15 januari 2017 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Twente, zondag 15 januari, 14:30 uur

Na vier weken zonder competitie begint Vitesse zondagmiddag in eigen huis aan de tweede seizoenshelft.
Tot dusver zijn er twee spelers vertrokken in de transferperiode die nog tot het einde van de maand doorloopt. Het zijn de spits Abiola Dauda en de linksback Kosuke Ota die we niet meer voor Vitesse in actie zullen zien. Dauda kwam dit seizoen nauwelijks voor het eerste elftal in actie en in de praktijk stonden zowel Van Wolfswinkel als Zhang hoger in de rangorde.

Van de diensten van Kosuke werd meer gebruik gemaakt door coach Fraser, maar de prestaties waren nooit van een niveau om de salarisstrook voor een speler van buiten de EU te rechtvaardigen. Als de formaliteiten worden afgerond zal Alexander Büttner de plek van de Japanner in principe binnenkort al gaan overnemen. Zolang Büttner nog niet speelgerechtigd en wedstrijdfit is zijn Kruiswijk en Faye de opties voor de linksbackpositie.

Henk Fraser zal dit weekend verder niet kunnen beschikken over Nathan die herstellende is van een knieblessure en Marvelous Nakamba die voorlopig in Gabon verblijft vanwege de Afrika Cup. De duur van de afwezigheid van Nakamba zal afhankelijk zijn van de prestaties van Zimbabwe: het land kan tot de finale op 5 februari actief zijn. Zimbabwe kwam echter nog niet eerder door de groepsfase van het toernooi, mocht dat ook deze editie het geval zijn dan is de ploeg op 23 januari al uitgespeeld.

Ten opzichte van de laatste wedstrijd voor de winterstop zal Fraser dus Ota en Nakamba uit de basiself moeten vervangen, vermoedelijk door Kruiswijk en Yeini. Op linksbuiten lijkt er weer plaats te zijn voor Tighadouini, al werd er in de oefenwedstrijd tegen SC Cambuur nog de voorkeur gegeven aan Foor. De verwachte opstelling bestaat uit: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Baker, Yeini, Foor, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

Zondagmiddag wordt toevallig ook de wedstrijd Jong FC Twente tegen Jong Vitesse gespeeld, bij beide clubs zullen de reserves uit de selectie dus slim verdeeld moeten worden.

De eerste seizoenshelft van FC Twente
In de eerste seizoenshelft behaalde FC Twente 24 punten met zes overwinningen, zes puntendelingen en vijf nederlagen, goed voor de zevende plaats in de winterstop. Het doelsaldo is +3 (26 voor, 23 tegen) waarbij viermaal de nul werd gehouden en de ploeg zelf driemaal niet tot scoren kwam. Deze cijfers zijn bijna identiek aan die van Vitesse, al trekken de tukkers voorlopig aan het langste eind als het om ranglijst gaat: het verschil betreft momenteel één wedstrijdpunt. Daarbij moet vermeld worden dat bij deze stand aan het einde van de competitie Vitesse wel en Twente geen play-offs om Europees voetbal zou spelen.

Aan het begin van het seizoen was het min of meer alles of niets bij Twente: in de eerste zeven speelronden werd er verloren van Excelsior, Feyenoord en Heerenveen en werd er gewonnen van Groningen, Sparta, ADO en Vitesse. Vanaf de achtste speelronde werd er liefst zes keer gelijkgespeeld (Heracles, PSV en Willem II uit, PEC, Roda en Utrecht thuis), afgewisseld met overwinningen tegen Go Ahead (uit) en Ajax (thuis) en nederlagen tegen NEC (uit) en AZ (thuis). Met deze resultaten staat de ploeg sinds de zevende speelronde in het linker rijtje, redelijk stabiel net onder de top vijf.

In de negen thuiswedstrijden werden 15 punten behaald, in de acht uitwedstrijden slechts 9 punten. Buiten Enschede werd alleen gewonnen van FC Groningen (3-4) en Go Ahead (0-2), een punt werd meegenomen bij Heracles (1-1), PSV (1-1) en Willem II (0-0) en nederlagen waren er uit bij Feyenoord (2-0), SC Heerenveen (3-1) en NEC (3-2).

In de KNVB beker kwam FC Twente dit seizoen niet verder dan de eerste ronde: in eigen huis werd met 1-3 verloren van FC Utrecht.

In de winterstop keerde Torgeir Børven terug van verhuur en daarnaast werd de ploeg versterkt met Oussama Assaidi. Er zijn deze transferperiode nog geen spelers vertrokken bij Twente.

De topscorer uit de ploeg van René Hake is Enes Ünal met tien competitietreffers en één bekergoal. De tweede uit de topscorerslijst is Bersant Celina met vier doelpunten.

Vitesse thuis tegen FC Twente
Sinds het ontstaan van FC Twente door een fusie in 1965 troffen Vitesse en FC Twente elkaar in 33 competitieseizoenen, waarvan één seizoen Eerste divisie en verder alles Eredivisie. De eerste thuiswedstrijd tegen FC Twente betrof voor Vitesse ook de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie: in dit duel in augustus 1971 verloren de Arnhemmers met 0-1.

De 31 gespeelde Eredivisieduels in Arnhem leverden 20 keer punten op voor Vitesse, met 13 overwinningen en 7 puntendelingen. Daarnaast gingen er dus ook nog 11 duels verloren, waardoor de ploegen door de jaren heen redelijk aan elkaar gewaagd zijn. In GelreDome heeft Vitesse overigens nog een achterstand op FC Twente, omdat de tukkers zeven keer wisten te winnen in dit stadion en Vitesse slechts vijf keer.

Vorig seizoen eindigde deze thuiswedstrijd in een overwinning van liefst 5-1, net geen evenaring van de grootste overwinning uit december 1994. De vijf Vitesse-doelpunten werden gemaakt door Rashica (2x), Vako, Solanke en Oliinyk. De uitwedstrijd in het huidige seizoen ging met 2-1 verloren, waarbij Lewis Baker in extra tijd de eer nog wist te redden.

Uit de huidige selectie hebben naast Baker en Rashica ook Zhang, Tighadouini en Van Wolfswinkel al eerder tegen FC Twente gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Nathan herstellende van een knieblessure en ontbreekt daarnaast Marvelous Nakamba door de Afrika Cup.

Bij de tegenstander zijn Chinedu Ede en Sonny Stevens geblesseerd, is de beschikbaarheid van Kamohelo Mokotjo onzeker en daarnaast is Oussama Assaidi nog niet speelgerechtigd.

Vitesse – FC Twente, thuiswedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 31 wedstrijden: 13x winst, 7x gelijkspel, 11x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2015/’16, 5-1
  • Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 6-1
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 2-2
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 2x 2-2
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-4
  • Eerste editie: 22 augustus 1971, 0-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,81
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,42

Zondag 15 januari, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Twente, de 18e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Ed Janssen; assistent-scheidsrechters: Van de Ven en De Vries; vierde official: Kooij.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: