alle kanten op.

De tien wedstrijdpunten werden behaald door overwinningen op NAC (2-3 uit) en De Graafschap (3-1 thuis) en gelijkspel tegen Excelsior (1-1 uit), Utrecht (1-1 thuis), Willem II (4-4 thuis) en Emmen (3-3 uit). Er werd dit seizoen verloren van PSV (1-2 thuis), ADO (3-1 uit) en Ajax (0-2 thuis).

Buiten het eigen stadion werd niet slechter gepresteerd dan erbinnen. Zowel uit als thuis werden er vijf punten behaald, en het doelsaldo is in beide gevallen -1. Het lukte de ploeg uit noch thuis om de nul te houden, maar tegelijkertijd kwam Fortuna met uitzondering van het thuisduel tegen Ajax in alle wedstrijden tot scoren.

In de KNVB beker speelt Fortuna komende week tegen NEC nadat er in de eerste ronde met 0-5 was gewonnen van Helmond Sport.

In de ploeg van René Eijer is Andrija Novakovich topscorer met vier competitietreffers. De Amerikaan wordt gevolgd door vijf spelers die tweemaal het net vonden: Lazaros Lamprou, Ahmed el Messaoudi, Branislav Ňinaj, José Rodríguez en Lisandro Semedo.
 
Vitesse thuis tegen Fortuna Sittard
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (destijds Fortuna SC) dateert van mei 1970 in de één-na-laatste speelronde van de Eerste divisie in seizoen 1969-1970. Vitesse won de wedstrijd met 4-2 nadat in de eerste helft al een 3-0 voorsprong was behaald.

In de Eerste divisie zouden de ploegen elkaar in negen seizoenen treffen, waarbij Vitesse zes thuiswedstrijden won en er werd éénmaal gelijkgespeeld. Daarnaast namen de bezoekers de punten tweemaal mee naar huis.
In de Eredivisie was Fortuna een iets lastiger tegenstander. In de elf gespeelde wedstrijden op Arnhemse bodem behaalden de Limburgers zes keer punten met drie overwinningen en drie gelijke spelen. Vitesse won vijf thuisduels en heeft daarmee dus wel het voordeel van de statistieken.

Een opvallende Eredivisiestatistiek is dat Vitesse het thuis tegen Fortuna lastiger heeft dan uit. Zo werd er in Sittard vaker gewonnen en nog niet verloren: W6, G5, V0.
Viermaal stond dit duel in GelreDome op het programma, waarbij de ploegen elkaar in evenwicht hielden door beide éénmaal te winnen en tweemaal gelijk te spelen. Het doelsaldo in dit stadion is wel in het voordeel van de Arnhemmers met zeven goals voor en vijf tegen.

De grootste thuisoverwinning vond plaats in het seizoen 1992-1993, toen het 5-0 werd met een hattrick van Hans van Arum en daarnaast John van den Brom en Huub Loeffen trefzeker waren.
De laatste thuiswedstrijd werd gespeeld op 9 februari 2002 toen het duel in een 1-1 gelijkspel eindigde, Didier Martel maakte hierbij het doelpunt voor Vitesse.

Uit de huidige selectie hebben Tim Matavž en Bryan Linssen al eerder tegen Fortuna Sittard gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie) en Rasmus Thelander (enkel). Onzeker is de beschikbaarheid van Roy Beerens (enkel), Alexander Büttner (lies) en Remko Pasveer (rug).

Bij Fortuna Sittard zijn Djibril Dianessy, Kai Heerings en Gavin Vlijter (mogelijk) niet beschikbaar.

Vitesse – Fortuna Sittard, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 11 wedstrijden: 5x winst, 3x gelijkspel, 3x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2000/’01, 3-0
  • Grootste overwinning: seizoen 1992/’93, 5-0
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2001/’02, 1-1
  • Gelijkspel: 2x 1-1, 1x 2-2
  • Laatste nederlaag: seizoen 1998/’99, 1-2
  • Grootste nederlaag: seizoen 1990/’91, 2-3
  • Eerste editie: 13 augustus 1989, 1-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,09
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,09.

Zondag 28 oktober, 12:15 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Fortuna Sittard, de tiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Terry Hoekstra en Richard Brondijk. Vierde official: Martin Pérez. Video-assistenten: Laurens Gerrets en Frank Jansen.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: