30 augustus 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs SC Cambuur, zondag 14:30 uur

Vitesse ontvangt een ploeg die afgelopen weekend een flink pak slaag kreeg. Kan Vitesse hiervan profiteren?
Afgelopen dinsdag werd de wedstrijd van Jong Vitesse uit bij Jong Sparta in de tweede helft stilgelegd door een vervelende blessure van de Vitesse-doelman Wouter Dronkers. Gelukkig kon Dronkers het ziekenhuis snel weer verlaten en bleek de blessure mee te vallen.

Bij het duel van Jong Vitesse was er een basisplaats voor diverse spelers uit de hoofdmacht, belangrijk om toch aan speelminuten te komen. Voor de revaliderende spelers Van der Werff en Yeini lijkt het dat de minuten bij Jong Vitesse de laatste stap was naar inzetbaarheid voor het eerste elftal.

Peter Bosz heeft nu dus iets meer opties, met name defensief. Alleen Leerdam is nog geblesseerd en daarnaast is Oliinyk nog één duel afwezig door schorsing. Waarschijnlijk verandert Bosz echter niets, of niet meer dan een enkele speler, ten opzichte van de basis van afgelopen weekend.
 
De voorbereiding en seizoenstart van SC Cambuur

SC Cambuur speelde negen oefenduels in de voorbereiding op het huidige seizoen. De eerste drie duels tegen amateurs werden eenvoudig gewonnen, waarna de druk iets kon worden opgevoerd. Er volgden wedstrijden tegen Almere City (0-0), FC Volendam (2-1 winst), De Graafschap (2-3 verlies), het Turkse Kasimpasa (1-2 verlies) en het Duitse 1. FC Koln (1-2 verlies). Als laatste werd een duel tegen Achilles ’29 met 4-0 gewonnen.

In de competitie begon Cambuur aanvankelijk niet slecht met een punt uit bij PEC Zwolle. In de tweede speelronde volgde een thuisnederlaag tegen Feyenoord die onfortuinlijk genoemd mocht worden, maar in de derde ronde gleed de ploeg wel heel snel af. Thuis tegen Heracles stond binnen een half uur een 0-3 achterstand op het scorebord, wat praktisch een knock-out betekende; uiteindelijk werd het een forse 1-6.

Het is aan trainer Henk de Jong om het vertrouwen snel te herstellen; hij geeft op de clubsite aan dat Cambuur tegen Vitesse “niet in de kont zal gaan hangen” en “heel zorgvuldig moeten zijn en durven voetballen”. We zien zondag wat dat in de praktijk betekend.
 
Vitesse thuis tegen SC Cambuur
De eerste officiële thuiswedstrijd tegen Cambuur dateert van januari 1965, waarbij zo’n 10.000 toeschouwers een doelpuntloze wedstrijd uit de Tweede divisie bijwoonden. Nadien werden er nog 26 officiële duels in Arnhem afgewerkt tegen de ploeg uit Leeuwarden: 19 duels Eerste divisie, zes duels Eredivisie en één bekerwedstrijd.

In de Eredivisie verloor Vitesse geen enkel thuisduel van de Friezen. Viermaal werd er gewonnen en tweemaal werd er gelijkgespeeld. De grootste overwinning werd twee seizoenen geleden behaald: 3-0, met doelpunten van Vejinovic, Leerdam en Chanturia.

De thuiswedstrijd van vorig seizoen eindigde in 2-2 met twee treffers van Labyad; de overwinning werd kort voor tijd nog uit handen gegeven. In februari van dit jaar werd de uitwedstrijd wel gewonnen: door doelpunten van Vako en Oliinyk werd het 0-2 in de sneeuw.

Uit de huidige selectie hebben naast Leerdam, Vako en Oliinyk ook Van der Werff en Achenteh al eerder tegen Cambuur gescoord. Achenteh deed dit namens PEC Zwolle en Van der Werff zowel namens PEC Zwolle als FC Volendam.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Kelvin Leerdam vanwege een hamstringblessure. Voor Denys Oliinyk is dit het laatste duel van zijn schorsing.

Bij de tegenstander ontbreken Jerge Hoefdraad, Marlon Pereira en Vytautas Andriuskevicius vanwege blessures. Daarnaast is Jack Byrne niet wedstrijdfit.
 
Vitesse – SC Cambuur, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 6 wedstrijden: 4x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2013/’14, 3-0.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: -.
* Eerste editie: 14 maart 1993, 1-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,17.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,00.
 
Zondag 30 augustus, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – SC Cambuur, de vierde speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Allard Lindhout; assistent-scheidsrechters: Siebert en Strijker; vierde official Otto.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: