13 december 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Willem II, woensdag 13 december, 18:30 uur

Er waren dit seizoen drie midweekse speelronden in de Eredivisie geprogrammeerd waarbij Vitesse eenmaal thuis speelt en tweemaal uit. Deze week is de eerste van deze midweekse programma’s gepland, waarbij Willem II wordt ontvangen in GelreDome.
Dankzij het dak op het stadion is een herhaling van een afgelasting zoals afgelopen zondag gelukkig zeer onwaarschijnlijk. Het betreft woensdagavond meteen de laatste thuiswedstrijd van het jaar, na afloop van de wedstrijd zullen spelers en staf daarom naar het Supportershome Monnikenhuize komen om 2017 samen met de supporters af te sluiten.

Het inhalen van Sparta – Vitesse zal overigens ook op een doordeweekse dag plaatsvinden: dinsdag 16 januari 2018 mag van de KNVB in de agenda gezet worden, aftrap 20:00 uur. De ploegen hebben hierdoor een iets kortere winterstop, de competitie wordt namelijk in het opvolgende weekend hervat.

Door het uitvallen van de wedstrijd tegen Sparta heeft de selectie meer dagen gehad om het Europa League-duel tegen Nice te verwerken, maar helaas is het aantal geblesseerde spelers niet afgenomen. Alexander Büttner en Charlie Colkett ontbreken door respectievelijk hamstring- en knieblessures, daarnaast zijn Arnold Kruiswijk en Maikel van der Werff ook nog niet inzetbaar.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Nice keren naar verwachting Foor, Rashica en Linssen weer terug in de basis tegen Willem II. Daarentegen krijgt Lelieveld waarschijnlijk wel weer de voorkeur boven Dabo en mogelijke wordt Bruns ten koste van Serero opgesteld.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Kashia, Miazga, Faye, Bruns (Serero), Mount, Foor, Rashica, Matavž (Castaignos) en Linssen.

Het seizoen van Willem II
Willem II begon zwak aan het seizoen 2017/2018 door de eerste vier wedstrijden te verliezen, van Excelsior (1-2), FC Utrecht (2-0), Feyenoord (5-0) en ADO Den Haag (1-2). De volgende wedstrijd uit bij Roda JC werd gewonnen met 1-3 maar daarna werden wel weer twee nederlagen geleden tegen SC Heerenveen (1-2) en PSV (4-0).

Vanaf oktober herpakten de Tilburgers zich enigszins: er werd gewonnen van FC Twente (3-1), FC Groningen (0-1) en in het bekertoernooi van SC Heerenveen (2-1). Hierna volgden weliswaar nederlagen tegen Ajax (1-3) en AZ (3-2), maar bleef de ploeg sindsdien ongeslagen tegen Sparta (2-2), VVV (3-3), Heracles (3-1 winst) en NAC Breda (1-1).

Na 15 speelronden staat Willem II met 15 punten op de 14e plaats. Het doelsaldo staat met -10 (22 voor, 32 tegen) behoorlijk negatief, al zou je kunnen zeggen dat dit puur op conto komt van de grote nederlagen tegen Feyenoord en PSV. De ploeg hield tot nu toe eenmaal de nul en kwam zelf driemaal niet tot scoren.

In zeven uitwedstrijden werden zeven punten gepakt, een gemiddelde gelijk aan dat in het Koning Willem II stadion, waardoor het team geen thuis- of uitvoordeel lijkt te hebben. De punten die buiten Tilburg werden gepakt betreffen overwinningen bij Roda JC (1-3) en Groningen (0-1) met daarnaast nog een gelijkspel bij VVV (3-3), alle drie wel clubs uit het rechter rijtje. De wedstrijden bij Utrecht, Feyenoord, PSV en AZ leverden geen punten op.

Coach Erwin van de Looi heeft twee topscorers in de ploeg met elk zeven doelpunten: Bartholomew Ogbeche en Fran Sol. Zij worden gevolgd door Etien Velikonja en Ismail Azzaoui met respectievelijk drie en twee competitietreffers.

Vitesse thuis tegen Willem II
Als twee oude clubs, nog net uit de 19e eeuw, speelden Vitesse en Willem II op Arnhemse bodem voor het eerst tegen elkaar in 1914 in de strijd om het nationale kampioenschap. Vitesse won hierbij zowel thuis (1-0) als uit (1-3) van de Tilburgers, maar HVV zou uiteindelijk de titel pakken en Vitesse moest genoegen nemen met de tweede plaats.

In reguliere competitie zou het tot de jaren 50 duren voor een treffen tussen beide clubs. Het was in de Eerste divisie A van het seizoen 1957/1958 dat Vitesse het eerste duel thuis op Nieuw Monnikenhuize verloor met 0-2.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar inmiddels 27 keer op Arnhemse bodem, sinds de eerste editie in september 1979. Die eerste ontmoeting werd door Vitesse met 3-1 gewonnen en daarna zou het Geel-zwart nog 18 keer de volle buit weten te pakken. Puntverlies bleef beperkt tot acht duels met viermaal een gelijkspel en ook viermaal een nederlaag. Maar ondanks dat de nederlagen tegen de Rood-wit-blauwen dus relatief zeldzaam zijn, was dit wel het geval bij de laatste twee thuiswedstrijden. In februari 2016 werd met 0-1 verloren door een doelpunt van Terell Ondaan en in februari van dit jaar werd met 0-2 verloren door late doelpunten van Dico Koppers en Obbi Oulare. Geen van deze drie doelpuntenmakers speelt momenteel nog bij Willem II.

De grootste thuisoverwinning in de Eredivisie werd geboekt op 28 april 2002. Het werd destijds 4-2 met Vitesse-doelpunten van Didier Martel, Mahamadou Diarra, Dejan Stefanovic en Matthew Amoah.

Uit de huidige selectie hebben Bruns, Castaignos, Foor, Linssen, Matavž en Van der Werff al eens tegen Willem II gescoord, al deden de zij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken vier spelers door blessures: Maikel van der Werff (knie), Alexander Büttner (hamstring), Charlie Colkett (knie) en Arnold Kruiswijk (nog niet wedstrijdfit).

Bij Willem II zijn Jordens Peters en Etien Velikonja geblesseerd en is Asumah Abubakar niet wedstrijdfit.

Vitesse – Willem II, thuiswedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 27 wedstrijden: 19x winst, 4x gelijkspel, 4x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 2-0
  • Grootste overwinning: 2001/’02, 4-2
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2010/’11, 0-0
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 2-2
  • Laatste & grootste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-2
  • Eerste editie: 23 september 1979, 3-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,93
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,89

Woensdag 13 december, 18:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Willem II, de 16e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters: Balder en Lapar. Vierde official: Blank.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: