18 april 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs FC Dordrecht, zaterdag 19:45 uur

Vitesse speelt thuis tegen de hekkensluiter en hoopt ook de 12e wedstrijd op rij ongeslagen te blijven.
Vitesse heeft nog één punt nodig in de laatste vier wedstrijden om zeker te zijn van plaats zeven en daarmee de play-offs om Europees voetbal te behalen. Natuurlijk kijken we liever naar plaats drie voor rechtstreekse plaatsing, maar feit is dat je dat niet zelf meer in de hand hebt: Feyenoord zal minimaal zeven punten moeten verspelen.

Ondertussen staat het water aan de lippen bij de tegenstander van dit weekend: FC Dordrecht zou deze speelronde al kunnen degraderen, maar alleen als ze van Vitesse verliezen én Go Ahead Eagles op zondag in de Kuip van Feyenoord wint. Toevallig is dat dus meteen wel een scenario wat erg gunstig zou zijn voor de Arnhemmers.
 
Jan-Arie van der Heijden zal na zijn uitgezeten schorsing weer terugkeren in het centrum van de verdediging, ten koste van Dan Mori. Ondertussen is Davy Pröpper de volgende speler die tegen een schorsing is opgelopen, hij wordt vervangen door de van ziekte teruggekeerde Marko Vejinović, en ook zal daardoor Josh McEachran waarschijnlijk weer in de basis starten.

Er staan momenteel nog vier basisspelers op scherp: Achenteh, Diks, Traoré en Vejinović zullen automatisch één duel worden geschorst als ze nog een gele kaart krijgen.
 
De vraag voorafgaand aan deze zaterdagavond lijkt vooral welk FC Dordrecht we tegen Vitesse te zien gaan krijgen: een ploeg die de strijd heeft opgegeven of toch nog de laatste strohalm probeert vast te grijpen?
FC Dordrecht liet afgelopen week tegen NAC Breda zien dat het die beide gezichten nog in één duel kan tonen, van hopeloos falend in de eerste helft tot een mooi stukje veerkracht in de tweede, maar de broodnodige overwinning werd daar uiteindelijk niet geboekt. Een week verder lijkt de ploeg, hoe gemotiveerd ze misschien ook zijn, vooral een week dichter bij een onvermijdelijke degradatie.
 
Het seizoen van FC Dordrecht

Na 30 speelronden staat FC Dordrecht met 16 punten op de 18e positie; in de strijd om degradatie zeven punten achter op Go Ahead Eagles en elf punten achter op NAC Breda. Het doelsaldo is min 47 (22 voor, 69 tegen), waarbij de ploeg liefst 13 keer niet tot scoren kwam en toch nog vier keer de nul hield.

Vanaf de vijfde speelronde van het seizoen staat FC Dordrecht al in de gevarenzone en vanaf de elfde speelronde bevindt de ploeg zich op de laatste plaats van de ranglijst. Vanaf dag één werd er niet gekozen voor een speelstijl waarmee handhaving in de Eredivisie de grootste kans van slagen had, er moest vrij en aanvallend gespeeld worden waarbij vermaak bieden belangrijker leek dan punten pakken. Meer dan eens werd de ploeg naïviteit verweten, eerst onder trainer Ernie Brandts en momenteel onder Jan Everse, maar de veerkracht van de ploeg hierbij is enkel te prijzen.

In 15 uitwedstrijden werden slechts 7 punten gepakt: bij Heerenveen werd bij de seizoenstart nog gewonnen, daarna werd er alleen bij de concurrenten Go Ahead, Excelsior, Heracles en NAC nog een punt gepakt. Het doelsaldo buitenshuis is min 27 (9 voor, 36 tegen), waarbij de ploeg in de helft van de duels niet tot scoren kwam (8 keer). De grootste nederlaag werd geboekt in de domstad: FC Utrecht won met 6-1.

De ploeg kent drie topscorers, met ieder slechts drie treffers: Jeffrey Fortes, Mart Lieder en Giovanni Korte.

Een speler van Dordrecht om in de gaten te houden is Robin Gosens, de 20-jarige verdediger/middenvelder met rugnummer 8 die al anderhalf seizoen gehuurd wordt van Vitesse. Zijn contract werd onlangs door Vitesse verlengd, wat zou kunnen betekenen dat hij volgend seizoen weer in Arnhem te zien is.
 
Vitesse thuis tegen FC Dordrecht

De eerste officiële thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht (destijds D.F.C.), dateert van september 1956; Vitesse won met 6-1 in een goed gevuld Nieuw Monnikenhuize. Dit betrof een duel in de Eerste divisie, zoals de meeste competitieduels tegen Dordrecht. In totaal werden 21 thuiswedstrijden op dit niveau gespeeld, waarvan Vitesse 13 duels won en de punten drie keer gedeeld werden.

De “Schapenkoppen” speelden in slechts vijf eerdere seizoenen op het hoogste competitieniveau; Vitesse trof Dordrecht daarbij ook drie keer, in het begin van de jaren 90. Vitesse won alle drie de thuiswedstrijden, en daarbij werd in totaal slechts één tegentreffer geïncasseerd.

Dit seizoen speelde Vitesse al tweemaal tegen Dordrecht. De uitwedstrijd in de competitie op 27 september werd met 2-6 gewonnen, waarbij ‘Vako’ drie keer scoorde en daarnaast ook Dauda, Oliinyk en Wallace het net vonden. Een maand later won Vitesse thuis in de beker met 2-1, door doelpunten van Vejinović en Oliinyk.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse mist Davy Pröpper wegens een schorsing van één wedstrijd; daarnaast zijn Piet Velthuizen en Arnold Kruiswijk nog steeds afwezig vanwege ziekte en zijn Kelvin Leerdam (enkel) en Wallace (hand) geblesseerd.

Bij de tegenstander ontbreken Matthew Steenvoorden, Fernando Lewis, Funso Ojo, Robbert te Loeke vanwege blessures en daarnaast is Ilias Haddad geschorst.
 
Vitesse – FC Dordrecht, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 3 wedstrijden: 3x winst, 0x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 1994/’95, 2-0.
* Seizoen 1992/'93: 3-0.
* Eerste editie & grootste overwinning: 4 september 1991, 4-1.
* Laatste gelijkspel: -.
* Laatste nederlaag: -.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 3,00.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,33.
 
Zaterdag 18 april, 19:45 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – FC Dordrecht, de 31e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Janson; vierde official: Pérez.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: