31 januari 2015 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Ajax, zondag 14:30 uur

Bij aanvang van februari gaat Vitesse op zoek naar revanche op een teleurstellende start van 2015.
In Arnhem is runner-up Ajax dit weekend de tegenstander.
 
Bertrand Traoré is terug van de Afrika Cup, beschikbaar om zondag in de basis te starten. Lange tijd leek de talentvolle aanvaller zijn belofte niet waar te maken, maar kort voor de winterstop mocht Bertrand aantreden in de veelbesproken spitspositie. Hij scoorde vier doelpunten in een week tijd, waardoor er eindelijk weer eens wat te juichen viel.

Geen wonder dat hij gemist werd toen dát toernooi in Equatoriaal-Guinea van start ging. Het komt mooi uit dat Traoré als kwelgeest van Ajax in de achtste bekerfinale ook nu juist weer tegen die ploeg zou kunnen spelen. Zondag zien we óf hij weer in de spits staat en óf hij de rol van kwelgeest weer kan waarmaken.
 
Aanvoerder Guram Kashia is deze competitieronde geschorst, als gevolg van zijn handsbal in de midweekse kwartfinale in Groningen; Mori (of Kruiswijk indien fit) lijkt de waarschijnlijke vervanger. Daarnaast is de beschikbaarheid van Denys Oliynyk nog niet zeker; hij is herstellende van een liesblessure en traint weliswaar weer mee, maar de staf lijkt voorzichtig te willen zijn. Als Piet Velthuizen zondag nog ziek is zal Jeroen Houwen waarschijnlijk weer op de bank zitten.
 
De eerste seizoenshelft van Ajax

Na 19 speelronden staat Ajax met 43 punten op de tweede plaats, zes punten achter op PSV. Zowel uit als thuis werden meer dan twee punten per wedstrijd behaald: thuis gemiddeld 2,36 en uit 2,13. Het doelsaldo is +28 (45 voor, 17 tegen), waarbij alleen PSV dit seizoen vaker het net wist te vinden en alleen PSV en Feyenoord minder treffers incasseerden. De ploeg hield tot nu toe zeven keer de nul en kwam slechts driemaal niet tot scoren.

Het is duidelijk dat de Amsterdammers nog meedoen om het kampioenschap, maar de ploeg kan zich geen puntverlies meer permitteren, zeker zolang PSV op alle fronten gewoon net wat beter presteert.

In de acht gespeelde Eredivisie-uitwedstrijden won Ajax vijf keer (AZ, Feyenoord, NAC, Cambuur, Excelsior) en werd tweemaal gelijkgespeeld (Twente, ADO). Alleen Groningen was in eigen huis te sterk: eind augustus werd het daar 2-0. Sinds die nederlaag verloor de ploeg van Frank de Boer overigens alleen nog van Barcelona, Paris Saint-Germain en uiteraard met 4-0 van Vitesse.

Arkadiusz Milik is de topscorer uit de ploeg met acht competitietreffers. Hij wordt gevolgd door Schöne en El Ghazi met ieder zes doelpunten.
 
Vitesse thuis tegen Ajax

In de 29 eerdere edities van deze thuiswedstrijd in de Eredivisie wist Vitesse negen overwinningen en acht gelijke spelen bij te schrijven. Twaalf keer namen de Amsterdammers de punten mee naar huis. Vitesse hield vier keer de nul en kwam zelf zesmaal niet tot scoren.

Voor het ontstaan van de Eredivisie werden er in de eerste helft van de jaren 50 ook nog drie competitieduels tussen de ploegen gespeeld in Arnhem, in de Eerste klasse en de Hoofdklasse; deze drie duels werden telkens met een gelijkspel beslist.

Over de jaren heen is deze wedstrijd dus bijna in balans. Als alleen naar de wedstrijden in GelreDome gekeken wordt ligt het voordeel bij het geel-zwart.

Vorig seizoen werd deze thuiswedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld, met de openingstreffer op naam van Bertrand Traoré.

Naast Traoré hebben van de huidige selectiespelers ook Labyad, Qazaishvili, Vejinović, Ibarra en Pröpper al eerder tegen Ajax gescoord.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Guram Kashia vanwege een schorsing van één wedstrijd voor zijn rode kaart tegen Groningen. Het is nog onzeker of Denys Oliynyk (liesblessure) en Piet Velthuizen (ziek) beschikbaar zijn.

Bij de tegenstander zijn Viktor Fischer, Joël Veltman en Kolbeinn Sigthórsson afwezig in verband met blessures. Daarnaast is de beschikbaarheid onzeker van Davy Klaassen, Jairo Riedewald, Thulani Serero en Diederik Boer.
 
Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie:

* 29 wedstrijden: 9x winst, 8x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 3-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 4-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-3.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-5.
* Eerste editie: 12 december 1971, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,55.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,76.
 
Zondag 1 februari, 14:30 uur, GelreDome, Vitesse – Ajax, de 20e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Pieter Vink; assistent-scheidsrechters: Boonman en Van Dongen; vierde official: Lindhout.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: