13 februari 2016 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs SC Heerenveen 20:45 uur

Vitesse gaat vanavond weer vol voor de drie punten in een thuiswedstrijd.

De twee eerdere thuiswedstrijden van dit jaar leverden teleurstellende gelijke spelen op tegen PEC Zwolle en Excelsior. In de laatste wedstrijd voor de winterstop werd er voor het laatst gewonnen in GelreDome, tegen FC Twente was Milot Rashica een van de uitblinkers van die avond. Het lijkt er inmiddels op dat Rashica hersteld is van zijn knieblessure die hij tegen Ajax opliep. Milot heeft de hele week weer met de groep kunnen meetrainen. Ook Isaiah Brown zou ondanks een lichte blessure weer inzetbaar kunnen zijn, voor Solanke en Ibarra is er voorlopig nog geen goed nieuws en ook Lieftink is deze speelronde niet inzetbaar.

Op basis van de laatste trainingen verwachten we dat Kashia weer een basisplaats heeft, als rechtsback naast het centrum van Kruiswijk en Van der Werff. Anders dan tegen AZ lijkt er weer "gewoon" 4-3-3 gespeeld te kunnen gaan worden, met Baker op het middenveld en een aanval van Oliinyk, Vako en Rashica. Voor het eerst dit seizoen is er dan geen plaats voor Kevin Diks.

Defensief lijkt Vitesse de zaakjes steeds wel op orde te hebben, maar ondertussen werd er al vier duels niet meer door eigen spelers gescoord. Tegen Heerenveen zal het net dus weer gevonden moeten worden om de weg naar boven weer te kunnen inzetten.
 
Het seizoen van SC Heerenveen
Na 22 speelronden staat SC Heerenveen met 29 punten op de elfde plaats van de Eredivisie, met acht overwinningen, vijf keer gelijkspel en negen nederlagen. Het doelsaldo is -8 (34 voor, 42 tegen), de ploeg hield vier keer de nul en kwam zelf ook vier keer niet tot scoren.

Buiten eigen stadion werden 11 van de 29 punten behaald, gemiddeld één punt per duel in de elf uitwedstrijden. Deze punten werden behaald met drie overwinningen tegen Twente, Feyenoord en Cambuur, met daarnaast nog gelijkspel tegen Utrecht en Willem II. Er werd verloren bij Groningen, NEC, Heracles, AZ, Ajax en PEC.

Heerenveen begon het seizoen met een overwinning op laagvlieger De Graafschap, maar daarna werden liefst negen duels op rij niet meer gewonnen. In deze reeks zakten de Friezen af naar de 15e plaats, waarna Dwight Lodeweges zijn conclusies trok en ontslag nam. Onder Foppe de Haan vond een voorzichtig herstel plaats waarbij overwinningen en nederlagen elkaar afwisselden, de huidige elfde plaats is het voorlopige resultaat. Vanaf de elfde plaats gezien is de afstand tot de derde plaats opvallend genoeg kleiner dan de afstand tot plaats zestien, Heerenveen mag dus voorzichtig omhoog kijken als ze punten kunnen blijven pakken.

Mitchell te Vrede is momenteel topscorer van de ploeg met acht doelpunten, hij wordt gevolgd door Henk Veerman met vijf treffers.
 
Vitesse thuis tegen SC Heerenveen
De eerste officiële uitwedstrijd tegen Heerenveen werd gespeeld in januari 1953 in een volledig gevuld Nieuw Monnikenhuize. Deze wedstrijd tegen een directe concurrent voor de titel in de Eerste klasse B werd door Vitesse met 1-0 gewonnen, en uiteindelijk zou Vitesse dat seizoen ook kampioen worden.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in 23 eerdere seizoenen. In Arnhem leverde dat statistieken op die bijna in balans zijn. Vitesse won zes keer en Heerenveen zeven keer. Liefst tien duels leverden geen winnaar op. De laatste vijf Eredivisieduels in Arnhem werden ook allemaal gelijkgespeeld, drie keer 1-1, en daarnaast nog eens 2-2 en 3-3. Voor de laatste competitieoverwinning moeten we zeven seizoenen terug, toen Nicky Hofs Vitesse aan de 1-0 eindstand hielp.

Vorig seizoen troffen de ploegen elkaar vier keer voor competitie en Play-offs. In de competitie werd het thuis 1-1 en uit een 4-1 nederlaag. In de belangrijkste wedstrijden van de Play-offs versloeg Vitesse de Friezen met eerst een 2-2 gelijkspel uit en daarna een klinkende 5-2 thuis.

Uit de huidige selectie hebben Kashia, Vako en Van der Werff al eerder tegen Heerenveen gescoord, al deed de laatstgenoemde dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Dominic Solanke, Renato Ibarra en Elmo Lieftink door blessures. Voor Milot Rashica en Isaiah Brown wordt nog een kleine slag om de arm gehouden of ze fit genoeg zijn.

Bij de tegenstander ontbreken Joost van Aken en Stefan Marzo door een schorsing.
 
Vitesse – SC Heerenveen, thuiswedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 23 wedstrijden: 6x winst, 10x gelijkspel, 7x verlies
  • Laatste vijf edities: 0x winst, 5x gelijkspel, 0x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2008/’09, 1-0
  • Grootste overwinning: seizoen 1993/’94, 3-0
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1
  • Gelijkspel: 2x 0-0, 4x 1-1, 3x 2-2, 1x 3-3
  • Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-1
  • Grootste nederlaag: seizoen 2004/’05 & 2006/’07, 1-3
  • Eerste editie: 2 december 1990, 2-0
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,43
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,30

Zaterdag 13 februari, 20:45 uur, GelreDome te Arnhem
Vitesse – SC Heerenveen, de 23e speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Siemen Mulder, assistent-scheidsrechters: Brondijk en Dobre, vierde official: Gerrets.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: